Másodszor is nyert a Falco a férfi kosár BL-ben, ezúttal a Reggianát verte meg

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.10.16. 19:54
Nikola Popovics (19) kosárra tör; a szerb légiós 12 ponttal és öt lepattanóval zárt a Falcóban (Fotó: FIBA)
A Falco hazai pályán, nagy csatában 78–71-re legyőzte az olasz Reggianát szerda este, így két forduló után két győzelemmel vezeti csoportját a férfi kosárlabda Bajnokok Ligájában.

Elképesztő első négy percet produkált a Falco, teljesen állva hagyta ellenfelét, védekezésben nem hagyta kibontakozni a Reggianát, támadásban viszont a lendületes, ötletes kosárlabda jellemezte. Matt Tiby nagyon elkapta a fonalat, csapata első tíz pontjából nyolcat szerzett, az olaszok mesterének, Dimitrisz Priftisznek 10–3-nál időt kellett kérnie.

Ez olyan jól sikerült, hogy futott egy 7–0-s rohamot a vendégcsapat, és egyenlített is, akkor megállt támadásban a Falco, kimaradtak a közeli és a távoli dobások is, keményedett az olaszok védekezése. Perl Zoltán nagy nehézségek árán törte meg a kosárcsendet. Kellett a slusszpoén, és a negyed végére, a dudaszó pillanatában Trey Diggs triplája a gyűrűbe hullott, így négypontos előnynél fújhattak egyet a szombathelyiek.

Elképesztő fizikai harc zajlott a pályán, mindkét csapat kőkeményen, agresszívan védekezett, és sok hibára kényszerítette ellenfelét, ennek eredményeként alig estek kosarak, 14 játékperc után is csak 21–19-es hazai vezetést rögzíthettünk. Nem sokkal később először vezetett a Reggiana, Váradi Benedek eladott labdája után Stephane Gombauld zsákolt egyet. Nem sokáig volt az előny a vendégeknél, mert előbb Bognár Kristóf, aztán Nikola Popovics ziccerezett szépen, és amikor Bognár faulttal együtt értékesített egy újabb közelit, majd a büntetőt is bedobta, akkor a Falco megint öt ponttal elhúzott. Ebben az időszakban a nyáron Szegedről Szombathelyre visszatérő erőcsatár villogott, újabb két büntetővel újabb két pontot tett a saját neve mellé.

A második negyed hajrájában megint elfogytak a hazai pontok, a szombathelyiek remek védekezéssel kompenzálták többek között a gyenge triplázást (10 kísérletből egy eredményes), és kétpontos előnnyel fordulhattak.

Jaylen Bradford kezdett a vendégektől triplával a harmadik negyedben, másodszor vezettek a meccsen a vendégek. Perl Zoltán 2+1-es akcióval válaszolt, folytatódhatott az üldözőverseny.

Mindkét oldalon pontosabbak lettek a figurák befejezései, a szombathelyieknél Perl kapta el a fonalat, a másik oldalon Mouhamed Fayé volt nagyon hasznos és eredményes a palánk alatt. Keller Ákos két, gyűrűről lecsorgó labdát is visszazsákolt, de bármikor ellépett volna a szombathelyi együttes, a Reggianának volt válasza, az utolsó negyednek így három pont fórral ment neki a Falco (57–54).

Mindkét csapat mindent kiadott magából, nemcsak fizikai harc, hanem az idegek csatája is zajlott a parketten, egyik fél sem tudta ráerőltetni akaratát a másikra, fej fej mellett haladtak a hajráig. Két perccel a zárás előtt robbant megint az Aréna Savaria, Marvin Clark zsákolása azt jelentette, hogy három ponttal vezetett a Falco. Ötvenhét másodperccel a vége előtt pedig már öttel, Perl hibátlanul büntetőzött.

Aztán a végjátékot szépen maga le is menedzselte, előbb lehetetlen helyzetből dobott egy középtávolit, majd megint pontos volt kétszer a vonalról, a Falco pedig megnyerte második meccsét is a BL-ben, így továbbra is hibátlanul vezeti csoportját. 78–71

FÉRFI KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA
2. FORDULÓ 
F-CSOPORT
FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY–PALLACANESTRO REGGIANA 78–71 (17–13, 17–19, 23–22, 21–17)
Szombathely, 3020 néző. V: Castilla (spanyol), Straube (német), Maciulis (litván)
SZOMBATHELY: Váradi 2, Pongó Marcell, CLARK 9/3, TIBY 10, POPOVICS 12. Csere: PERL 20, KELLER Á. 9, Diggs 6/6, BOGNÁR K. 10. Edző: Milos Konakov
REGGIANA: Barford 8/6, WINSTON 11, Grant 5/3, Gombauld 6, Cheatham 9/9. Csere: SMITH 13/3, Uglietti, Vitali 2, Chillo 3/3, FAYE 14, Gallo. Edző: Dimitrisz Priftisz
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–0. 6. p.: 10–10. 13. p.: 19–19. 15. p.: 21–23. 17. p.: 30–23. 24. p.: 44–39. 27. p.: 52–48. 33. p.: 63–59. 34. p.: 63–65. 37. p.: 67–67. 39. p.: 74–69
MESTERMÉRLEG
Milos Konakov: – A játékosaim negyven percen keresztül maximálisan koncentráltak – és köszönet a szurkolóinknak, nagyon kellett a segítségük, elképesztő, ahogy buzdítottak minket. A védekezéssel tudtuk megnyerni a mérkőzést. A fiúk hittek a győzelemben, akkor is, amikor nem működött a támadójátékunk, nagyot küzdöttek.
Dimitrisz Priftisz: – Nagyon jó meccset játszottunk, de ellenfelünk szinte végig kontroll alatt tartotta az összecsapást. Tudtuk, hogy nehéz lesz, közel akartunk maradni a Szombathelyhez. Volt lehetőségünk zárkózni, fordítani a végén, de most nem sikerült – tanulunk ebből a vereségből.
Tudósított: TÓTH GÁBOR

A csoport másik mérkőzése
BC Rytas (litván)–Slask Wroclaw (lengyel) 98–75

A csoport állása: 1. Falco 4 pont, 2. Reggiana 3, 3. Rytas 3, 4. Slask 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik