Hanga Ádám szeretne a Crvena zvezdában maradni

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.05.22. 17:41
Fotó: Getty Images
A 35 esztendős hátvéd még két évet érez magában a legmagasabb szinten, de a legfontosabb már a családja, emiatt nem akar évről évre más országba költözni.

Nem alakult a legjobban Hanga Ádám sérülése, a Crvena zvezda kiválóságát a múlt csütörtökön meg kellett műteni. Egy hónapja tört el a kézközépcsontja, aztán három hét után a röntgen kimutatta, nem úgy forrt össze a csont, ahogyan kellett volna. A válogatott hátvéd emiatt úgy döntött, kés alá fekszik, azóta új gipsz került a kezére, amelyet hétfőn vettek le, most különböző szögek állnak ki a sérült kezéből – öt hét múlva veszik ki őket, aztán kezdődhet a rehabilitáció.

„Szerencsétlen szituáció volt, százszor, ezerszer megtörténik egy meccsen, edzésen   – idézte fel a baleset körülményeit a Nemzeti Sportnak Hanga. – Én nyúltam felfelé, a játékostársam húzta lefelé a kezét egy elvesztett labdáért, és bekövetkezett a baj. Húsz éve kosarazom, a nagy számok törvénye alapján meg kellett történnie. Nem hiszek abban, hogy minden előre meg van írva, de az erőnléti edző mondta, nem bírtam volna a végéig az erőltetett tempót, a rengeteg mérkőzést és sok játékpercet, tehát emiatt is megsérülhettem. Olyan formában voltam, amilyenben szerettem volna lenni, nagyon nehezen éltem meg, hogy éppen az idény legélvezhetőbb része előtt estem ki.”     

Mivel a Zvezda vasárnap megnyerte az Adria-ligát (bővebben keretes írásunkban), kijelenthető, sikeresen pótolta Hangát, aki az évad elején is hosszabb kihagyásra kényszerült sérülés miatt. A trófeák mellett az Euroliga-szereplés csalódás, rengeteg problémával küzdött a gárda, játékosok jöttek-mentek, és edzőcsere is volt, Janisz Szferopulosznak hónapokba telt, míg a maga képére formálta a csapatot. Fontos kérdés, marad-e a kispadon a görög szakember, ettől is függ, hogyan építkezik a Zvezda, és vajon él-e a klub az egyéves opciójával, megtartja-e Hanga Ádámot?

„Az elsődleges célunk maradni, jól érzi magát a családom Belgrádban    – tette egyértelművé álláspontját a 35 éves klasszis. – A gyerekek és az iskola miatt sem lenne ideális újra költözni, így sem volt könnyű a nagyobbik lányomnak sok spanyolországi év után, de az utóbbi időben beilleszkedett, megtalálta a helyét. Elképesztő hagyományú klubban játszhatok hétről hétre mintegy húszezer ember előtt, gyűlnek szépen a titulusok, lassan bárhová megyek, mindenhol nyertem valamit, és szeretnénk feledtetni a gyengébb Euroliga-szereplést is. Ezen a szinten még két évet tudok játszani, ha lesz rá lehetőségem, aztán meglátjuk, figyelembe kell vennem a családot, nem tehetem meg, hogy Tel-Avivba megyek, aztán Kaunasba, majd vissza mondjuk Spanyolországba, nem változtathatok évről évre. Lehet, akkor jön el a végszó ideje, amikor azt látom, hogy a karrierem a családom, a gyerekeim rovására megy. Fontos ugyanis a folyamatosság és hogy kiegyensúlyozott életet éljünk.”     

Hanga a nyár nagy részében mindent megtesz, hogy rendbe jöjjön a keze. Aktív pihenésre készül, edz majd, mint mindig, most sem állt le teljesen, mert ebben a korban az már nem tenne jót. Egy kis nyaralásra is szakít időt, és sokat lesz itthon, ennek keretében a tevei szerint meglátogatja a június elején Székesfehérváron edzőtáborozó válogatottat.

TRIPLÁZÁSRA HAJT A ZVEZDA

A Szerb Kupát még Hanga Ádámmal a soraiban nyerte meg a Crvena zvezda, az Adria-liga döntőjében viszont nélküle ért el sikert: három nullával söpörte ki a Partizant, amire korábban nem volt példa a sorozat történetében.

„Az egész idényben azért küzdöttünk, hogy meglegyen a pályaelőny, és jól ki is használtuk az első két mérkőzésen. Egyre jobban játszottunk, idegenben is megérdemelt győzelmet arattunk, határozott, szép kosárlabdát bemutatva. Olyan sem volt még Zvezda–Partizan Adria-liga-döntőben, hogy valamelyik csapat vendégként nyerjen, tehát felejthetetlen finálét zártunk” – értékelt Hanga Ádám, akit a második mérkőzés alatt műtöttek meg.

Van még esélye triplázni a belgrádi alakulatnak, pénteken kezdődik a szerb bajnokság elődöntője, amelyben az FMP-vel csatázik, és a döntőben jöhet ismét a Partizan, ha túljut a Megán.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik