A tulajdonos utolsó húzása

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2003.04.28. 20:43
Címkék
Négy év alatt igen sokat tanult a magyar futball viszonyairól Lukács Ferenc, az Újpest FC Kft. tulajdonosa  az üzletember csak azt sajnálhatja, hogy a saját bőrén tapasztalta meg, milyen nyers is ez a világ , és most már tudja, nem kísérletezhet tovább a kispadon olyan edzőkkel, akik eddig nem értek el jelentősebb eredményt.
Sarlós András (jobbra) szerint a játékosok többet tudnak annál, mint amit eddig mutattak
Sarlós András (jobbra) szerint a játékosok többet tudnak annál, mint amit eddig mutattak
Sarlós András (jobbra) szerint a játékosok többet tudnak annál, mint amit eddig mutattak
Sarlós András (jobbra) szerint a játékosok többet tudnak annál, mint amit eddig mutattak
Sarlós András (jobbra) szerint a játékosok többet tudnak annál, mint amit eddig mutattak
Sarlós András (jobbra) szerint a játékosok többet tudnak annál, mint amit eddig mutattak
Lukács Ferenc – hogy sarkítsuk a lényeget – eredményes, mi több, bajnoki aranyéremre pályázó együttest szeretne látni a pénzéért, ami érthető, hiszen sokmillió forintot emésztett fel a lila-fehér csapat elmúlt négy éve.
A játékoskeretre különösebb panasz nem lehet, van benne fiatal tehetség, rutinos válogatott labdarúgó, a körülmények is megfelelőek, hiszen a lila-fehérek az ország legmodernebb stadionjában készülhetnek, ennek ellenére kevés a dicsőség… A csapattal stabilan jó eredményeket produkáló edző kellene, de az nagyon… Az Újpestnek az elmúlt négy esztendőben öt szakvezetője volt: Várhidi Péter és Glázer Róbert kétszer, Kisteleki István, Molnár László és Szabó András egyszer-egyszer, ám az eredmény mindössze egy Magyar Kupa-győzelem, a jelenleginél valamivel gyengébb kerettel.
Csoda-e, hogy Lukács Ferenc elunta a kísérletezést?
Arról sem lehetnek kétségeink, hogy az edzőváltások sokba kerültek. Várhidi Péteren kívül mindegyik szakvezető a szerződésének lejárta előtt távozott, gyaníthatóan jelentős fájdalompénzzel a zsebében. Sok pénz ment el játékosokra is, akik közül sokan már nincsenek is a Megyeri úton, gondoljunk csak a bosnyák Emir Granovra, a brazil Túlióra, vagy a cseh Lubos Kozelre – a hármukért kifizetett milliókból már régen lehetett volna szerződtetni egy komoly szakembert.
Sarlós András az utolsó előtti kísérlet. A fóti fiókcsapatból átvezényelt szakember tisztában van azzal, hogy ő csak nyárig élvezi a bizalmat, és utána jöhet Csank János vagy Egervári Sándor, hiszen valamelyikük az utolsó próbálkozó lesz Újpesten. A választással nagyot nem hibázhat Lukács Ferenc, hiszen mindkét mesteredző kiváló szakember, már bizonyítottak, bajnokcsapatot is vezettek.
Hogy mi lesz, ha nekik sem sikerült első helyre vezetni a lila-fehéreket? Azt egyelőre nem tudni, de az már biztos, hogy Lukács Ferenc többet nem próbálkozik, mindent egy lapra tesz fel; már nem számít, hogy van-e újpesti múltja a következő bajnoki évre választott szakembernek, nem számít a barátság sem, csak az eredmény.
Minden akadály elhárult hétfőn délelőtt Sarlós András újpesti edzősködése elől. Délután Lukács Ferenc, bejelentette, hogy a hátralévő hat mérkőzésen a volt újpesti védő ül majd a kispadon. A fótiak megbízott edzője Mózner János lesz, aki helyett a juniorokkal Somogyi Krisztián foglalkozik majd. Sarlós segítője Szabó György lesz, kapusedzőként továbbra is Brockhauser Istvánt foglalkoztatja a klub, Dudar György pedig az U17-es újpesti együttes munkáját vezeti majd.
"Sikerült mindenkivel megállapodni, így az elkövetkezendő időszakban Sarlós András lesz az Újpest vezetőedzője – mondta Lukács Ferenc. – A szakvezető nyárig mindenképpen a kispadon marad majd, a többit pedig meglátjuk.Természetesen a teljesítmény befolyásolhatja majd a nyári döntésünket, de ez egyelőre még messze van. A bajnokság befejezése után úgy tudunk majd tárgyalni, hogy nem köteleztük el egymást hosszú időre.”
Sarlós András ma délelőtt vezeti az első edzését a Megyeri úton. A szakembernek nem lesz idegen a hely, hiszen több, mint tíz évig volt az Újpest labdarúgója, az viszont biztos, hogy játékosként nem sokszor volt olyan nehéz dolga, mint amilyen most lesz szakvezetőként.
"Szép, de rövid időtartamra szóló feladatot kaptam, ám mindenképpen el kellett vállalnom – mondta Sarlós András. – Számomra nagy lehetőség, hogy élvonalbeli edző lehetek, hiszen korábban Bene Ferenc, majd Garami József mellett is voltam már pályaedző. Az mindenki számára világos volt, hogy hat mérkőzésre senki nem vállalja el a feladatot, én meg kéznél voltam és segíteni is akartam. Bízom a futballistákban és magamban is. Szerintem a játékosok sokkal többet tudnak annál, mint amit az utóbbi időben mutattak. A csapat érzékeny veszteségeket szenvedett az utóbbi időben, hiszen Kovács Zoltán, Simek Péter, Radek Sloncík és Rósa Henrik sem teljesen egészséges, de bízom benne, hogy mielőbb felépülnek.”
Sarlós András elmondta: szeretett Fóton dolgozni, de azt nem tudja, hogy az NB I B-s csapatnál mit hoz a jövő. A mostani döntés a maga kockázata…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik