Van, ami nem változik: a Falco a favorit

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.09.27. 10:17
A Perl Zoltán (jobbra) vezette Falco az új idényben is favot, de Sztrahinja Jovanovics és a Szolnok felvenné a versenyt a címvédővel (Fotó: Árvai Károly)
Pénteken két találkozóval elrajtol a 2019 óta rendre a Falco aranyérmével záródó élvonalbeli férfibajnokság, amelynek ezúttal is a szombathelyiek a legnagyobb esélyesei.

 

Alapvető változást hozhat a férfibajnokságban, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a 2020-as bevezetést követően négy évvel megszüntette az U23-as szabályt, vagyis hogy a bajnoki mérkőzéseken az első félidőben egy 23 éven aluli magyar játékosnak végig a pályán kell lennie, de öt légiós lehetett a nevezett keretben. Mindez meglehetősen sok gondot okozott azoknak a csapatoknak, amelyekben nem volt, vagy amelyek nem tudtak igazolni minőségi fiatalt, míg néhány együttesnél előnyt jelentett, hogy válogatott, vagy válogatott szintű fiatal játékosuk volt, aki alanyi jogon kezdő lett volna (elég ha csak a szolnoki Lukács Norbertre vagy a korábban a Falcóban és az Albában is játszó Somogyi Ádámra gondolunk). Egyértelműen nem állítható, hogy kudarcot vallott a kísérlet, de azt sem, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket, azaz hirtelen előbukkantak volna a csiszolatlan magyar gyémántok. Mert ugye muszájból kellett játszatni a fiatalt.

Akárhogy is, a színvonal romlott, egyre kevesebb a minőségi légiós, a nemzetközi kupákban induló gárdáink nem tudtak áttörést elérni (a Falco tavaly már a csoportkört sem élte túl a harmadik számú európai sorozatban), és hát az izgalmi faktor is csökkent, elég ha azt nézzük, hogy Falco sorozatban ötödik elsőségét ünnepelhette júniusban. Az európai kupaporondra kimerészkedő klubok edzői egyértelműen az öt légiósra (négy a pályán) voksolnának, ha tehetnék, viszont péntektől a 12-es keretbe magyar bajnokira csak négy külföldi nevezhető, ellentétben az előző évekkel.

Ami a 2024−2025-ös idényt illeti, megint csak azt tudjuk leírni, mint szinte az előző években mindig, azaz hogy a Falco az első számú favorit. Milos Konakov gárdája remekül dolgozik az átigazolási piacon, két saját nevelésű hazai klasszisa, a két év után külföldről visszatérő Váradi Benedek és a 2019 óta újra folyamatosan Szombathelyen játszó Perl Zoltán mellé remek magyar válogatott játékosokat tud igazolni és megtartani őket, amivel egyértelműen előnybe kerül kihívóival szemben. A nyáron Váradi visszatérése mellett Bognár Kristóf érkezett (közben Benke Szilárd ahhoz a Pakshoz igazolt, amellyel alighanem a négy között is számolni kell majd), s a légiósok sem akárkik, így ismét nekik áll a zászló. A nyári játékosmozgások alapján az Alba Fehérvárnak és az idei döntős Szolnoknak lehet sansza arra, hogy megszorítsa, netán le is győzze a szombathelyieket, az Alba tanult a playoffban tapasztaltakból és a magyar magot erősítette meg (Filipovity Márkó, Krivacsevics Márkó és Németh Ákos érkezett Vojvoda Dávid mellé), Szolnokon maradt a szerb vezetőedző Oliver Vidin, akivel megtáltosodott az együttes februárban és Magyar Kupát nyert, és visszatért a közönségkedvenc montenegrói Bojan Szubotics. Ugxanakkor egyik csapat keretének mélysége sem tűnik elégnek egyelőre ahhoz, hogy adott esetben ötmeccses párharcban legyőzze a Falcót. Egyelőre – mrt most még azt sem tudhatjuk, hogy tényleg olyan erős lesz-e a címvédő, mint amilyennek előzetesen tűnik.

FÉRFI NB I
19.00: Endo Plus Service-Honvéd–Atomerőmű SE 
19.00: Sopron KC–DEACEAC
SZOMBAT
18.00: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–PVSK-Veolia
18.00: Zalakerámia ZTE KK–SZTE-Szedeák
18.00: NKA Universitas Pécs–MVM-OSE Lions
19.30: NHSZ-Szolnoki Olajbányász–Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, 19.30 (Tv: M4 Sport+).
KEDD
20.00: Arconic-Alba Fehérvár–Egis Körmend

…FELFEDEZETTJE LEHET: Hajdu Péter
Az U23-as szabály megszűnt, így a fiataloknak alanyi jogon kell(ene) kiharcolniuk a szereplést, de úgy véljük, erre Hajdu Péternek minden esélye megvan. A Honvéd meghatározó játékosává aligha válik a következő évadban, de az előző két idény adatai (14.3 és 12.2 perc átlagban) mutatják, hogy eddig is számoltak vele a fővárosiak. A 20 éves, 199 centiméteres magasbedobó a nyári B-divíziós U20-as Európa-bajnokságon átlagban 22 percet töltött a parketten a válogatottban, ezalatt 7.6 pontot és 3.4 lepattanót szorgoskodott össze.

…ÁSZA LEHET: Fardaws Aimaq
Már a szerződtetésekor sokan csettintettek Szolnokon, hiszen igazi „ötös” került a Magyar Kupa győzteséhez. A kanadai Fardaws Aimaq nem csak méreteivel (211 centi, 110 kilogramm), de az előszezonban mutatott játékával is felhívta magára a figyelmet, az egyik nemzetközi edzőmeccsen a szlovák Spisskí Rytieri ellen 33 pontot dobott. Alighanem sporttörténelmi pillanat volt, amikor szeptemberben megkapta a behívót a válogatottba, hiszen nem valószínű, hogy korábban adott volna játékost a magyar férfi NB I az észak-amerikai ország nemzeti csapatába. Aimaq erős, méreteihez képest gyors játékos, és szívfájdalom nélkül ereszti el a hárompontosokat is, nagy valószínűséggel a liga topjátékosa lehet.

…VISSZATÉRŐJE LEHET: Váradi Benedek
A szombathelyiek saját nevelésű válogatott hátvédje 2022 nyarán kapta elő a legnagyobb bőröndjeit, s repült Litvániába, ahol a Rytas Vilniusban próbálta ki magát először légiósként. Bajnoki ezüstérem lett a vége, majd országváltás, a lengyel Trefl Sopot, amellyel már sikerült az aranyérem is egy óriási fordulatot hozó finálét követően. Ennek ellenére idén nyáron ismét a Falco mellett döntött, hazatért, és érkezésével egyértelműen tovább nőtt az újra topfavorit sárga-feketék esélye arra, hogy sorozatban hatodszor is bajnokok legyenek.

Az idény…
1. Falco
2–3. Szolnok, Alba
4–7. Paks, DEAC, Pécs, Sopron
8–11. Honvéd, ZTE, Körmend, OSE
12–14. Szeged, Kecskemét, PVSK
A NEMZETI SPORT TIPPJEI

„Most is jól néz ki a Falco, amely ismét bajnokaspiránsnak tekinthető. Erősítés Bognár Kristóf, aki Szegeden kulcsember volt sok pályán töltött idővel, de nagy kérdés, mennyit játszik majd Szombathelyen. Váradi Benedekkel még acélosabbá vált a csapat, Tanoh Dez András pedig jól tette, hogy elment Spanyolországba, mert ebben a gárdában a jelenlegi helyzetben aligha tudott volna meghatározóvá válni kellő játékperc nélkül – bízom benne, hogy sokat fejlődik a Menorcánál. A Falco magyar magja nagyon erős, természetesen a döntőbe várom az együttest. A szövetség kompromisszumot kötött a klubokkal, amelyek zöme nem örült az U23-as szabálynak, eltörölte, de kevesebb külföldit engedélyez. Talán korai volt elengedni ezt, ilyen horderejű szabálynak hosszabb kifutási idő kellene, de ugye a klubok ágáltak ellene. Így viszont több lehetőségük lesz a magyaroknak, az U23-as szabálynál sokan kényszerből játszottak, s persze voltak, akik éltek a lehetőséggel, de közben az idősebb magyarok kevesebb percet kaptak, emiatt inkább elmentek a B-csoportba játszani. Kíváncsian várom, milyen fejlődést mutatnak a magyarok, ki tud előrelépni. A Szolnoknál Oliver Vidin maradt a vezetőedző, aki az előző idény felénél érkezett és bizonyított, mert kupát nyert vele a gárda, és a döntőbe jutott a bajnokságban. Bojan Szubotics visszatérése is bizakodásra adhat okot a szurkolóknak, ő biztonságot ad a rutinjával, dörzsölt játékos, védekezésben és támadásban is meghatározó lehet. Az Alba szintén jól erősített, ha Filipovity Márkót jól tudja használni, nagy erősítés lehet a válogatott magasbedobó. A bennmaradásért előreláthatóan a Szeged, Kecskemét, PVSK trió vív majd nagy csatát” –vélekedett Boros Zoltán, korábbi 88-szoros válogatott játékos.

SZAKÉRTŐ
2014–2015: Szolnok
2015–2016: Szolnok
2016–2017: Alba
2017–2018: Szolnok
2018–2019: Falco
2019–2020: a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt a bajnokság
2020–2021: Falco
2021–2022: Falco
2022–2023: Falco
2023–2024: Falco
AZ ELMÚLT TÍZ IDÉNY BAJNOKAI
A férfiaknál a megszokott módon 14 csapat kezdi a bajnokságot, s a legutóbbi idényhez hasonlóan az alapszakaszt rögtön a rájátszás követi, az egyenes kieséses párharcok három győzelemig tartanak, ahogyan a döntő és a bronzcsata is, az 5–8. helyért zajló küzdelemben elég két sikert aratni. A playoutba 6, 5, 4, 3, 2, 1 pontot visznek tovább helyezésük alapján a klubok, az utolsó kiesik az élvonalból. A legfontosabb változás, hogy megszűnt az U23-as szabály, helyette viszont két hazai nevelésű játékosnak végig a pályán kell lennie minden mérkőzésen, s a csapatok egy mérkőzésre mindössze négy légióst nevezhetnek. A férfi Magyar Kupa négyes döntőjét március 8–9-én rendezik (a helyszín egyelőre nem ismert). Az élvonal mérkőzéseit az M4 Sport és az M4 Sport+ csatorna tűzi műsorára, míg az élvonalbeli streamek a hunbasket.tv oldalra költöznek át, ahol eddig az NB I-es összefoglalók és az alsóbb osztályú bajnokik voltak láthatók. Az első hetekben ingyenesen, de regisztrációhoz kötve lesznek megtekinthetők a mérkőzések, és csak a tesztidőszak letelte után indul az előfizetéses rendszer. 
További információ: hunbasket.hu, kezdo5.hu, bb1.hu
TUDNIVALÓK

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik