Női kosár NB I: Nagybetűs csapattá formálódtunk – Cziczás László

Vágólapra másolva!
2023.04.15. 12:48
null
A győri vezetőedző, Cziczás László a Sopron ellen szeretné borítani a papírformát (Fotó: Koncz Márton)
A fináléban a legutóbbi hét kiírás győztese, a topfavorit Sopron Basket a Győrrel küzd meg, amely nem feltett kézzel kezdi a párharcot.

 

Meglehetősen egyhangú a honi női kosárlabda-bajnokság, ha azt nézzük, hogy a Sopron Basket nyerte a legutóbbi hét kiírást. Az idén vármegyei rangadót rendeznek a trófeáért, ugyanis a DVTK-t búcsúztató Serco Uni Győr próbálhatja meg letaszítani a trónról a zöld-sárgákat. A Rába-partiak eddig egyszer, 2012-ben lettek aranyérmesek, legutóbb 2016-ban jártak a fináléban, s kaptak ki ott a Soprontól. A győrieket irányító Cziczás László első NB I-es döntőjét 2019-ben élte át a kispadon, akkor még a DVTK-t gardírozta.

NS-SZAKÉRTŐ: Balogh Judit, korábbi háromszoros Eb-bronzérmes kosárlabdázó
Változatlanul azt gondolom, hogy a Sopront nem lehet háromszor megverni. A Szekszárd ellen is jól játszottak az elődöntőben, helyre tudták tenni, hogy az Euroliga nem úgy sikerült, ahogy szerették volna. Ha tippelnem kéne, három nullát jósolnék a Sopronnak, pályaelőnye is van, esetleg a Győr otthon elcsíphet egy meccset, ám a Sopron abszolút favorit a fináléban. Minden poszton jó játékosai vannak, nincsen lyukas posztja, tehát nem lehet kijelenteni, hogy csak centerposzton lesz kifejezetten jobb, mert több lábon áll. A keret talán kicsit szűkös jelenleg, de akik aktív tagjai, azok rendkívüli kosárlabdázók. Mivel nem a Győré a legvehemensebb vidéki drukkertábor, a nézők sem segíthetnek túl sokat nekik, a soproniak elképesztően rutinosak, számtalan meccset játszottak már le sikerrel úgy, hogy ellenük szurkoltak.

„Akkor is Diósgyőr–Győr párharcot rendeztek az elődöntőben – emlékezett vissza a női válogatott segédedzőjeként is dolgozó szakember. – Nagy szó volt, hogy döntőbe jutottunk a DVTK-val, az akkor talán még egy fokkal a mostaninál is erősebb Sopronnal szemben nem sok babér termett ott nekünk, de az ezüstnek is örültünk. Nem nagyon szoktam nosztalgiázni, előretekintünk, s bár szolidan ünnepeltünk az elődöntő után, már száz százalékban arra készülünk, hogy megnehezítsük a Sopron dolgát. Nagyon-nagyon büszke vagyok a csapatra, és külön kiemelném a stábomat, amely rengeteg segítséget és munkát feccölt bele abba, hogy ilyen szépen és eredményesen tudjunk játszani. Az alapszakaszt szinte tökéletesen hoztuk le, a Soprontól kétszer és a DVTK-tól Miskolcon kaptunk ki, ezenkívül mindig nyertünk. A Magyar Kupában megsérült a legjobb teljesítményindexszel rendelkező játékosunk, Mompremier, ennek ellenére utána is nagyon fontos meccseket nyertünk, és az idény végére nagybetűs csapattá formálódtunk, aminek méltó jutalma a fináléba jutás.”

Cziczás mester nem bosszankodott az elődöntő első, 100–97-re megnyert összecsapása miatt, mert a siker kulcsa csak akkor a jó védekezés, ha azt specialista játékosokkal meg is lehet valósítani. A győrieknek nem ez a legerősebb fegyverük, a rendszerük a domináns támadásokra épül, és a szakember büszke arra, hogy 97 kapott ponttal nem veszítették el a találkozót. A Sopron ellen ugyanakkor negatív a mérlegük, a bajnokságban kétszer, a Magyar Kupában egyszer kaptak ki az Euroliga tavalyi győztesétől.

„Mindez annyiban számít, hogy tudjuk, az ellenfelünk a topfavorit, és a bajnoki címhez háromszor kell felülmúlnunk, nem egyszer – adott reális helyzetértékelést Cziczás László. – Nagyon nehéz lesz, és bár teljes mértékben tiszteljük a Sopron stábját, jó viszonyt ápolunk vele, minden elismerésünk neki, nem feltett kézzel kezdjük a párharcot úgy sem, hogy nem mi vagyunk az esélyesek. Ha a Sopron két-három legfontosabb kosarasát kikapcsoljuk valahogy, jó meccseket tudunk majd játszani. Bach Bogi beteg, rá valószínűleg nem számíthatok szombaton, de egyébként semmi okunk a panaszra.”

NŐI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Április 15., szombat
15.00:
Sopron Basket–Serco Uni Győr, 15 (Tv: M4 Sport+).
A párharc az egyik fél harmadik győzelméig tart.
A 3. helyért, 1. mérkőzés:
18.00:
DVTK-Hun-Therm–Atomerőmű KSC Szekszárd
A párharc az egyik fél második győzelméig tart.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik