A címvédő Real Madridot legyőzve a Panathinaikosz nyerte a férfi kosár Euroligát

Sári RolandSári Roland
Vágólapra másolva!
2024.05.26. 22:35
A Panathinaikosz nyerte az Euroligát (Fotó: Twitter/Euroliga)
A Panathinaikosz 95–80-ra megverte a címvédő Real Madridot a férfi kosárlabda Euroliga döntőjében, így története során hetedik alkalommal emelhette magasba a legrangosabb európai klubsorozat trófeáját.

 

REAL MADRID–PANATHINAIKOSZ

Nem meglepő módon a berlini final four döntőjében már a feldobás előtt fantasztikus volta az atmoszféra, a Panathinaikosz szurkolói ugyanis pokoli hangulatot teremtettek a címvédő Real Madrid ellen.

A téthez és a légkörhöz méltóan kezdődött a mérkőzés, amelyen történelmi első negyedet produkáltak a felek. A Real 36 pontot szórt, ami rekord az Euroliga négyes döntőinek történetében, míg a két csapat összesen 61 egységig jutott, amire szintén nem volt példa korábban. A második játékrész a „zöldeknek” jött ki jobban, akik ötpontos hátrányban (49–54) várhatták a második félidőt.

A harmadik etapban eléggé szétesett a címvédő, amely csupán hét pontot dobott a görögöknek, és mivel 15 pontot kapott közben, fordult a kocka: a Pana vezetett már. Az utolsó negyedben eleinte javult a madridi játék, majd az athéniak olyannyira elkapták a fonalat, hogy a végén tizenöt pontot vertek a Realra – a spanyolok az alapszakaszgyőzelem és a finálébeli remek kezdés ellenére búcsút inthettek az Euroliga-címvédésnek. 80–95

A mérkőzés legjobbja spanyol oldalon Dzanan Musa (15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) volt, a görögöknél pedig Kosztasz Lukasz és a volt NBA-játékos, Kendrick Nunn is 20 pont felett zárt. 

A Panathinaikosz fennállása hetedik Euroliga-elsőségét szerezte meg, így a Real Madrid és az orosz CSZKA Moszkva után az európai sorozat harmadik legeredményesebb klubjának mondhatja magát.

OLYMPIAKOSZ–FENERBAHCE

A bronzmérkőzésen az Olympiakosz sokkal összeszedettebben kezdett, így az első negyed végére nyolc ponttal ellépett, majd a második negyedben is látszott a görög fölény, aminek köszönhetően a nagyszünetre már két számjegyűvé duzzadt a különbség. A harmadik játékrészben a törökök négy pontra zárkóztak fel, innen indult az utolsó negyed. Amelyben ismét a görögök játszottak stabilabban, ám a hajrában elkapta a ritmust a Fener, három pontra közelítette meg az ellenfelet, viszont egyenlítenie már nem sikerült. 87–84

A Fenerbahce legjobbja a kanadai Dyshawn Pierre volt 19 ponttal, öt lepattanóval és három assziszttal, a túloldalon pedig az amerikai Alec Peters 20 ponttal, 6 lepattanóval segítette győzelemhez a csapatát.

KOSÁRLABDA
FÉRFI EUROLIGA
NÉGYES DÖNTŐ, BERLIN
DÖNTŐ
Real Madrid (spanyol)–Panathinaikosz (görög) 80–95 (36–25, 18–24, 7–15, 19–31)
A 3. HELYÉRT
Olympiakosz (görög)–Fenerbahce (török) 87–84 (24–16, 24–21, 18–25, 21–22)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik