Búfelejtő délután Siófokon

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2003.07.06. 21:28
Címkék
Végre egy olyan nap, amikor nem azzal kell foglalkozni egy magyar stadionban, hogy mi történik a lelátón, hanem mindenki arra koncentrálhat majd, hogy mi zajlik a pályán.
Ábrahám Attilát jelölték az évad bírójának (Fotó: Németh Ferenc)
Ábrahám Attilát jelölték az évad bírójának (Fotó: Németh Ferenc)
Ábrahám Attilát jelölték az évad bírójának (Fotó: Németh Ferenc)
Ábrahám Attilát jelölték az évad bírójának (Fotó: Németh Ferenc)
Ábrahám Attilát jelölték az évad bírójának (Fotó: Németh Ferenc)
Ábrahám Attilát jelölték az évad bírójának (Fotó: Németh Ferenc)
Vasárnap immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) a Futbál nevű eseményt. E siófoki találkozón a hazai futball krémje vesz majd részt, és a gálamérkőzések után a HLSZ átadja az előző bajnokságban kiemelkedően szereplő játékosok díjait. Kitüntetik az év legjobb első és másodosztályú labdarúgóját, kapusát, 21 éven aluli futballistáját, a külföldön szereplő legjobb magyar futballistát, a Magyarországon kiemelkedően teljesítő légióst és a legjobb játékvezetőt is. Az eseményen adja át lapunk képviselője a legtöbb gólt fejelő futballistának az Aranyfej-díjat, és a Telesport szerkesztősége ez alkalommal tünteti ki először a Knézy Jenő-díjjal az év legjobb sportriporterét.
– Különösebb, egy mondatban megfogalmazható célunk nincs az eseménnyel – mondta Horváth Gábor, a HLSZ főtitkára. – Egyszerűen csak azt szeretnénk elérni, ha egy délután mindenki jól érezze magát, aki a magyar futballban dolgozik. Itt nemcsak a profikra, hanem az amatőrökre is gondolok, és a játékosok mellett az edzőkre, valamint a klubvezetőkre. Reményeink szerint mindenki ott lesz Siófokon, aki csak számít a hazai labdarúgásban.
– Ez egy igen szép kezdeményezés, de szabad-e ilyen eseményt szervezni a magyar futball jelenlegi helyzetében?
– Nem ön az első, aki felveti ezt, éppen tegnap reggel mondta valaki egy televíziós műsorban, hogy nem is érdemli meg nálunk a labdarúgás az ünneplést. Jómagam azt gondolom, hogy minden negatívum ellenére szükség van egy ilyen rendezvényre. A játék nálunk is ünnepelhető, és egy ilyen esemény segíthet abban, hogy azok, akik a sportágban dolgoznak, ne fásuljanak bele, ne menjen el a kedvük a labdarúgástól. A játékosoknak is jó, hiszen a felkészülés közepén kikapcsolódhatnak.
– Egy évvel ezelőtt a Győr és az Újpest vezetői a Futbálon egyeztettek Farkas Balázs szerződtetéséről, vagyis nem csak a játékról szól ez a nap.
– Ez is fontos, hiszen komoly megbeszélések is zajlanak Siófokon. Szóval az sem lényegtelen, ami a háttérben zajlik, régi barátságok elevenednek fel. Van olyan, hogy két klubvezető egy évig nem találkozik, aztán a Futbálon mindig összefutnak, és hosszasan beszélgetnek.
– Sejtem, hogy nem válaszol majd konkrétan a kérdésre, de muszáj feltennem. Kik kapnak díjat az előző évadbeli teljesítményükért?
– Tudtam, hogy ezt nem úszom meg… Egyelőre nem árulhatom el, hogy kik az érintettek, de az, aki ellátogat a siófoki stadionba, sokkal okosabb lehet, hiszen a pályára lépők között ott lesznek a jutalmazott labdarúgók is. Hogy azért egy konkrétabb példát említsek, az esti gálamérkőzést az Ábrahám Attila, Kassai Viktor, Arany Tamás hármas vezeti, vagyis valamelyikük az év játékvezetője.
– Milyen gálameccsekre számíthatnak az érdeklődők, és kik szerepelnek a válogatottakban?
– Délután a kilencéves labdarúgók négyes tornájával veszi kezdetét a Futbál, majd a színészek és az ügyvédek mérkőznek egymással. Érdekesség, hogy az utóbbi csapat nyerte meg az ügyvédek labdarúgó Európa-bajnokságát. Ezt követően az NB I B Kelet–Nyugat válogatott találkozója következik. A keletieket Mészöly Géza, a nyugatiakat pedig Nagy Tamás irányítja majd. Az idén először szerveztünk mérkőzést, amelyen az edzők válogatottja csap össze a klubvezetők együttesével. A szakvezetők közt pályára lép többek között Csank János, Koszta János, Szentes Lázár, Sarlós András, Détári Lajos, Dajka László, Róth Antal és Pintér Attila is. Sikerült elérnünk, hogy Szeiler József, az FTC Rt. vezérigazgatója és Szieben László, a liga elnöke végre egy csapatban játsszon, hiszen mindketten tagjai a vezetők gárdájának, amelynek játékos-edzője Fülöp Ferenc lesz, de szerepet kap majd Gyulay Zsolt, Sallói István, Eszenyi Dénes és Kutasi Róbert is. A díjátadás előtt pedig a Mészöly Kálmán irányította HLSZ-ligaválogatott találkozik a magyarországi légiósok gárdájával, amelynek kispadján Csank János és Vladan Filipovics menedzser ül majd.
– Mekkora érdeklődésre számítanak?
– Tavaly nem voltak túl sokan, de remélem, jó idő lesz, és az idén ezerötszáz néző azért ellátogat a stadionba. Igyekeztünk igazodni a csapatok programjához azzal, hogy vasárnapra tettük a rendezvényt. A meghívott vendégek közül pedig mindenki első szóra vállalta a szereplést.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik