Női kosár olimpiai sel.: A soproni riválisok nem tartoznak a verhetetlen kategóriába – Székely Norbert

BALÁZS BOBORYBALÁZS BOBORY
Vágólapra másolva!
2024.01.22. 13:11
Székely Norbert a válogatott edzésén (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Február 8. és 11. között Sopronban szerepel olimpiai selejtezőtornán a magyar női kosárlabda-válogatott, Székely Norbert szövetségi kapitány hétfőn megnevezte azt a 15 játékost, aki Kanada, Japán és Spanyolország ellen készülhet.

Már csak két és fél hét…

Esetenként azt érezzük, hogy rohan az idő, máskor meg olyan, mintha csak vánszorogna, de az biztos, hogy a soproni olimpiai selejtezőtornát már alig tudják kivárni a főszereplők és a szurkolók egyaránt. A csapat február 2-án találkozik a leghűségesebb városban, Székely Norbert elmondása szerint a teljes keret csak 6-án, két nappal a Kanada elleni első összecsapásunk előtt állhat össze a különböző klubkötelezettségek miatt, viszont azt is a szövetségi kapitány tette hozzá, hogy a válogatott magja lényegében hét éve egy ilyen megméretésre készül, és óriási lehetőségnek tartja, hogy negyvennégy év után kivívhatja az olimpiai szereplés lehetőségét.

Igen, magyar kosárlabdacsapat legutóbb 1980-ban, Moszkvában szerepelt olimpián, Kiss Lenke és társai a 4. helynek örülhettek az egykori Szovjetunió fővárosában. Azóta a férfiak és a hölgyek is csak a televízió képernyője előtt figyelhették a sportág olimpiai tornáját, most viszont három mérkőzést, egyben egyetlen nagy akadályt kell megugrani, hogy Párizsban megmutathassák magukat Studer Ágnesék.

„A lehető legjobban feltérképezzük az ellenfeleket, úgy gondolom, a legtöbben arra számítanak, hogy a kvartettből mi nem jutunk majd ki az olimpiára – kezdte Székely Norbert a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen ismertette a soproni selejtezőre készülő tizenötös keretet. – A világranglistán Spanyolország jelenleg a 4., Kanada az 5., Japán a 9., még utóbbi is tíz hellyel előttünk áll és ne felejtsük, 2017-ben az 50. helyről indultunk és mostanra jutottunk el a 19.-re. Nem mondhatjuk, hogy mi vagyunk az esélyesek, de esélytelennek sem számítunk, a jelenlegi válogatott számára a soproni riválisok nem tartoznak a verhetetlen kategóriába, éppen ezért nem lehet tartalékolnunk, minden mérkőzésen teljes erőből kell játszanunk. A japánok különleges stílusban kosárlabdáznak, mozgékonyak, gyorsak, de magas ember nélkül szerepelnek, ez akár az előnyünkre is válhat. Kanada komplett csapat, ismerjük a kulcsembereit, készülünk belőlük. Spanyolországot ismerjük a legjobban, az elmúlt években előttünk jártak, a különbség viszont lecsökkent annyira, hogy egy-egy mérkőzésen legyőzhetjük őket.”

A kapitány ezután felsorolta a tizenöt nevet, aki megkezdi a közvetlen felkészülést, a tornára viszont már csak tizenkét játékost lehet nevezni és cserelehetőség nincs. Jó hír, hogy a korábbi sérültek felépültek, így Székely Norbert az olasz Schio profijára, Juhász Dorkára, és a DVTK egyik motorjára, Kányási Veronikára is számíthat.

A VÁLOGATOTT 15 FŐS KERETE AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐRE
Aho Nina (DVTK Hun-Therm), Dombai Réka (Serco UNI Győr), Dubei Debóra (Serco UNI Győr), Goree Cyesha (Serci UNI Győr), Határ Bernadett (Salamanca – Spanyolország), Horváth Bernadett (TARR KSC Szekszárd), Juhász Dorka (Schio – Olaszország) Kányási Veronika (DVTK Hun-Therm), Kiss Virág (Mersin – Törökország), Lelik Réka (DVTK Hun-Therm), Ruff-Nagy Dóra (Serco UNI Győr), Sitku Zsuzsanna (Sopron Basket), Studer Ágnes (Carolo Basket – Franciaország), Török Ágnes (Serco UNI Győr), Varga Alíz (Sopron Basket)

A SOPRONI SELEJTEZŐTORNA PROGRAMJA
Február 8., csütörtök
16.30: Spanyolország–Japán
19.00: MAGYARORSZÁG–Kanada
Február 9., péntek
15.30: Kanada–Spanyolország
18.00: MAGYARORSZÁG–Japán
Február 11., vasárnap
15.00: Kanada–Japán
17.30: MAGYARORSZÁG–Spanyolország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik