A dobószázalékom szörnyű volt, de a lényeg a győzelem – Hanga Ádám

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.10.06. 14:52
null
Hanga Ádám bemutatkozott új csapatában (Fotó: Getty Images)
A francia ASVEL elleni 21 pontos győzelemmel mutatkozott be tétmeccsen a szerb Crvena zvezdában a betegsége után is sokat játszó Hanga Ádám az Euroliga első fordulójában. 

– Átesett a tűzkeresztségen, milyen volt pályafutása első tétmeccse a Crvena zvezda játékosaként?
– Elképesztő élmény volt, nehéz szavakba önteni – válaszolta a Nemzeti Sportnak a nyáron a spanyol Real Madridtól a szerb Crvena zvezdához szerződő 34 éves Hanga Ádám, aki a francia ASVEL elleni hazai mérkőzésen 22 perc alatt hét ponttal, négy lepattanóval, három gólpasszal és két labdalopással mutatkozott be a belgrádi sztárklubban. – Bizsergető érzés, amikor több mint 18 ezer szurkoló támogatását érzed ebben a csarnokban, fantasztikus ilyen légkörben kosárlabdázni. Örülök, hogy a család is ott tudott lenni, mindenki, a legkisebbtől a legnagyobbig, és láthatták apát játszani. Szerencsésnek mondhatom magam, a karrierem úgy alakult, hogy egy ilyennel is bővült az élménytár.

– A gárda első idénybeli tétmeccsét, a bosnyák Igokea elleni idegenbeli 18 pontos győzelmet az Adria-liga első fordulójában betegség miatt kihagyta.

– Durván ledöntött a lábamról egy vírus. Negyven fokos lázzal két napot otthon az ágyban töltöttem, szinte csak az ágyat nyomtam, közben persze jártam a kórházban injekciók és infúzió miatt. A felső légúti betegség a torkomra is ráment, s sajnos a lányaim is elkapták. Négy napot hagytam ki, de most sem vagyok teljesen egészséges.

– Ehhez képest sokat játszott...
– Voltak napok, amikor jobban és rosszabbul is voltam, de sokszor gyengének éreztem magam, a formám pedig a kihagyás miatt ment a kútba. Szerepeltem irányítóként, kettes és hármas poszton is, sok védőfeladatot kaptam. A dobószázalékom szörnyű volt, körbedobtam a gyűrűt, de a lényeg a győzelem. Remélem és hiszem, lesznek jobb meccseim ennél.

– Milyen volt a meccs és milyen játékerőt képvisel az újjáalakult zvezda?
– A találkozó szerintem csalóka képet mutat rólunk, mert elképesztően jól kezdtünk, ha jól emlékszem az első hat hárompontosunk beesett. Megadták a franciák a lehetőséget a távoli dobásokra, de ez visszájára sült el nekik. Nyilván nem lesz mindig így, de tényleg jól játszottunk, ahhoz képest főleg, hogy ez volt az első komoly tétmeccsünk. Sok dologban kell fejlődnünk, de óriási potenciál van a csapatban, s ha a helyére kerülnek a dolgok, akkor nincs lehetetlen. Nagyon erős a keretünk, ezt mutatja, hogy a brazil Yago dos Santos és az amerikai Joel Bolomboy még a keretbe sem kerültek... Ez mutatja a keretünk mélységét.

– Ha már a triplákat említette, meg kell jegyezni, hogy beállították a klubrekordot az egy meccset szerzett hárompontosok tekintetében, hiszen 17-szer találtak be, ráadásul mindezt 50 százalékos pontossággal!
– Kemény számok ezek! De nem lesz mindig ilyen a dobóformánk...

– Mit vár a 2023–2024-es évadban?
– Butaság lenne jósolni, az előző idény is az egyik legkiegyensúlyozottabb volt, most is hasonlóra számítok. Azok a gárdák, akik lemaradtak a playoffról, mint mi is, azok erősödtek, s tartom, hogy adott napon bárki bárkit megverhet. Talán a címvédő Real Madrid tűnik egy picivel erősebbnek a többieknél.

– Meséljen a Partizanról!
– Nem sokat találkozunk a játékosaikkal, mi a Pioneer-ben edzünk többször egy héten, általában csak kétszer az Arénában, amin ugye osztozunk velük. Hamarosan egymás után két meccset játszunk ellenük, az Adria-ligában és az Euroligában. Ha magánemberként sétálok Belgrádban, sokan leszólítanak, közös fotót kérnek, függetlenül attól, hogy a zvezdának vagy a Partizannak drukkolnak. Szerbiában roppantul tisztelik a sportolókat, nincs atrocitás, s a kosárlabda talán a legfontosabb sport. Ahol mi lakunk, van egy park, kosárpályával, ezen gyakran hajnali kettőig játszanak, hihetetlen népszerű a kosárlabda. Az ASVEL elleni meccsen ott volt nézőként Novak Djokovics teniszlegenda is, aki nagy zvezda drukker, s néha feltűnik, ha éppen nem játszik valahol a világban.

KOSÁRLABDA
FÉRFI EUROLIGA
ALAPSZAKASZ, 1. FORDULÓ
Crvena zvezda (szerb)–ASVEL Villeurbanne (francia) 94–73
(29–18, 23–13, 17–24, 25–18)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik