Kaila Charles szerint minden amellett szólt, hogy a DVTK-nál maradjon

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.06.22. 08:32
null
Kaila Charles szerint a DVTK-nál a legjobb helyen van (Fotó: FIBA)
Ahogyan a DVTK történelmi első bajnokcsapatának gerince, benne a közeget és a társakat is megszerető amerikai Kaila Charles is tagja lesz a következő idény együttesének.

– Mielőtt a lényegi kérdésekre térnénk, megtudhatjuk, hol és miként telnek a napjai?
– Washingtonban vagyok, itthon a családdal, pihenek és közben kicsit edzegetek is – válaszolta a Nemzeti Sportnak Kaila Charles, a magyar bajnok DVTK Hun-Therm 26 éves amerikai bedobója, aki a keretben lévők többségéhez hasonlóan újabb egy évig marad Diósgyőrben. – Kicsit később jön a nyaralás, a Karib-szigeteken, ahol szintén vannak rokonaim.

– Újabb egy évre aláírt – miért?
– Ahogyan működik a klub, amiként a menedzsment dolgozik és törődik velünk játékosokkal, a mindennapok – mind amellett szóltak, hogy maradjak. Tulajdonképpen semmi okom nem volt váltani, történelmet írtunk az Euroligában és a bajnokságban is, szóval könnyű volt a döntés. Itt már megtapasztaltam, hogyan bánnak velem, ezt a barátságos és egészséges környezetet jelenleg máshol nem tudom elképzelni.

– Azért biztosan hívta néhány topklub…
– Más országokból kaptam ajánlatokat, de egyiket sem fontoltam meg, mert mint mondtam, a legjobb helyen vagyok.

– Először játszott az Euroligában, milyen tapasztalatokat szerzett?
– Megmondom őszintén, imádtam! A versenyhelyzetet, a sok utazást, a különböző kosárkultúrájú csapatok elleni meccseket, s azt, hogy a világ legjobbjai ellen játszhatok.

– Ennek tükrében mit gondol arról, miben kell fejlődnie?
– Mindenben. Alapvetően nem tudtam, mit várjak az Euroligától, mert újonc voltam a sorozatban. A sok utazás, a rendkívüli fizikai igénybevétel miatt nagyon okosan, megtervezetten kell edzeni, enni-inni, a testemmel bánni. Már tudom, mi szükséges ahhoz, hogy a legjobbamat tudjam adni minden meccsen. Sok jó játékos játszik a ligában, nehéz kiemelkedőt nyújtani. A hatékonyságomon kell javítani, a dobószázalékomon, a védekezésen és a döntéshozásomon.

– Az Euroliga második legjobb lepattanózója lett első idényében, ez dicséretes, az pedig megdöbbentő, hogy a Vasas elleni bajnokin 20 gyűrűről lecsorgó labdát gyűjtött…
– Emlékszem, nem játszottam jól, kevés pontot dobtam és sokszor eladtam a labdát. Ez frusztrált, mert szenvedtünk csapatszinten is, gondolkoztam, mit tehetnék. Aztán úgy döntöttem, megszerzem a labdákat, elmegyek mindenért, így jött össze a húsz lepattanó.

– Az idén fennállása során először bajnoki címet szerző és az Euroligában negyeddöntőig jutó csapat gerince marad.
– Ez segít, a felkészülést megkönnyíti, hiszen a kémia már megvan, nem kell újrakezdeni mindent. Nem gyakori Európában, hogy alig változik egy topcsapat kerete, szerintem egy sikeres idényt követően jó a folytonosság, hiszen az alapok megvannak.

– Nyakunkon az olimpia – követni fogja a franciaországi eseményeket?
– Természetesen nézem majd, nem csak a kosárlabdát, minden sport érdekel. Az előző években rákattantam a kézilabdára, lenyűgöző sportnak tartom, eddig nem különösebben néztem, mert, ugye, Amerikában nem igazán népszerű.

– Rávehetjük jóslásra a saját sportágában?
– Inkább ne! Nagy csata lesz a nőknél, mert már minden válogatottban vannak ragyogó Euroliga-játékosok. A Team USA valószínűleg megnyeri a tornát, de remélem, nem úgy, hogy agyonver mindenkit 30 ponttal, mert az nem lenne jó. Sok barátom ott lesz az olimpián, így az ausztrál Darcee Garbin és a Puerto Ricó-i Arella Guirentes is, nekik majd külön drukkolok.

Remek bemutatkozás az Euroligában
Fotó: Árvai Károly

Kaila Charles játszott már Európában (Izraelben és Oroszországban), de az elitsorozatban a DVTK mezét viselve mutatkozott be. A bedobó 19 mérkőzésen lépett pályára, ezeken átlagban 11.5 pont, 8.3 lepattanó (ezzel második lett az összesített rangsorban) és 2.3 gólpassz került a neve mellé. A magyar bajnokságban 24 találkozón játszott, 13.4 pontot, 8.8 lepattanót és 2.8 gólpasszt jegyzett.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik