Tizenegyes döntött a hajrában

FÓNAI IMRE, KUN ZOLTÁNFÓNAI IMRE, KUN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2003.04.19. 23:48
Címkék
Csodálatos idő, a hét közben kupadöntőbe jutás, bajnokesélyes csapat, nyerhető meccs: meglepő-e, hogy özönlöttek Siófokra a Fradi-szurkolók. S bár a Balatonban még csak a legmerészebbek mártóztak meg (az eszkimókon kívül), rengeteg család töltötte a húsvéti ünnepeket a tóparton, így most nem fenyegetett az a veszély, hogy érdektelenségbe fullad a felsőháznak e találkozója  nem úgy, mint péntek este a győri meccs.
Abban persze csak bízhattunk, hogy nemcsak a látogatottságot, hanem a színvonalat is sikerül majd felülmúlni; bár aki látta az ETO–Újpest meccset, az tudja, hogy ez a reménykedés nem tűnt éppen alaptalannak…
Legalább három-négyezer éneklő ferencvárosi és ugyanannyi, ám a hangszálait kevésbé terhelő hazai szimpatizáns töltötte meg tehát a lelátókat. Hogy semmilyen probléma ne legyen, arról odakint a rendőrség, a stadionban pedig a létszámban és kilóban egyaránt megerősített rendezőgárda gondoskodott. Noha tucatnyi fradista a VIP-páholyon keresztülugrálva akart utat törni magának a vendégszektorba, a biztonságiak rugalmasságát bizonyítja, hogy kisebb lökdösődés után végül átengedték a zöldeket.
Az időre és a hangulatra így nem lehetett panasz, és bármilyen meglepő, az előzményeket tekintve ezúttal a pályán lévő két csapatról is csupa jót írhatunk – lássuk be, azért ez nem szokványos a magyar bajnokságban… A Siófok ugyebár a bajnok Zalaegerszeg – s ezáltal talán Bozsik Péter edző – testén át jutott a jobbik hatosba, és az Újpestről elcsent egy ponttal máris bizonyította, hogy nem a pofozógép szerepét kívánja eljátszani a folytatásban sem. A Fradi pedig éppen egy győztes örökrangadón van túl, ismét a legfőbb aranyesélyes, ráadásul szerdán még a kupadöntőbe is bejutott. Mi több, egy csütörtöki határozat eredményeként szinte hazai pályán, a fővárosi Puskás-stadionban vívhatja meg a finálét a Debrecennel. A szövetség és a magyarországi pályaviszonyok közös kritikája, hogy nem sikerült kevésbé részrehajló megoldást találni…
A szintén nem éppen az európai normáknak megfelelő siófoki arénában azonban kissé elbúsulhattak a ferencvárosiak, mert a 18. percben vezetést szerzett Csank János együttese. Szó sincs arról, hogy a fontossági sorrend miatt kezdjük a gól emlegetésével a tudósítást – maradtunk a kronológiánál, és ebből bizony az következik, hogy a nyitó 17 percben semmi nem történt. S ezt tessenek szó szerint érteni: az égvilágon semmi.
Schwarcz Zoltán találata azonban jót tett a mérkőzésnek, mert így már nem a pénteki tévémeccs nívóját kezdtük viszszasírni. El is halkult rögvest a vendégtábor, de a letargia nem tartott sokáig, néhány perc múlva megint danolászgattak a fiúk. Tehették, mert sokkal jobb lett a találkozó. Támadott a Fradi, és – bármily meglepő – támadott az előnybe került Siófok is. Fülöp Zoltánt például a nyakánál fogva rángatták vissza a tizenhatoson belül, és az eset igencsak büntetőgyanúsnak tűnt. A tizenegyes azonban elmaradt, miként a másik oldalon az egyenlítés is Lipcsei Péter magánszáma után. Futballnyelven írhatnánk, hogy a ferencvárosi középpályás esernyőt adott, dekázott, majd teli rüszttel lőtt (kissé érthetőbben: átemelte ellenfele feje fölött a labdát, földet érés nélkül még egyet igazított rajta, majd hatalmas erővel kapura lőtt), de Németh Gábor szépen védett. Csakúgy, mint Kriston Attila ziccerénél, aki most az örökrangadóval ellentétben eltalálta a kaput, de balszerencséjére a kapust is.
A szünetben így maradt a hazai vezetés, és a boldog siófoki szurkolók már arról anekdotázgattak, amikor utoljára megverték hazai pályán a Fradit. Igaz, minderre már csak az idősebbek emlékezhetnek, hiszen 14 éve történt…
A helyiek nagy bánatára a szép emlékek felidézésének hamar vége szakadt, hiszen fordulás után azonnal egyenlített az FTC. Bár Leandro csavarta a kapu jobb oldalába a labdát, a gól legalább ennyire Németh Gábor "érdeme” is, aki a sorfal által már amúgy is védett bal sarkot akarta biztosítani, így nagyon meglepődhetett, amikor Leandro éppen oda rúgta a labdát, ahonnan elmozdult, és ahol állnia kellett volna.
Az egyenlítés után csaknem fordított is a Fradi, a vendégek ekkor már megmutatták, hogy miért foglalnak el a táblázaton előkelőbb helyet a Siófoknál. Egy percig sem álltak meg, jól tudták, nekik még az iksz miatt is magyarázkodniuk kellene. Mivel a Siófok sem állt be védekezni, sőt egyszer-egyszer gólhelyzetet hozott össze Szűcs Lajos kapuja előtt, a meccs színvonalára nem lehetett panasz. Lipcsei kapufája, majd Tököli Attila hatalmas ziccerben adott rövid paszsza ugyan a Ferencváros fölényét mutatta, ám ez mit sem ért, hiszen újabb gólt már nem sikerült lőni.
Mármint a vendégeknek, mert néhány perccel a vége előtt Fülöp Zoltán tizenegyesét – Illés Béla múlt heti kísérletével ellentétben – Szűcs már nem védhette, így jókora szenzációt keltve nyert a Siófok. A szurkolók legalább folytathatták az anekdotázást, de most már a fiataloknak is lesz miről mesélniük…

Percről percre

6. perc: Vukmir csapott le a lecsorgó labdára a jobbösszekötő helyén, majd két lépés után, 19 méterről kevéssel lőtt a keresztléc fölé.
18. perc: Schwarcz futott üresbe, és mivel egyetlen fradista sem támadta, a tizenhatos előterében kényszerítőzött Fülöppel. A visszakapott labdát tíz méterről, középről a kimozduló Szűcs kapus mellett jobbal a kapu bal oldalába lőtte.
1–0
22. perc: Kriston jobb oldali beadását követően középen Gera ugrott magasra, és hat méterről, kecsegtető helyzetből Németh
Fény és árnyék

Nem kényeztet el a magyar bajnokság színvonalas meccsekkel, ezért is volt nagy öröm, hogy szombat délután a Siófok és a Ferencváros a szebbik arcát mutatta. Nagy küzdelem, kemény játék, rengeteg gólhelyzet jellemezte a mérkôzést, ami ugyan nem volt mérhetô egy Real Madrid– Manchester meccshez, de nekünk ez is tökéletesen megfelelt. Jár a dicséret mindkét csapatnak.

Mint a Fény rovatunkból is kiderül, ezúttal nem lehetett belekötni senkibe, egészen elfogadható volt a nívó is, és nem találtunk kivetnivalót a körülményekben sem. Hogy azért ne maradjon üresen ez a rovat sem, meg kell említenünk Kriston Attila és Lipcsei Péter ziccerrontását, Tököli Attila nagyon rossz passzát és Németh Gábor potyagólját. Ezektôl eltekintve azonban nem érheti kritika a játékosokat.
kapus kezébe fejelte a labdát.
31. perc: Lipcsei fejjel maga elé tette a labdát a kapuval szemben, majd 22 méterről jobbal lőtt. Németh Gábornak nagyot kellett vetődnie, hogy ki tudja ütni a labdát a bal alsó sarok elől.
39. perc: Lipcsei nagyszerű ütemben passzolt Kristonhoz. A ferencvárosi középpályás a tizenegyes pontról futtából lőtt, ám a kapujából nagy- szerű ütemben kilépő Németh beledobta magát a labdába. A kipattanóra Lipcsei érkezett, a tizenhatos vonaláról, középről újra kapura lőtt, Németh azonban megint a helyén volt, s egy vetődéssel most oldalra tolta a labdát.
40. perc: Csordás éles szögből, a jobbösszekötő helyéről, 11 méterről célozta meg a rövid sarkot, Szűcs Lajos azonban zárta a szöget, és ki tudta ütni a labdát.
50. perc: Leandro 18 méterről, a jobbösszekötő helyéről lőhetett szabadrúgást. A brazil bal lábbal, a sorfal fölött-mellett éppen odacsavarta a labdát, ahonnan Németh kapus egy pillanattal korábban ellépett: a labda így egy pattanás után a kapu jobb oldalában kötött ki.
1–1
56. perc: Csordás a balösszekötő helyén előbb kicselezte Dragónert, majd éles szögből, az alapvonal közeléből vette célba a kaput, Szűcs azonban most is jól zárta a szöget, és szögletre ütötte a rövid sarokra tartó labdát.
60. perc: Fülöp a bal oldalról emelt középre, Kovács Péter ugrott a legmagasabbra az ötös bal sarkán, el is fejelte a labdát Szűcs mellett, ám az keresztben elpattogott a gólvonal előtt.
61. perc: Gera nagyszerű ütemben ugratta ki a középen egyedül kilépő Lipcseit, aki miután átvette, 12 méterről, középről ellőtte a labdát Németh kapus mellett, ám balszerencséjére az a bal oldali kapufán csattant.
88. perc: Fülöp jobb oldali beadását követően Koller a balösszekötő helyén túlugrotta Lipcseit, és a kapuval szemben, attól hat méterre feltűnő Schwarcz elé fejelt. A siófoki középpályásra abban a pillanatban, amikor átvette volna a labdát, Vukmir hátulról rázuhant, és a földre birkózta. Szarka játékvezető előbb kinézett Kovács partjelzőre, majd a tizenegyespontra mutatott. A büntetőből Fülöp jobb lábbal, nagy erővel a jobb alsó sarokba lőtte a labdát.
2–1
Mestermérleg

CSANK JÁNOS a Siófok vezetôedzôje

Ahogy vártuk, kiélezett csata volt, és a kispadról úgy tûnt, egészen jó mérkôzést játszottunk. A ferencvárosi gól után fölénybe kerültek a vendégek, de a hajrában próbáltuk kihasználni, hogy magassági fölényben vagyunk. Ez bejött, hiszen a büntetô elôtti szituáció is egy beívelést követôen alakult ki.

GARAMI JÓZSEF a Ferencváros szakmai igazgatója
A mérkôzés nagyobbik részében mi irányítottuk a játékot. Elég sok helyzetet dolgoztunk ki, ezekkel meg lehetett volna nyerni a mérkôzést, ám sajnos e lehetôségeket kihasználatlanul hagytuk. Többször álltunk szemben egyedül a kapussal, de még ezekbôl a ziccerekbôl sem sikerült a kapuba találnunk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik