Sarlós András követi Szabó Andrást

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2003.04.27. 21:15
Címkék
Ahogy az várható volt, Sarlós András, az Újpest FC fiókegyütteseként működő Újpest FC-Fót vezetőedzője lett Szabó András utódja a liláknál. A "nagy Újpest új vezetőedzőjét Mózner Tamás, a juniorok eddigi szakvezetője követi a fóti csapat kispadján. Alábbi írásunkban mindent megtudhatnak a hétfőn hivatalossá vált edzőcsere előzményeiről.
A sikeres tárgyalás eredményeképpen Sarlós András mától már az Újpestre figyelhet (Fotó: M. Németh Péter)
A sikeres tárgyalás eredményeképpen Sarlós András mától már az Újpestre figyelhet (Fotó: M. Németh Péter)
A sikeres tárgyalás eredményeképpen Sarlós András mától már az Újpestre figyelhet (Fotó: M. Németh Péter)
A sikeres tárgyalás eredményeképpen Sarlós András mától már az Újpestre figyelhet (Fotó: M. Németh Péter)
A sikeres tárgyalás eredményeképpen Sarlós András mától már az Újpestre figyelhet (Fotó: M. Németh Péter)
A sikeres tárgyalás eredményeképpen Sarlós András mától már az Újpestre figyelhet (Fotó: M. Németh Péter)
Az Újpest–Debrecen mérkőzés (0–3) lefújása után Lukács Ferenc, a lila-fehér klub tulajdonosa még azt mondta, hogy egyelőre nem váltja le Szabó András vezetőedzőt. Az egyesület első embere roppant nehéz helyzetben volt, mert a találkozót követően mintegy százötven felháborodott drukker vonult a klubház elé, és neki kellett megnyugtatnia őket.
A szurkolókkal folytatott, csaknem egyórás beszélgetés után visszatért irodájába, ahol már várta őt Szabó András, aki nem sokkal korábban még úgy nyilatkozott, hogy nem kíván lemondani, mondván, az éles szurkolói kritikák is hozzátartoznak a szakmájához. A szakvezető a Debrecen elleni mérkőzés alatt kapott is a fanatikusoktól bőven és sokan vártak rá órákon át, számon akarták kérni tőle a kudarcokat. Ám akkor, amikor Szabó András kilépett az öltözőépületből, már nem tartozott magyarázattal, ugyanis este tizenegy órakor már nem ő volt az Újpest edzője: lemondott, ezt pedig Lukács Ferenc elfogadta.

– A vezetőedző kijelentette, hogy nem tudja kezelni a jelenleg kialakult helyzetet – emlékezett vissza a tárgyalásra vasárnap Lukács Ferenc. – Aki ott volt szombat este a Megyeri úton, az pontosan tudja, mire is gondolt Szabó András: a csapat teljesítménye miatt tüntettek ellene a szurkolók.
– Hogyan tovább? Ki ül a kispadon az MTK elleni vasárnapi találkozón?
– Egyelőre úgymond házon belül megoldjuk ezt a kérdést. Kísérletezni nem akarok, ma Sarlós András, az Újpest FC-Fót, a fiókcsapatunk jelenlegi vezetőedzője veszi át az irányítást az első csapatnál.

A játékosok mondták

Juhár Tamás, az Újpest védôje: "Szabó András véleményem szerint mindent megtett a csapat sikeréért. Azt gondolom, hogy az edzéseket megfelelôen vezette, jól állította össze a csapatot. A szombat esti hangulat azonban gondolom ôt is nagyon megviselte és ez is közrejátszhatott abban, hogy meghozta ezt a döntést. Sok sikert kívánok neki a továbbiakban. Kíváncsian várom, mit hoz a jövô és reménykedem benne, hogy sikeresebbek leszünk, mint az elmúlt idôszakban."

Farkas Balázs, az Újpest középpályása: "Szabó Andrásnak megfelelô volt a kapcsolata minden játékossal, de sajnos tavasszal nem jöttek az eredmények, pedig az ôszi szezon végére kezdtünk összeállni. Magam sem értem, mi történt velünk télen, pedig a felkészülésünk sikeres volt. Nagy reményekkel vágtunk neki a tavasznak, ám nekem is csalódás a teljesítményünk. Az edzônk jól összefogta a csapatot, és mégis… Valamiért összeestünk."

Kovács Zoltán, az Újpest csapatkapitánya: "Ilyen fiatalon óriási feladatot kapott Szabó András. Úgy érzem, hogy ezt ô megtisztelésnek is vette, ám talán a súlyát egy kicsit nehezen viselte, azaz az elvárásoknak nehéz volt megfelelnie. A bajnokság végén remélem, hogy a harmadik helyen végzünk, és a bronzérmes helyezés Szabó András sikere is lesz, hiszen sokat tett ezért. A kialakult helyzetért a játékosok is felelôsek, nem csupán egyszemélyben az edzô."
– És ki lesz az Újpest edzője nyártól?
– Vannak jelöltek, de majd csak júniusban dőlhet el, hogy végül is ki lesz a szakmai munka irányítója.
– Ha megengedi, szigorúan ábécé sorrendben mondanék néhány nevet. Úgy hallani, hogy Bicskei Bertalan, Bozsik Péter, Csank János és Egervári Sándor valamelyike lesz az új szakvezető.
– Szép lista, és remélhetem, hogy valamelyikük az Újpest edzője lesz a közeljövőben.
– Talán nem túlzás állítani, már a nyári edzőválasztásnál, amikor Molnár Lászlót nevezték ki, hibát követtek el. Ennek következménye a jelenlegi helyzet. Megbánta már az akkori döntést?
– Ez sokkal bonyolultabb történet. Molnár László elvben kapusedző lett volna Jozef Chovanecz mellett, akit végül nem sikerült szerződtetnünk. Akkor viszont már kényszerhelyzetben voltunk, valakit alkalmazni kellett, így döntöttünk Molnár mellett. Ez rég volt, csak a jövőre koncentrálunk már.
Szabó András éjszaka lemondott, majd vasárnap délutánig elérhetetlen volt. A szakembernek volt mit kipihennie – és talán elfelejtenie is. A Debrecen elleni mérkőzés napját viszont nem lesz könnyű…
– Már korábban érlelődött bennem a lemondás gondolata – kezdte a szakember. – Azt hiszem, hogy túl nagy volt a várakozás a csapattal szemben, azaz az első két hely valamelyikének megszerzéséhez nem vagyunk elég erősek. Amikor világossá vált, hogy nem tudunk nemzetközi szereplést jelentő helyen végezni, akkor elfogyott a szurkolók türelme is.
– És még így is sokáig türelmesek voltak… Az őszi szezon végén jól játszott az Újpest, ám tavasszal igazából csak egy jó mérkőzése volt a csapatnak, mégpedig a Kispest elleni. Mi a visszaesés oka?
– Ezzel szemben én a jobbak közé sorolom a Sopron és a Békéscsaba elleni találkozókat is. A védelmünk stabil lett, viszont a csatársorunk gyengén teljesített, és ez minden probléma háttere.
– Nem bánta meg, hogy ősszel elfogadta az Újpest ajánlatát?
– Egyáltalán nem. A harmadik helyért küzd az együttes, vagyis kijelenthetem, hogy nem végeztem olyan rossz munkát, mint azt sokan állítják, avagy csak gondolják. Tudtam, hogy bukásra vagyok ítélve, csak az volt a kérdés, hogy mikor jön el a pillanat. Óriási élmény volt ott edzőnek lennem, ahol korábban játékosként sikeres voltam. Sajnos, a szurkolók nem fogadtak el, és ezzel rossz volt szembesülnöm. Most pihenek egy hónapot.

Négy év alatt öt edzô

Amikor 1999 nyarán Lukács Ferenc a társaival megvette a csapatot működtetô kft.-t, szinte azonnal edzôt váltott: a rajt elôtt Várhidi Péter helyett Glázer Róbert lett a szakmai munka vezetôje. Glázer irányította a csapatot az ôsszel, ám némi meglepetésre a télen ismét Várhidit nevezték ki, akivel egy szezonra kötöttek szerzôdést, amit aztán nem is hosszabbítottak meg, mivel az Újpest a tizenegyedik helyen végzett a bajnokságban. Érkezett Kisteleki István, aki másfél évig volt vezetôedzô a lila-fehéreknél, de ô sem tudott komolyabb eredményt elérni, így 2002 tavaszán ismét Glázer Róbert bizonyíthatott, és ekkor vele Magyar Kupát nyert a csapat, ám a bajnokságban csak hatodik lett. Ez lett a veszte a szakvezetônek, és a jelenleg futó bajnokság kezdetén már a szlovákiai Molnár László irányította az együttest. Nem sokáig, mert az ötödik forduló után ôt is elküldték, következhetett Szabó András, aki szombatig dolgozott a Megyeri úton.
Vasárnap az Újpest FC-Fót–PMFC mérkőzés után (lásd tudósításunkat) Lukács Ferenc tárgyalt Sarlós Andrással. A felek – mint a tulajdonos is mondta – ma folytatták a megbeszélést, ám ezt megelőzően még egyeztetnie kellett a tulajdonosnak az újpesti utánpótlás-igazgatókkal, Sarlós ugyanis az újpesti utánpótlást működtető cég alkalmazottja. Immár azonban eldőlt: mától Sarlós András vezeti az edzést.
"Nagyon örülök annak, hogy Lukács Ferenc gondolt rám – mondta a jelenleg Fóton dolgozó szakember. – Tisztában vagyok azzal, hogy a megbízásom a legjobb esetben is csak nyárig tarthat, de számomra még így is megtisztelő lenne a feladat.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik