Belgiumban minden más

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2003.03.27. 21:00
Címkék
Belgiumi tanulmányúton járt Szabó András, az Újpest vezetőedzője. A szakember kísérője Brockhauser István, a lila-fehérek kapusedzője  és nem mellékesen, igazolt labdarúgója  volt, aki az előző bajnokság végén köszönt el a Genktől. A belga gárda vezetői nagy szeretettel fogadták az egykori kedvencet és jelenlegi főnökét, akiknek betekintést engedtek az egyesület életébe. Nemcsak edzéseket nézhettek a magyar szakemberek, hanem a klub felépítését is tanulmányozhatták.
Szabó András szerint Belgiumban még a sztárjátékosokat is szigorúan fegyelmezik
Szabó András szerint Belgiumban még a sztárjátékosokat is szigorúan fegyelmezik
Szabó András szerint Belgiumban még a sztárjátékosokat is szigorúan fegyelmezik
Szabó András szerint Belgiumban még a sztárjátékosokat is szigorúan fegyelmezik
Szabó András szerint Belgiumban még a sztárjátékosokat is szigorúan fegyelmezik
Szabó András szerint Belgiumban még a sztárjátékosokat is szigorúan fegyelmezik
–Hihetetlen, hogy Belgiumban mennyire szeretik a futballt –mondta Szabó András. –Egész más világban élnek és dolgoznak ott a futballban, mint mifelénk. A Genk 15 millió euróból, azaz több, mint három és fél milliárd forintból gazdálkodik egy esztendőben. A csapatnak huszonnégyezer férőhelyes stadionja van, és szinte hihetetlen, de több mint huszonkétezer állandó bérletese. Számomra kellemes csalódás volt, amit láttam, tapasztaltam. Minden a labdarúgás körül forog, nagyon sok gyerek játszik, mert tudják, hogy ez a jövő.

–Szerzett-e valamilyen gyakorlatban is hasznosítható tapasztalatot?

–Érdekes, hogy másfél évtizeddel ezelőtt még egy szinten volt a magyar és a belga futball. Sok játékosunk szerepelt kint, mára azonban csak hírmondónak maradtak néhányan. A belga labdarúgás szélsebesen fejlődik. Ennek az egyik titka az lehet, hogy mindenki pozitívan gondolkodik. Na meg az, hogy rengeteg edző és játékos van. Az ottaniak fegyelmezettek, mindenki tudja, mi a dolga, és csak azzal kell foglalkoznia. Az edzésekben nincs nagy különbség, hasonlítanak az itthoni foglalkozásokra. Ám komoly versenyhelyzet van a Genknél, hiszen harminc labdarúgót foglalkoztat. Fontos viszont, hogy nem törődnek azzal, ki a sztár és ki nem.

–Példát is hoztak erre?

– A csapat holland edzője Sef Vergoossen mesélte, hogy az együttes két támadója, a belga Wesley Sonck és a burkina-fasói Maumoni Dagano volt az egyik legeredményesebb duó Európában. Nos, az afrikai játékos egy kicsit ellazult a sikerektől, és elkésett az edzésekről és különböző fegyelmezetlenségeket engedett meg magának. Majdnem fél évet hagyott ki, mivel az edző kirakta a keretből. Ez egyébként a Genk eredményességét is befolyásolta, mert a bajnoki címvédő jelenleg csak az ötödik helyen áll, de ez sem érdekelte a kollégát, mert azt mondta: fő a fegyelem. Ráadásul ezt ő nyugodtan megtehette, hiszen senki nem szólt emiatt egy rossz szót sem. De hát ahogy már mondtam, más világban élnek…

Újpest FC–BKV Elôre 2–2 (1–1)
Megyeri út, 100 nézô. V: Jármer G.
ÚJPEST: Vlaszák – Simek, Tamási (Zoufal), Páles (Hajdu), Lettrich – Sloncík (Csopaki), Boér (Horváth M.), Farkas B. (Kapcsos), Rósa H. – Kovács Z., Móri (Sándor Gy.)
BKV: Szűcs L. – Varga A. (Csordás T.), Hegedűs, Horváth Cs., Filó T. (Ruppert) – Mónos (Mészáros), Földvári (Vörös), Szekeres (Molnár), Török S. – Disztl M., Ruzsics (Bene G.)
G: Kovács Z., Hajdu, ill. Ruzics, Molnár
Szabó András csütörtök délután már a pálya mellől dirigálhatta csapatát, amely a BKV Előre ellen lépett pályára –a szakvezető távollétében e meccsre a pályaedzők, Dudar György és Szabó György készítették fel a játékosokat. A sérüléséből felépült Horváth Ferenc, valamint az egyelőre harcképtelen Daniel Tchur még pihent, ám a tervek szerint a Sopron elleni mérkőzésen már ők is szerepet kaphatnak. A BKV ellen nem játszott Korolovszky Gábor, Juhár Tamás és Tokody Tibor, akik a válogatottal Lengyelországba utaztak, valamint Németh Tamás, Szélesi Zoltán, Vanczák Vilmos és Cseri Gergő, akik az utánpótláscsapat tagjaiként ugyancsak a lengyelek elleni korosztályos találkozóra készülnek.

Ami pedig a BKV Előrét illeti: több mint félévnyi kihagyás után lépett pályára Mónos Tamás, a sárga-kékek egykori válogatott labdarúgója. A védő hosszú súlyos sérülésből épült fel, s reméli, tavasszal még hasznára lehet az NB I B-s együttesnek, melynek kispadján a válogatottnál is dolgozó, s jelenleg Lengyelországban tanárkodó Dajka Lászlót Sikesdi Gábor helyettesítette.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik