Kosárlabda: történelmi megegyezés a FIBA és az Euroliga között

Vágólapra másolva!
2023.07.11. 10:59
null
Bár a Real Madridtól távozott, akkor is többet állhat majd a magyar válogatott rendelkezésére Hanga Ádám, ha ismét Euroliga-csapatnál folytatja (Fotó: Szabó Miklós)
Mérföldkőnek számító megegyezésre jutott a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) és az európai csúcsligának számító Euroliga.


A FIBA szűkszavú tájékoztatása szerint az eddig szemben álló két szervezet a 2023–2024-es évadban összehangolja a klubok és a válogatottak versenynaptárát. A nemzeti csapatok mérkőzései így ezentúl nem ütköznek az Euroligában és az Eurokupában érdekelt gárdák programjával, így az ezekben szereplő játékosok a válogatottak rendelkezésére állhatnak idény közben is.

Az Euroliga-címvédő Real Madridtól nemrég távozott magyar kosaras, Hanga Ádám többször is euroligás klubkötelezettségei miatt nem lehetett ott a válogatottban vb- és Eb-selejtezőkön.

A kontinentális elitklubok versengése 1958-ban indult a FIBA égisze alatt, majd 2000-ben létrejött a megreformált Euroliga – illetve a másodosztályának tekintett Eurokupa –, s ez a csoport kivált a FIBA-ból. A világszervezet Európa-kupa néven fogta össze a megmaradt klubokat, létezett egy ideig Szuproliga és Eurochallenge-kupa is, mígnem 2016-ban életre hívta a Bajnokok Ligáját. Jelenleg a szakadár Euroleague Basketball szervezi az Euroligát és az Eurokupát, míg a FIBA a BL-t és az Európa-kupát. Az egyesületeket megosztotta a szervezetek rivalizálása, a FIBA az Európa-bajnokságról való kizárással is fenyegette azokat a tagszövetségeket, amelyek a vetélytárshoz neveznek be klubokat, de ez a viszály most rendeződni látszik.

A 18 csapatos Euroliga mára már az NBA-hez hasonló zárt liga, amely független az egyes országok nemzeti bajnokságától – azaz nem a bajnokokat vonultatja fel –, a résztvevők többéves licenceket kapnak, és jól jövedelmező szerződésekkel ösztönzik őket a bentmaradásra.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik