Vereséggel kezdte a világbajnoki előselejtezőt a magyar női kosárválogatott

VARGA BALÁZSVARGA BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.08.19. 13:20
Lelik Rékáék nem tudták legyőzni Szenegált (Fotó: fiba.basketball)
A magyar női kosárlabda-válogatott 63–61-re kikapott Szenegáltól a ruandai Kigaliban, így vereséggel kezdte a világbajnoki előselejtezőt.

 

A mieink Brazília, Fülöp-szigetek és Szenegál mellett a világbajnoki előselejtező C-csoportjában kaptak helyet, amelyből az első kettő jut tovább az elődöntőbe, a nyolccsapatos torna – az A- és B-csoport másik ágnak számít – győztese pedig kvalifikálja magát a 2026-os németországi vb selejtezőjére.

Az első ellenfél a tavalyi Afrika-bajnokságon ezüstérmes Szenegál volt, és a mérkőzés elején 10–10-ig jól tartotta magát a magyar válogatott, ám ekkor az ellenfél egy 7–0-val meglépett, és meg is nyerte az első negyedet (16–20). A második játékrész Dubei Debóra-duplával kezdődött, azonban a folytatás nem alakult jól, az afrikai csapat 14 pontos előnyt épített ki. Szerencsére az utolsó percekben sikerült javítani és a felére csökkenteni a hátrányt (30–37).

A harmadik negyedet egy három és fél perces gólcsenddel indította nemzeti csapatunk, ennek ellenére sikerült egyenlíteni 42–42-re, és csak Khadidiatou Sarr negyed végén dobott kosarának köszönhetően várhattuk minimális hátrányból az utolsó tíz percet (42–44). A mieink azonban ismét belealudtak az első percekbe, így Szenegál ellépett 52–42-re, ezért jött is az időkérés Völgyi Péter szövetségi kapitánytól. Ez nem hozta meg a várt áttörést, továbbra is sok hiba csúszott a játékunkba, ám Dubei triplájának hála a magyar válogatott tudott elmozdulni a mínusz tízes állásról.

Aztán Határ Bernadett is értékesített egy kosarat a palánk alól, Dubei pedig egy büntetőt, azonban a triplakísérlete után ezúttal a labda kipördült a gyűrűből. Lelik Réka viszont dobott egy jó hármast, és ha nem jöttek volna újabb labdaeladások, talán még a vezetést is át tudtuk volna venni. Egy perccel a vége előtt, négypontos hátránynál újabb magyar időkérés következett, és ugyan Studer Ágnes hármasa ezt követően nem volt jó, Leliké igen. A véghajrában 5.6 másodperc volt hátra, amikor Ndioma Kane csak egy büntetőt értékesített, ám a második, kihagyott dobását követően leszedte a lepattanót, majd a kötelező fault után a következő kettőnél már nem hibázott.

Végül még sikerült szépíteni az eredményen, de a magyar válogatott így is kikapott 63–61-re, a továbbjutásra azonban megmaradt az esélye. Folytatás kedden 17 órától Fülöp-szigetek csapata ellen.

KOSÁRLABDA
NŐI VILÁGBAJNOKI ELŐSELEJTEZŐ, RUANDA
C-CSOPORT, 1. FORDULÓ
SZENEGÁL–MAGYARORSZÁG 63–61 (20–16, 17–14, 7–12, 19–19)
Kigali, 150 néző. V: Fernandes (ausztrál), Davidson (madagaszkári), Kim Bo Hui (dél-koreai)
SZENEGÁL: DILLARD 14/3, Y. Diop 3, Pouye 2, Niang, Diagne 4. Csere: Fall, Gueye, M. Diop 2, KANE 16/3, Ndiaye 6/6, Sene 9, Sarr 7. Szövetségi kapitány: Otis Hughley Jr.
MAGYARORSZÁG: Studer, Lelik 10/6, DUBEI 24/12, Török 7/3, HATÁR 10. Csere: Dombai 3/3, Kiss V. 7, Kányási, Angyal B. Szövetségi kapitány: Völgyi Péter
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–3. 4. p.: 6–8. 8. p.: 17–10. 15. p.: 34–20. 20. p.: 37–30. 24. p.: 42–30. 30. p.: 42–42. 34. p.: 54–42. 37. p.: 54–52. 39. p.: 56–55
MESTERMÉRLEG
Otis Hughley Jr.: – Csak három-négy teljes értékű edzést tudtunk tartani a lányokkal, és ez a győzelem nagyon sokat jelent az országnak. A szövetség nagyon elkötelezett irántunk, a csapatunk remek egyvelege a fiatal és a rutinosabb játékosoknak. Európa negyedik legjobb együttese ellen léptünk pályára, voltak hiányzók nálunk is, a túloldalon is, de egy ötperces rövidzárlatot leszámítva lendületben voltunk, és a nagy alázatunknak köszönhetően felülmúltuk a nagyon erős ellenfelet.
Völgyi Péter: – Riválisunk megérdemelte a győzelmet, sokkal keményebben játszott, mint mi. Ezt a legjobban a tizennégy támadólepattanó mutatja meg, ez volt Szenegál sikerének a kulcsa. Ha tovább szeretnénk jutni, a folytatásban fel kell keményednünk. Mentálisan, a reakciókat illetően és a lepattanóharcban is nagyon lassúak voltunk. A negyedek hatodik percétől tudtuk felvenni a ritmusát a mérkőzésnek és az ellenfélnek, mind a négy negyedben mi mentünk az eredmény után. Szokatlan volt a faulthatár a szabad labdáknál és a lepattanóknál is, ehhez nem alkalmazkodtunk megfelelően.

A TOVÁBBI MENETREND
2. FORDULÓ
Kedd, 17.00: Magyarország–Fülöp-szigetek 
3. FORDULÓ
Csütörtök, 14.00: Magyarország–Brazília

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik