Laza kezdés, mégis megizzadt a csapat – egyelőre foghíjasan, de vidáman indult az új női kosárkapitány regnálása

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.07.15. 21:19
Völgyi Péter csapatára augusztusban Afrikában vár vb-előselejtező (Fotó: Dömötör Csaba)
Megtartotta első hivatalos edzését Székesfehérváron Völgyi Péter szövetségi kapitány, a DVTK edzője, aki márciusi kinevezése után először dolgozott együtt a női kosárlabda-válogatottal, amely augusztusban Afrikában világbajnoki előselejtezőn szerepel.

 

ÜGYESEN BEPARKOLT az Arconic-Alba Fehérvár Gáz utcai csarnoka elé Völgyi Péter, a női válogatott márciusban kinevezett szövetségi kapitánya, aki a két kisbusz egyikét vezette, nagyon precízen. Hétfő este fél hat előtt néhány perccel megérkezett a csapat a 27 fokosra hűtött létesítménybe, a lányok vidáman, lebarnulva, lelkesen várták, hogy megkezdjék a felkészülést az augusztusi világbajnoki előselejtezőre.

Mert amúgy az MKOSZ székesfehérvári edzőközpontjában tréningezik a csapat (ott is lakik), csak most jöttek vendégségbe a bajnoki bronzérmes férficsapat otthonába Aho Nináék. A DVTK hátvédje is a többiekkel tartott, noha ő csak rehabilitációs munkát végez a régóta esedékes és májusban megtörtént térdműtéte után és nem utazik Ruandába, ahol a mieink a csoportkörben Kigaliban megküzdenek Brazíliával, a Fülöp-szigetekkel és Szenegállal, s ha az első két hely egyikét megszerzik, akkor még elődöntő és döntő is várhat rájuk.

Ahogy a pálya sarkában dolgozott, míg a többieknek laza dobálgatást követően játékos feladatokkal kezdődött el a foglalkozás. Varga Alíz nem érezte jól magát (talán az afrikai túra előtti kötelező oltások válthatták ki a rosszullétet, bár Kovács Ignác csapatorvos nem tartja valószínűnek, mert a tünetek alapján inkább napszúrás valószínűsíthető); Juhász Dorka ugye a WNBA-ben játszik; Ruff-Nagy Dóra pedig csak csütörtökön érkezik.

Rengeteg volt a pacsi és sok mosolygósan végrehajtott feladatot láttunk – de alig pár perc után úsztak a verejtékben a lányok. Pláne azt követően, hogy Horváth Szabolcs (aki Iványi Dalmához hasonlóan az előző hét évben, Székely Norbert kapitánysága alatt is a válogatottal volt) erőnléti edző kínozta és futtatta meg Studer Ágnesékat. Az oldalvonalnál konkrétan fel kellett törölni a lecsepegett izzadtságot, nehogy elcsússzon valaki – s amikor az új kapitány engedélyezte az ivást, annak bizony roppantul örültek a kosarasok.

Sokféle, futással tarkított dobásgyakorlat jött a programban, majd a végén büntetődobások – amik csak akkor büntették kollektíve a csapatot, ha több is kimaradt egymás után. Noha páran rontottak, magukban bűnhődtek, az egész keretnek egyszer sem kellett sprintelnie...

 „Átmozgató edzés volt, de szerintem igazából most esik le mindenkinek, főleg nekem és Ábrahám Márti edzőnek, akik újak vagyunk, milyen nagyszerű is az a feladat, amit ez a pozíció jelent – mondta Völgyi az első tréning után. – Ami már most is látszik, hogy kommunikációban és precizitásban rengeteget kell fejlődni, előrelépni. Ez lesz a fő feladat a következő hetekben, s az alapcél, hogy a munkát el kell végezni a világbajnoki előselejtezőig. Ami szokatlan időpontban lesz, ráadásul elutazunk egy másik kontinensre. Ez nagyon megnyújtja az idényt, de remélem, lesznek sikereink, s megéri ez a nyári többletmunka majd mindenkinek.”

A nemzeti együttes az edzőtáborozás során összesen négy mérkőzést játszik (augusztus 1-jén és 2-án Montenegróban két találkozót a házigazdával, 8-án és 9-én pedig Csehország érkezik Székesfehérvárra), aztán irány Afrika.

A KERET
Dombai Réka, Dubei Debóra, Ruff-Nagy Dóra, Török Ágnes (mind Serco Uni Győr), Határ Bernadett (Salamanca, spanyol), Kányási Veronika, Lelik Réka (mindkettő DVTK Hun-Therm), Kiss Virág (Mersin, török), Mányoky Réka, Miklós Melinda (mindkettő Tarr KSC Szekszárd), Papp Klaudia, Sitku Zsuzsanna, Varga Alíz (mindhárom Sopron Basket), Studer Ágnes (Flammes Carolo, francia), Tóth Franka (E.ON ELTE BEAC). A játékosok klubjaként azt jelöltük meg, ahonnan kiharcolták a válogatottságot.


Még bizonyítania kell

Miniinterjú Miklós Melindával, a válogatott 20 éves hátvédjével

– A szövetségi kapitány mostantól a klubedzője is egyben, amióta Szekszárdról a DVTK-hoz igazolt. Ez előny lehet vagy hátrány?
– Szerintem Péter szakmailag annyira felkészült, hogy biztos vagyok benne, külön tudja a választani a klubnál végzett munkát és a válogatottbeli szerepemet egymástól. Az én esetemben ez a nyári program örvendetes és hasznos, hiszen a diósgyőri munka előtt a válogatottban már együtt dolgozhatunk és megismerjük jobban egymást.

– Korábban ritkán jutott el addig, hogy pályára lépjen a legjobbak között, mert vagy sérült volt, vagy nem került be a keretbe.
– Fiatal vagyok még, s még bizonyítanom kell, de a korom előny, mert nagy energiákat tudok mozgósítani. Ezt az edzéseken kell megmutatnom és a lehetőséget kiérdemelnem.

– Akár most a nyáron az elő-vébéselejtezőben.
– Igen, de először még az utazókeretbe kell bekerülnöm. Ez az augusztusi torna jó lehetőség a stábnak és a csapatnak, hogy megismerjük egymást, a taktikát, és aztán ősszel például az Európa-bajnoki selejtezőben ebből előnyt kovácsoljunk.

Miklós Melinda (Fotó: Dömötör Csaba)

Dubei Debóra, a válogatott hátvédje: – Jólesett az edzés, és örülünk egymásnak, mert ez a csapat nagyon szeret együtt dolgozni. A kapitányváltás óta ez volt az első összetartás, s azt hiszem, nagyszerű edzővel melózunk tovább, aki emberileg és szakmailag is rendben van. Most ismerkedünk, aztán felkészülünk az afrikai tornára, amelyen nyilván olyan együttesekkel játszunk, amelyekkel szinte soha. Hogy én maradok-e a csapatkapitány, nem tudom, majd a következő napokban ez is eldől, még csak néhány szót váltottunk Völgyi Péterrel erről.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik