Női kosárlabda Euroliga: karnyújtásnyira, mégis távol a második hely

FAZEKAS ZOLTÁN (Valencia)FAZEKAS ZOLTÁN (Valencia)
Vágólapra másolva!
2024.01.24. 11:57
Fotó: dvtk.eu
Pörgős dobóedzéssel hangolt az esti mérkőzésre a DVTK Hun Therm csapata, amely este a továbbjutásért még harcban lévő spanyol Valencia vendégeként szerezheti meg a második helyet a női kosárlabda Euroliga A-csoportjában, ha újra nyerni tud a 2021-ben Európa-kupát nyerő, tavaly negyeddöntős rivális ellen.

 

Az előző fordulóban kiharcolta a negyeddöntős részvételt a DVTK, miután hazai pályán legyőzte a romániai Sepsit, azaz az alapcélkitűzését elérte a női Euroligában. Csakhogy ezzel még nem elégedett meg Völgyi Péter vezetőedző csapata, hiszen a csoportkör hátralévő két fordulójában is van miért küzdeni. Konkrétan az első vagy a második helyért, ami ugye a szabályok szerint pályaelőnyt jelentene az egyik fél második sikeréig tartó párharcban, amelynek győztese bejut a final four-ba. Sokféle forgatókönyv létezik még arra, ezt hogyan érhetné el a diósgyőri együttes, de a legbiztosabb verzió egy valenciai siker lenne. Persze ez borzasztó nehéznek tűnik, hiszen nem szabad elfelejteni, tavaly novemberben a DVTK Arénában úgy nyertek 67–56-ra a piros-fehérek, hogy a vendégeknél nem játszott Raquel Carrera és Cristina Ouvina, két spanyol válogatott játékos, akik most hadra foghatók, csakúgy mint az azóta érkezett ukrán Alina Jagupova. A 31 éves világklasszis bedobó január elején a török Mersint hagyta el és csatlakozott a tavaly negyeddöntős spanyolokhoz, s bizony ő már az a kategória (15 pont/mérkőzés átlagban), akire külön készülni kell. Az ukrán mosolyogva jött ki a szerda délelőtti tréning befejezését követően a hatalmas, kilencezer néző befogadására alkalmas Font de Sant Lluis sportcsarnokból, amely a férfi euroligás Pamesa Valencia otthona is. Vigyorgott Alba Torrens is, s a spanyolok élő legendája azonnal a montenegrói Milica Jovanovics nyakába ugrott örömében a találkozáskor. A 34 éves sztár régről ismeri a diósgyőriek magasbedobóját, így percekig beszélgettek, mielőtt a magyar együttes elkezdte a főleg dobásgyakorlásból álló, szűk egy órás edzést.

A Valencia jelenleg az ötödik helyen áll a csoportban, s minden bizonnyal mindkét meccsét (az utolsó fordulóban a szintén továbbjutásért küzdő olasz Schiót, Juhász Dorkáékat fogadja) meg kell nyernie, hogy ott legyen a negyeddöntőt érő első négy hely egyikén. Azaz motivált lesz, ahogy a DVTK is, Aho Nináék már attól feldobott hangulatban voltak, hogy tavaszi időben, rövidnadrágban élvezhették a napsütést a szálloda előtt az edzésre indulást megelőzően. Kétségtelen, fura érzés a magyar mínuszokból hirtelen tavaszban „lenni”…

A magyar csapat korántsem komplett felállásban várja az esti összecsapást, hiszen az ausztrál Darcee Garbin sérülés miatt nem tudott elutazni Valenciába, Toman Petra pedig éppen kés alá feküdt, a keresztszalagját szerdán műtik Budapesten.

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA, 13. FORDULÓ
B-CSOPORT
18.00: Serco Uni Győr–Mersin (török)
A-CSOPORT
19.15: Valencia (spanyol)–DVTK Hun-Therm

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik