Női kosár MK: a Sopron óriási izgalmak után megvédte a címét

Vágólapra másolva!
2024.03.17. 21:22
Hatalmas izgalmak után a soproniak ünnepelhettek Győrben (Fotó: Koncz Márton)
Óriási izgalmak után, az utolsó másodpercekben szerzett kosárral a Sopron Basket nyerte meg a női kosárlabda Magyar Kupát: a címvédő a győri döntőben 73–71-re múlta felül a DVTK Hun-Thermet.

 

2006 óta nem rendeztek női Magyar Kupa-döntőt a Sopron Basket nélkül, de ennyire kevés eséllyel azóta egyszer sem indult a trófea megszerzésére. Egyébként is elég messze jár ebben az idényben a DVTK Hun-Thermtől, ám a helyzetét tovább nehezítette a fináléban, hogy Beatrice Mompremier és Yvonne Turner sem volt bevethető, míg Fegyverneky Zsófia csapatkapitány ugyan melegített, pályára viszont nem küldte őt Gáspár Dávid. A felek legutóbb két éve csaptak össze MK-döntőben, felejthetetlen mérkőzésen, hosszabbításban verte meg a DVTK a később Euroligát nyerő Sopront a DVTK Arénában. Nos, a mostani találkozó sem nélkülözte a drámaiságot.

Nagy elánnal vetette bele magát a küzdelembe a két együttes, a 23. születésnapján pattogtató Varga Alíz triplájával hat és fél perc után a címvédő 17–15-ös vezetését regisztrálhattuk. A negyed végére már a DVTK-nál volt az előny, méghozzá akkora, amekkorára lehetett (volna) alapozni.

Rendkívüli módon küzdött, harcolt a zöld mezes Sopron Basket, és óriási fordítást mutatott be, 19–28-ról 30–28-ra alakította az állást, aztán ellépett öt ponttal, a kezdő ötöse hatalmas energiákat mozgósított. Előnnyel is mehetett a 15 perces pihenőre, méghozzá hatpontossal, 45–39-re vezetett.

Ha nem is szorult a hurok a miskolciak nyakán, figyelemreméltó volt, hogy a második félidő elején is tartotta magát a Sopron, Varga palánk alatti munkájának köszönhetően kilenc ponttal állt jobban. Huszonnégy perc játék után mindegyik soproni kezdőjátékos legalább húsz percet töltött már a parketten, ami nyilván nem nevezhető ideálisnak. Ennek ellenére nem tűnt nyugodtnak a DVTK szakmai stábja, pláne nem lehetett elégedett azzal, amit a játékosai bemutattak a pályán.

Óriási izgalmakat és csatát hozott a Magyar Kupa idei fináléja Győrben (Fotó: Koncz Márton)

Kettőpontos DVTK-előnnyel rajtolt a záró periódus, hamarosan egál lett, ám Kányási Veronika bepörkölt egy hárompontost (60–57 a piros-fehéreknek). Ez sem segített a favoritnak, hogy megszilárdítsa helyzetét, rövidesen ismét a heroikus küzdelmet bemutató Sopron Basket előnyét mutatta az eredményjelző. Türelmesnek kellett volna maradnia a DVTK-nak, de inkább a kapkodás jellemezte – Aho Nina saroktriplája életmentő volt (65–65). Darcee Garbin is dobot egy távolit, pillanatok alatt vette vissza a kezdeményezést a miskolci együttes. Jelena Brooks kosara után újra az önkívületi állapotban kosárlabdázó soproniak kerültek előnybe, míg harminchárom másodperccel a vége előtt Varga Alíz dobott szuper középtávolit, és bizony a mindig higgadt magasbedobó is nagy kiáltással szorította ökölbe a kezét.

Milica Jovanovicsot azonban semmi sem akadályozhatta meg abban, hogy távoli dobásával kiegyenlítsen. Volt még egy sansza a címvédőnek, hogy megússzon újabb öt perc fizikai erőfeszítést, és Brooks meg is oldotta a feladatot, kibrusztolt kettesével 73–71-re vezetett a Sopron Basket. Lelik triplakísérlete a gyűrűt sem érte el, noha több mint öt másodperce volt valami varázslatra a DVTK-nak – született ugyan egy időn túli kosár, de ennek semmi jelentősége nem volt, a lehető legrosszabbkor veszítette el idénybeli honi veretlenségét a csapat, ráadásul az Euroliga negyeddöntő harmadik találkozója után újabb kulcsmeccset bukott el.

Megvédte címét a Sopron, bámulatos diadal volt, nem mellesleg teljesen megérdemelt. Izgatottan várjuk a bajnokság alapszakaszának utolsó körét, illetve a rájátszást!

 

NŐI MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
SOPRON BASKET–DVTK HUN-THERM 73–71 (19–25, 26–14, 10–18, 18–14)
Győr, 1000 néző. V: Praksch, Tóth C., Makrai
SOPRON: PAPP K. 12, Böröndy 8, VARGA A. 14/6, BROOKS 19/6, Sitku Zs. 10. Csere: Jevtovics, TOMAN D. 10/3. Edző: Gáspár Dávid
DVTK: Aho N. 11/3, Lelik 9/9, CHARLES 13/6, M. Jovanovics 11/6, Grigalauskyte 6. Csere: GARBIN 12/12, KÁNYÁSI 9/9, Tenyér. Edző: Völgyi Péter
Az eredmény alakulása. 2. perc: 3–0. 3. p.: 3–7. 6. p.: 10–10. 11. p.: 19–28. 15. p.: 30–28. 19. p.: 42–34. 23. p.: 50–41. 26. p.: 50–51. 29. p.: 55–51. 31. p.: 55–57. 34. p.: 64–60. 37. p.: 65–68. 39. p.: 69–68
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid: – Nehéz megmagyarázni, hogyan nyertük meg ezt a kupát... A legfontosabb, hogy az a munka, amit elvégeztünk az elmúlt hónapokban, most kifizetődött. Végig nagy hittel és jól játszottunk, ez is fontos volt.
Völgyi Péter: – Jár a gratuláció a Sopronnak, megérdemelten nyerte meg a kupát. Mi nem pörögtünk eléggé, a védekezésünk sem volt jó, sajnos fáradtak voltak a lábak, ellenfelünk tét nélkül, extázisban kosárlabdázott. Fáradtak voltunk, tizenhat napon belül az ötödik meccsünket játszottuk.

VÉLEMÉNYEK

Varga Alíz, a Sopron magasbedobója: – Hihetetlen, hogy megnyertük ezt a meccset, amikor vége lett, nem is akartuk elhinni. Jött a videózás, s nagy megnyugvás volt, amikor jelezték a bírók, hogy a DVTK kosara időn túl esett. Csapatként harcoltunk és küzdöttünk, nagyon boldogok vagyunk.

Lelik Réka, a DVTK bedobója: – Elismerésem a Sopronnak, a meccs nagy részében az ő akaratuk érvényesült. Az elejétől kezdve beálltak zónázni, amivel nem volt gondunk a támadásoknál, annál inkább a védekezéssel, ami alapból az erősségünk. Lehet, hogy sokat kivett belőlünk a Győr elleni meccs, de nem keresünk kifogásokat, tanulunk ebből és remélhetőleg a bajnokságban revansot veszünk.

KORÁBBAN
A 3. HELYÉRT
Serco Uni Győr–Vasas Akadémia 79–54 (21–17, 25–19, 22–7, 11–11)

KILLIK LÁSZLÓ NŐI MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ, GYŐR

Kupagyőztes: Sopron Basket (Jelena Brooks, Böröndy Vivien, Fegyverneky Zsófia, Jovana Jevtovics, Kókai Patrícia, Beatrice Mompremier, Papp Klaudia, Sitku Zsuzsanna, Szikszai Franciska, Toman Dóra, Varga Alíz, edző: Gáspár Dávid), 2. DVTK Hun-Therm, 3. Serco Uni Győr, 4. Vasas Akadémia

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik