Férfi kosár MK: megvalósul-e a Szolnok–Falco álomdöntő?

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.04.08. 07:24
null
Benne van a pakliban, hogy játékosai újra megreptetik Gasper Potocnikot (Fotó: Kovács Péter)
Húsvéthétvégén rendezik meg a férfi kosárlabda Magyar Kupa négyes döntőjét a címvédő Szolnok, a Falco, a Sopron és a Kecskemét részvételével, a helyszín a budapesti Tüskecsarnok.

 

Négy igazi kupacsatát követően alakult ki a 65. férfi kosárlabda Magyar Kupa négyes döntőjének mezőnye, ami egyértelműen azt bizonyítja, hogy jó ötlet volt a honi szövetség részéről változtatni a lebonyolításon (már nem háromnapos nyolcas döntőt rendeznek). Noha az alapszakasz alapján kialakult erősorrend egyik városban sem borult, a legbiztosabb győzelem hat (Sopron–OSE 86–80), a legszűkebb egy pont (Szolnok–ZTE 89–88) különbségű volt, tehát kijelenthetjük, a klubok mindegyike komolyan vette a negyeddöntőt, mindent beleadott, hogy eljusson a fővárosi záró tornára. Amelynek talán legfontosabb kérdése, hogy megvalósul-e ismét az álomdöntő, azaz a Szolnok és a Falco csatája.

Kezdjük a tavalyi győztessel, a Szolnokkal, hiszen bármilyen hihetetlen, és bármennyire nem általános a vélekedés, mégis azt lehet mondani, hogy az előző jó tíz év eredményei alapján az Olaj vérbeli kupaspecialista lett. Ennek bizonyítéka, hogy az előző 11 kiírás során tízszer játszott döntőt (csak a 2021-es tornán nem jutott be a fináléba, de bronzérmes lett), hétszer győzött is, azaz az aranycsatákat hetven százalékban meg tudta nyerni. Legutóbb Debrecenben, ahol három nap alatt három találkozón remekelt, és a döntő meglepetésgárdáját, a Falcót és az Albát búcsúztató Szegedet is lelőtte (100–72) a parkettről. A szlovén Gasper Potocnik irányította együttes alapvetően kicserélődött azóta, ám az újak gyorsan beilleszkedtek, és az alapszakaszbeli második helyük is mutatja, hogy újra ütőképes gárda alakult a Tiszaligetben.

A PAPÍRFORMA FALCO–SZOLNOKOT ÍGÉR

A Falco sokáig hadilábon állt a kupával: 1998 és 2019 között hatszor verekedte be magát a döntőbe, mind a hatszor kikapott, mielőtt 2021-ben a budapesti, a koronavírus-járvány miatt zárt kapus fináléban legyőzte a Debreceni EAC-ot, és megszerezte a klub első aranyérmét ebben a sorozatban. Milos Konakov vezetőedző legénysége az alapszakaszt magabiztosan nyerte meg a Szolnok előtt, így a rájátszásban végig élvezheti a pályaelőnyt, de mellette nagyon szeretné begyűjteni a klub második kupaaranyát. Ehhez először a Kecskemétet kell legyőznie, amely tavaly bronzérmes lett Debrecenben, és amelyet a bajnokságban oda-vissza megvert. Ugyanakkor a számos rutinos, dörzsölt, a harmincat régen betöltő játékosból álló együttes az egyik legkellemetlenebb ellenfél a mezőnyben, ismét éremre hajt, azaz nem veheti félvállról a Falco.

A Szolnok ellenfele, a Sopron nyolc év után szereplője az MK utolsó fázisának, és előreláthatóan ki-ki meccset vív a címvédővel. A görög Kosztasz Flevarakisz által gardírozott csapat tavaly sorozatban 13 meccset nyert meg az NB I-ben, de mivel előtte pocsékul rajtolt, lemaradt a nyolcas döntőről. Takács Norbert személyében még olyan játékosa is van, aki tagja volt annak a csapatnak, amelyik 2014-ben Pécsen döntőt játszott, de kikapott (68–70) az Olajtól. Ebben az idényben a Szolnok oda-vissza legyőzte a Sopront, ám ez vélhetően csak növeli a soproniak motivációját és elszántságát.

FÉRFI KOSÁRLABDA MAGYAR KUPA
NÉGYES DÖNTŐ, BUDAPEST, TÜSKECSARNOK
SZOMBAT
Elődöntő

17.00: Szolnoki Olajbányász–Sopron KC
20.00: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét (Tv: M4 Sport+)
VASÁRNAP
A 3. helyért
17.00:
az elődöntő vesztesei
Döntő
20.00:
az elődöntő győztesei (Tv: M4 Sport)

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Nyolc év után tér vissza a kupa a Tüskecsarnokba
A budapesti létesítményben (amit eredetileg az 1995-ös osztrák-magyar világkiállításra terveztek, de az expó meghiúsulása miatt be sem fejeztek, és csak 2014-ben adtak át teljesen) először nagyobb kosárlabda-eseményt 2014 novemberében rendeztek, a 23. férfi All Star-gálát. Néhány hónappal később, februárban a Magyar Kupa nyolcas döntőjének adott otthont a Tüskecsarnok, s a jó hangulatú torna zárásaként 2500, javarészt szolnoki érzelmű néző előtt az Olaj simán legyőzte a Kecskemétet az aranycsatában. Vasárnap este – ha létrejön a Szolnok–Falco „álomdöntő” – minden bizonnyal remek hangulat és alighanem telt ház várja a csapatokat a 65. férfi kupafináléban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik