Női kosár NB I: Tudnunk kell örülni az ezüstnek – Cziczás László

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.05.10. 08:22
Cziczás László szerint négy nap elteltével tudniuk kell örülni a bajnoki ezüstnek (Fotó: Dömötör Csaba)
A DVTK elleni döntőt elveszítő Győr edzője szerint a legerősebb, legkiegyensúlyozottabb csapattal szemben maradtak alul.

– A három mérkőzésből kettőn tartalékosan is megszorongatták a DVTK-t. Hogyan élte meg ezt a döntős párharcot?
– Nagyon nehéz volt a finálé, úgy gondolom, a legerősebb, legkiegyensúlyozottabb csapattal kerültünk szembe – szögezte le Cziczás László, a női élvonalban másodikként záró Serco Uni Győr edzője. – Ráadásul idegenbe is több száz szurkoló kísérte el, hazai pályán meg mondani sem kell, mennyi néző előtt játszott. Fantasztikusan egyben volt a DVTK, nehéz feladat volt játszani ellene. Teljesen megérdemelten nyert, nem is akarok magyarázkodni, ebben az idényben a DVTK volt a legjobb, és szerencsére mi a második legjobbak.

– Maradt önben bármi miatt hiányérzet, vagy nem lett volna reális megnyerni valamelyik találkozót?
– Ebben a formában, ahogyan lezajlott a döntő, a Diósgyőr jogosan lett aranyérmes, nekünk néhány nap elteltével tudnunk kell örülni az ezüstéremnek.

– Nem tudtak haladékot kérni, hadd maradjon még másfél hetet az elődöntő után távozó kanadai klasszis, Bridget Carleton?
– Erről nem tudok konkrétumot mondani, a menedzsment így tudott megegyezni vele, annak is örültünk, hogy itt maradt az elődöntőre. A vezetőség mindent megtett annak érdekében, hogy a lehető legjobb kerettel dolgozzunk, így alakult.

– Egymás után kétszer jutottak fináléba az élvonalban, ezt más csapat nem mondhatja el magáról. Büszke erre a teljesítményre?
– Két különböző évadról beszélünk, tavaly még ragyogó kerete volt a Sopronnak, mi pedig akkor is tartalékosan kerültünk be a döntőbe, amelyben nagyon nehezen sikerült helytállnunk. Idén gyakorlatilag ugyanez volt a helyzet, kissé foghíjasan küzdöttünk, de remélem, összegezve, néhány év múlva jó eredménynek számít majd ez. Nyilvánvalóan vesztes döntő után nem lehet teljesen elégedett az ember, de azt hiszem, a körülményekhez képest boldogan tekinthetünk vissza az idényre.

– Ez volt a harmadik bajnoki ezüstje vezetőedzőként. Eljön azért Cziczás László ideje is?
– Ki tudja? Nem lehet előre megjósolni. Mindhárom döntő, amelyben részt vehettem, nagyon nagy élmény volt, attól függetlenül, hogy másodikok lettünk, tudtuk értékelni az eredményt. Ebben az egészben ugyanakkor nem én vagyok a lényeges, hanem a csapat, és legközelebb, bármikor is lesz rá lehetőség, hogy bajnoki fináléban szerepeljek az együttesemmel, mindent megteszek, hogy ne ezüstérem kerüljön a lányok nyakába.

– Lezárult egy fontos korszak az életében, új stáb irányítja női válogatottunkat. Miként értékeli a segédedzőként töltött csaknem hét évet, ami rengeteg szép és néhány fájó emléket hozott?
– Nagyon sok szép emléket őrzök ebből az időszakból, és csak a jóra tudok emlékezni. Elképesztően sokat kaptam a válogatottól, nagyon sok játékossal alakítottam ki jó kapcsolatot, a stábról nem is beszélve, nagyon mély, életre szóló barátságok köttettek. Szakmailag is rengeteget tanultam Székely Norberttől, Mészárosné Kovács Andreától és Iványi Dalmától, tehát csupa jót mondhatok erről a fantasztikus kalandról a nemzeti csapattal. Nagyszerű döntést hoztam, amikor úgy határoztam, nem folytatom az U20-as kapitányságot, hanem beállok a felnőttválogatott stábjába segédedzőként. Csodálatos utazás volt, amelyben fájó pont, hogy egyetlen ponttal lecsúsztunk a párizsi olimpiáról. Remélhetőleg a játékosok, akik továbbra is a keret tagjai lesznek, legközelebb megugorják a lécet, ha ilyen lehetőséghez jutnak, és drukkerként kimehetünk megnézni őket a Los Angeles-i játékokon. A jövőben is szívből szurkolok a magyar válogatottnak.

A NŐI NB I 2023–2024-ES IDÉNYÉNEK VÉGEREDMÉNYE
Bajnok: DVTK Hun-Therm (Aho Nina, Aho Tyra, Kaila Charles, Fárbás Eliza, Darcee Garbin, Monika Grigalauskyte, Milica Jovanovics, Kányási Veronika, Lelik Réka, Oláh Fruzsina, Ana Tadic, Tenyér Zsófia, Toman Petra, Vég-Dudás Anna, edző: Völgyi Péter)
  2. Serco Uni Győr
  3. Tarr KSC Szekszárd
  4. Sopron Basket
  5. NKA Universitas Pécs
  6. Vasas Akadémia
  7. TFSE-MTK
  8. E.ON ELTE BEAC
  9. BKG-Prima Natura Szigetszentmiklós
10. VBW CEKK Cegléd

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik