Női kosár EB: Fizikailag és mentálisan is készen állunk – Török Ágnes

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.06.14. 09:02
null
Török Ágnes (Fotó: Dömötör Csaba)
A csütörtökön kezdődő női kosárlabda Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott erőcsatára, Török Ágnes tudja, az első fordulóban születnek a legnagyobb meglepetések, de úgy véli, a mieink játékminőség és játékerő terén is jobbak a szlovákoknál.

 

– A késés ellenére jól utazott hétfőn?
– Persze, nagyon jól! Nem nyomta rá a bélyegét az utazásra, hogy egy baleset miatt hosszabb ideig tartott a buszozás – válaszolta a Nemzeti Sportnak Török Ágnes, a magyar válogatott erőcsatára. – A felkészülés finisében járunk, így már az megadta az alaphangulatot, hogy elindultunk az Európa-bajnokság helyszínére. Újszerű hotelben lakunk, szépek a szobák, és egy emeleten vagyunk mindannyian, úgyhogy nem lehet okunk panaszra. Kedden délben edzettünk is a centerpályán, vagyis az Arena Stozicéban.

– Elsőbálozó lesz az Európa-bajnokságon, van önben drukk, izgatottság?
– Egészséges mértékben természetesen igen. Nagyon várom a tornát és örülök, hogy bekerültem a keretbe, óriási megtiszteltetés. Azon leszek, hogy segítsem a válogatottat, amiben csak tudom.

– Élvezik a gyors ritmusú játékot, amit bemutatnak a mérkőzéseken?
– Igen, úgy tűnik, Székely Norbert és a stáb jól választott ezzel a ritmussal, és mi, játékosok is át tudtuk venni támadásban és védekezésben egyaránt az összes edzőmeccsen. Elégedettek lehetünk, mert mérkőzésről mérkőzésre előreléptünk.

– Fárasztó ez a taktika?
– Abszolút, ahogyan látszott is, nagyon bő rotációval játszottunk – és már nem csak azért, hogy mindenkit kipróbáljon a szövetségi kapitány. A sok cserének az volt az oka, hogy sokáig nem lehet a pályán tartani senkit, mert iszonyatosan fárasztó az ilyen nagy iramú támadás, és mellette az intenzív védekezés. A gyors cserék közepette is kezdjük megtalálni magunkat, fontos taktikai elem lesz ez az Eb-n is.

– Mind a kétszer jól játszottak a spanyolok ellen, a második alkalommal győztek is. Könnyű ilyenkor két lábbal a földön maradni?
– Senkinek sincs ezzel gondja, a helyén kell kezelnie mindenkinek. Nagyon jó, hogy megvertük őket, elképesztően örültünk neki, ez volt a koronája a felkészülésünknek, de Norbi elmondta, aznap este örömködhettünk, ám utána már az Európa-bajnokságra kell koncentrálni. Önbizalmat adhat viszont a csoportmeccsekre, amelyeken már senkit sem érdekel, korábban mit csináltunk a spanyolok ellen.

– Kulcsfontosságú lesz a szlovákok elleni nyitó mérkőzés, múlhat rajta az egész Eb kimenetele?
– Az első meccs eleve nagyon fontos, ki hogyan tud kezdeni, ráadásul akkor születnek a legnagyobb meglepetések is. Hiszek a csapatban, hogy játékminőség és játékerő terén is jobbak vagyunk, de ezt a pályán is meg kell mutatnunk. Fizikailag és mentálisan is készen állunk rá, hogy domináljunk azon a mérkőzésen.

– Milyen erősnek érzi a szlovák válogatottat? Mostanában jól megy nekünk ellene, fekszik a játéka a csapatunknak?
– Mindenképpen, remélem, érvényesíteni is tudjuk a fölényünket. Centerposzton a szlovákok játékosai kevésbé erősek, leginkább szemből játszanak, nem tudják uralni a palánk alatti területet, a taktikánk egyik fontos eleme, hogy kihasználjuk a jobb játékerőnket a gyűrű közelében. A mezőnyembereik gyorsak, képzettek, többen külföldön légióskodnak, de maximálisan bízom abban, hogy minden párosításban megnyerjük az egy egyeket, minden pozícióban jók vagyunk, így győzelemre számítok.

– Hogyan érintette győri csapattársa, Dombai Réka súlyos sérülése?
– Nemcsak engem sújtott le, nagyon sajnálom Rékát, mert helye lett volna a keretben. Nem lehet erre mit mondani, balszerencse, talán a teste üzent neki is, hogy pihennie kellene a rendkívül hosszú idény után. Biztosan erősebben tér vissza a sérüléséből, érte is küzdünk Ljubljanában!

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
D-CSOPORT (Ljubljana, Stozice Aréna)
Június 15., csütörtök
12.15: Szlovákia–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
x–x
15.00: Törökország–Szerbia x–x
Június 16., péntek
12.15: MAGYARORSZÁG–Törökország (Tv: M4 Sport) x–x
20.45: Szerbia–Szlovákia x–x
Június 18., vasárnap
15.00: MAGYARORSZÁG–Szerbia (Tv: M4 Sport) x–x
20.45: Törökország–Szlovákia x–x


A TELJES PROGRAM ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik