Női kosárlabda: a Sopron hátrébb lép, de itthon kellemetlen ellenfél lesz

Vágólapra másolva!
2023.06.17. 15:32
null
Ma már csak emlék: 2022-ben még az Euroliga-győztes Sopron Basket volt Európa legjobb klubcsapata – ma még nem látszik, hogy akárcsak hasonló sikerre mikor nyílik legközelebb esély (Fotó: AFP) <br />
Csak azoknak hatott bombaként a csütörtöki bejelentés, amely szerint a 2022-es Euroliga-győztes Sopron Basket nem indul a következő évadban a nemzetközi porondon, aki teljesen elhatárolódott a pletykáktól. Sokan az utolsó pillanatig reménykedtek, hogy Török Zoltán ügyvezető ismét kitalál valamit, de ezúttal a csapat tényleg csak itthon szerepel, lényegében csak magyar játékosokkal.

 

 

Június idusán megtelt a Novomatic Aréna edzőterme.

Mégpedig nem edzőtáborozó gyerekekkel, hanem civil ruhás, fiatalabb és idősebb urakkal, hölgyekkel, akik mind azért érkeztek, hogy megtudják, kedvenc kosárlabdacsapatuk milyen tervekkel, kerettel, lehetőségekkel vág neki a következő évadnak. Ez a csapat bő egy éve Európa legjobbjává avanzsált, miután nagy bravúrral megnyerte a kontinens legerősebb sorozatát, az Euroligát, és tavaly ilyenkor az ügyvezető, Török Zoltán azt jelentette be, hogy a Sopron Basket tartani akarja a szintet, nem egyszeri sikeres csúcstámadást hajtott végre. Éppen ezért az akkori hasonló eseményen, azaz a szurkolói ankéton olyan neveket jelentett be a klub első embere, mint a világ egyik legjobb irányítójának tartott Courtney Vandersloot, vagy éppen a kiváló védő hírében álló, de támadásban is szinte foghatatlan hátvédet, Brittney Sykest.

Eltelt egy év, a mérleget levonhatjuk, újabb csúcstámadás nem volt, nem lehetett, Vandersloot meg sem érkezett, majd kivásárolta magát a szerződéséből és Dagobert bácsi kincstárába ugorva Törökországba igazolt, de Sykes is csak az ősszel boldogította a soproniakat, majd kiprovokálta a szerződésbontást, és mint az néhány hete kiderült, semmi retorzió nem érte ezért a nemzetközi szövetség részéről... Nem, nem azt mondjuk, hogy e két történet miatt a csütörtöki ankét teljesen más hangulatú volt és másról szólt, mint a tavalyi, de hogy közrejátszott a végkifejletben, az biztos. Az a csapat, amely 2022-ben még Európa legjobbjának bizonyult, másfél évvel később nem vállalja a nemzetközi szereplést, és egy „kosármagyarnak” számító szerb-magyar (Jelena Brooks) és egy amerikai-magyar (Turner Yvonne) kivételével csak honfitársaink szerepelnek a következő évad keretében.

„Harminc év lezárására gyűltünk ma össze... Hogyan jutottunk el idáig, és mi történik ezután, erre igyekszem a mai este a legjobb tudásom szerint választ adni. Évek óta túlteljesítünk... Az újkori magyar kosárlabdasport legsikeresebb klubja vagyunk! Senkit sem lehet azért hibáztatni, mert nem akar bennünket támogatni... Senkire sem lehet azért haragudni, mert nem ezt a közösséget választja...     ”

Török Zoltán szájából sorjáztak a legfontosabb mondatok, és bár ez csak néhány kiragadott részlet, azért könnyen össze lehet rakni a mozaikot, az ügyvezető egész egyszerűen minden bizonnyal az észszerűség jegyében úgy döntött, befejezi a költekezési versenyt korábban az orosz, most jellemzően a török szuperklubokkal és a pénzügyi stabilitást szem előtt tartva hátrébb lép. Török azt is hangsúlyozta, a következő évadot is méltósággal fogják végigjátszani, és ezzel arra utalt, hogy nem lát tovább 2024 tavaszánál, hogy a megszorítás mindössze erre az évadra szól-e, nem lehet egyelőre tudni. Az viszont biztos, hogy a Brooksszal, Turnerrel, Fegyverneky Zsófiával, Határ Bernadett-tel, Varga Alízzal, Böröndy Viviennel, Sitku Zsuzsával, vagy éppen az újonnan érkező Papp Klaudiával a soraiban, Gáspár Dávid vezetőedző irányításával a Sopron Basket továbbra is meghatározó lesz a hazai színtéren. Szomorú, hogy csak itthon, mert már megszoktuk, hogy volt olyan együttesünk a csapatsportágakban, amelyik folyamatosan a csúcs közelében jár, és fel is ér a legmagasabb pontra, felkerül a korona a fejére.

Lapunk szerette volna megszólaltatni a legfontosabb soproni szereplőket, érintetteket, de annál többet, ami csütörtökön elhangzott, egyelőre nem akartak mondani, vagy nem értük el őket, mert ők nem akarták.

„Sohase becsüld le egy bajnok szívét”    – zárta csütörtökön gondolatait a nagy plénum előtt Török Zoltán, és ezzel üzent is, hogy nem adják fel a harcot, csak a frontvonalból lépnek hátrébb, ahol évtizedek óta vitézkedtek, sorozták őket, de aratták a diadalokat. Hogy visszatérnek-e még a csatatérre, az idő dönti el...

A SOPRON BASKET KERETE 2023–2024-BEN

Jelena Brooks (szerb-magyar), Böröndy Vivien, Erdélyi Alexandra, Fegyverneky Zsófia, Határ Bernadett, Papp Klaudia, Sitku Zsuzsanna, Turner Yvonne (amerikai-magyar), Varga Alíz. Vezetőedző:    Gáspár Dávid. (A keretet később a saját utánpótlásból az arra érdemes fiatalokkal töltik fel)

NS-VÉLEMÉNY – BOBORY BALÁZS

Hogy miért nincs olyan potenciális nagy támogató, amelyik elérhetné a Sopron szponzorálásán keresztül, hogy jó hírét vigyék szerte Európában, akár oktatási tanulmányanyag is lehetne. Úgy tűnik, a világ második legnépszerűbb labdajátékában nincs erre itthon kereslet, most ezért (is) tárta szét karját Török Zoltán ügyvezető, és pihen meg az ádáz, lelket és testet őrlő küzdelemben, ami a profi körülmények megalapozásáért, a lehető legjobb eredmények elérésért zajlott az elmúlt évtizedekben. Azt se látjuk, hogy Sopron városának mennyire fontos, hogy csapata eljutott a lehető legmagasabbra, és esetleg elmulasztott-e valamit megtenni annak érdekében, hogy ez a szép történet folytatódjon. Az viszont biztos, nemcsak Magyarország veszít azzal, hogy a tradicionális egyesület a következő évadban nem lép ki az országhatáron kívülre, hanem sajnálhatják Isztambulban, Schióban, Prágában vagy éppen Gdyniában is. Sopronban nincs miért lehorgasztani most a fejeket, ami ott történt az elmúlt évtizedekben, az maga volt a konstans profizmus, sziget a középszerűség tengerében, egy példamutató szellemiség magyarországi képviselete, kitartás a néha szögletesnek tűnő, de mindvégig emberséget és eredményességet szem előtt tartó elvek mellett. Ha valami, akkor ez nagyon hiányozni fog még az ellenfeleknek is, bár senkinek se legyen kétsége, hogy a munka, az atmoszféra nem változik meg a Novomatic Arénában. Sőt, talán ez még inkább felpaprikázhatja azokat, akik kitartanak, és letették a garast a projekt mellett.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik