Férfi kosárlabda BL: Perl Zoltánnak emlékezetes marad a rekorddöntés

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.10.04. 09:14
A Wroclaw elleni BL-nyitányon Perl Zoltán megállíthatatlannak bizonyult (Fotó: Imago)
A Falco nagy győzelmet aratott Lengyelországban, míg klasszis hátvédje huzamosabb időre beírta magát a harmadik számú európai sorozat történelemkönyvébe.

FÁRASZTÓ ÚT VOLT, nem is vitás. Nem nagyon ülepedhetett le a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely játékosaiban és stábjában, hogy szerda este csapatuk 84–75-re nyert a Slask Wroclaw vendégeként a Bajnokok Ligájában, merthogy a találkozó után rögtön buszra szálltak, hogy hazainduljanak Magyarországra. Egy hosszabb szünettel nyolc óra volt a menetidő, Lengyelországban két benzinkutat is zárva talált a küldöttség, mire valahol meg lehetett állni nyújtózkodni és némi frissítőt vásárolni. Onnantól kezdve viszonylag gördülékeny volt az út a Schaeffler Arena Savariáig, de túl sok ideje nem lesz a pihenésre a trónján itthon 2019 óta ülő gárdának, mert szombat este már Kecskeméten játszik bajnokit – nagy változás lesz ez kevesebb mint három nappal azután, hogy idegenben győzött le az előző idényben még az ULEB Európa-kupában szereplő ellenfelet, ám ahogy mondani szokták, ilyen a popszakma.

„A jó kezdésünk megalapozta a győzelmet, mert végig magabiztosan, jó ritmusban játszottunk – mondta már csütörtök reggel Perl Zoltán, a Falco és a magyar válogatott hátvédje. – Nyilván voltak nálunk is rossz döntések, de ez benne van egy meccsben. Azt éreztem a Wroclawon, hogy jó csapat, de azt hiszem, jobban akartuk a sikert, egységesebben játszottunk. Ez önmagában persze még nem ér továbbjutást a csoportból, korai lenne ezzel a kérdéssel foglalkozni, de fontos idegenbeli győzelem volt, és jó érzés így kezdeni a sorozatot.”

Perl, ahogyan arra tudósításunkban már utaltunk, rekorder a BL-ben, nincs senki más, aki a kispadról beszállva annyi pontot szerzett volna a harmadik számú európai sorozatban, mint ő. Önmagában is ragyogó 29 ponttal előzött a minap, 551 csereként dobott pontjával (összességében 689 van neki) simán maga mögé utasította az eddigi csúcstartót, a már visszavonult görög válogatott erőcsatárt, Dusan Sakotát, aki 533-ig jutott.

„Örülök a csúcsdöntésnek, nem tudtam róla előzetesen, tehát nem számolgattam a pontjaimat, ám ez nagy dolog és büszke vagyok rá, hogy magyar játékosként ilyen rekordot tartok – hangsúlyozta Perl Zoltán. – Szép, emlékezetes történés ez a pályafutásomban, de egyértelmű, hogy valaki ezt is megdönti. Még Gasper Okorn kezdte el alkalmazni, hogy a padról szálljak be, előtte kezdő voltam, ő viszont azt mondta, kezdjek a kispadon, mert ha jól rajtol a csapat és úgy állok be, akkor minden oké, de ha ne adj’ Isten rosszul indul, van egy olyan játékos, aki képes változtatni a meccs ritmusán.”

A klasszis pontgyáros hozzátette, eleinte furcsán élte meg szerepköre változását, nem tetszett annyira neki, de most már teljes mértékben elfogadta és semmi baja sincs vele. Nem is akartunk hinni a szemünknek, amikor éppen Okorn szövetségi kapitány a kezdő ötösbe tette őt az Izland és Olaszország elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen...

Domináns szenegáli center a Reggianánál
 

A Falco következő ellenfele a Bajnokok Ligájában október 16-án hazai pályán a Pallacanestro Reggiana lesz, az a klub, amelyben öt éve, a koronavírus miatt csonka idényben Vojvoda Dávid is szerepelt. A legutóbbi olasz bajnoki évad hetedik helyezettje a litván Rytas Vilnius 77–67-es legyőzésével kezdte a csoportkört 2400 néző (közte 150 litván fanatikus) szeme láttára. A gárda görög edzője, Dimitriosz Priftisz nem ismeretlen a szombathelyieknek, a 2022–2023-as BL-főtáblán a török Tofas mestereként szembekerült a vasiakkal. A keddi találkozón a Reggiana legjobbja a csupán 19 esztendős szenegáli Mouhamed Faye volt, aki 15 ponttal, nyolc lepattanóval és öt (!) blokkal rukkolt ki, vagyis dominált a palánk alatt.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik