Férfi kosár: Ivkovics szerint a legfontosabb célt már elértük

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.02.20. 17:47
Visszafogott, de optimista légkörben zajlott az utolsó két világbajnoki selejtezőre készülő, a továbbjutásért még versenyben lévő magyar férfiválogatott hivatalos sajtótájékoztatója és nyilvános edzése – együttesünk csütörtökön Litvániában, vasárnap Szombathelyen a bosnyákok ellen zárja a sorozatot.
Meglehetősen tartalékosan vívja meg utolsó két világbajnoki selejtezőjét a magyar férfiválogatott (Fotó: Árvai Károly) – a képre kattintva galéria nyílik
Meglehetősen tartalékosan vívja meg utolsó két világbajnoki selejtezőjét a magyar férfiválogatott (Fotó: Árvai Károly) – a képre kattintva galéria nyílik

 

KEVESEBB VICCELŐDÉS ÉS MOSOLY jellemezte a magyar férfiválogatott utolsó két világbajnoki selejtezője előtti hivatalos programját Kecskeméten, de azért így is jó hangulatban telt a sajtótájékoztató és a laza nyilvános edzés is. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány csapata még versenyben van a vb-részvételért, igaz, már nem csak rajta múlik, hogy tud-e harmadik helyen végezni a K-jelű hatosban. A továbbjutáshoz mindkét ellenfelet, Litvániát idegenben, Bosznia-Hercegovinát Szombathelyen le kell győzni, s emellett Montenegrónak egyszer vereséget kell(ene) szenvedni, amire azért van kevés esély, mert a délszlávok az utolsó fordulóban azokkal a csehekkel játszanak hazai parketten, akiket idegenben is legyőztek és már kiszálltak a versengésből. Ha mégis kétszer kikapnának, mi pedig csak a bosnyákokat verjük meg, akkor hármas holtverseny alakulna ki a 3-5. helyen, ebben az esetben az egymás elleni eredmények döntenek, de hogy kinek a javára, azt előre nem lehet megjósolni, hiszen még játszanak egymás ellen a felek.

„Ott voltunk az Európa-bajnokságon, a világbajnoki selejtezőkön pedig helytálltunk, akármi lesz az utolsó két meccs eredménye. Az, hogy a nemzetközi szövetség a 15. helyen rangsorol minket, azt mutatja, hogy nemcsak mi látjuk magunkat jobbnak, hanem európai szinten is úgy gondolják, fejlődtünk” – nyitotta meg a hétfői összejövetelt Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke.
Ivkovics a nyári olimpiai előselejtezőről is beszélt.

VÉLEMÉNYEK

Eilingsfeld János, a magyar válogatott erőcsatára: – Óriási dolog, hogy esélyünk maradt a kvalifikációra az utolsó két fordulót megelőzően is. Kemény két meccs vár ránk, de ahogy máskor, most is a maximumot adjuk ki magunkból. Lesznek hiányzók, de nem velük foglalkozunk, hanem hogy nyerjünk és versenyben maradhassunk.

Mikael Hopkins, a magyar válogatott honosított centere: – Volt egy kisebb sérülésem, de ez nem akadályozhat meg abban, hogy pályára lépjek az utolsó két selejtezőben. Motiváltak vagyunk, tudjuk, hogy már nem csak rajtunk múlik a vb-szereplés kiharcolása, de győzni szeretnénk ezeken a meccseken is. Nem tudjuk, kikből áll majd a litván keret, nyilván nekünk jól jöhet, ha nem a legerősebb összeállításban játszanak, de akkor sem becsülhetjük le őket, ha a legjobbjaik nélkül lépnek pályára.

„Nagyon büszke vagyok a csapatra. A legfontosabb célunk a nyári olimpiai előselejtező kiharcolása volt, és ezt sikerült is elérni. Az, hogy a vb-selejtezők utolsó ablakában is van esélyünk kijutni a világbajnokságra, csak ráadás. Tizenegy éve vagyok szövetségi kapitány, és sosem vallottunk szégyent” – utalt a kapitány az augusztusi tornára, amivel kapcsolatban még rengeteg a kérdőjel mind a lebonyolítást, mind a helyszínt illetően, de azt már tudni, hogy ott lehet a válogatott, amely a második körbe kerüléssel ezt a jogot kiharcolta magának.

A KERET
Benke Szilárd (Gravelines, francia), Eilingsfeld János (ASE), Golomán György (Lietkabelis, litván), Mikael Hopkins (Reggio Emilia, olasz), Pongó Marcell, Somogyi Ádám (Alba), Keller Ákos, Perl Zoltán (Falco), Kiss Dávid, Kemal Karahodzsics (KTE), Lukács Norbert (Szolnok), Mócsán Bálint (DEAC), Váradi Benedek (Rytas, litván)

Ami a hiányzókat illeti, Hanga Ádám a Real Madriddal euroligázik; Rosco Allen nem jön haza Japánból; Filipovity Márkó (Chemnitz) sérült; míg Vojvoda Dávid, aki egyébként Filipovittyal együtt részt vesz az összetartáson, korábbi ügynökével történt jogi és anyagi vitája miatt nem léphet pályára, mert ezért a nemzetközi szövetség (FIBA) felfüggesztette a nemzetközi játékjogát.

A sajtónyilvános tréningen a játékosok a bemelegítést követően a dobásokat gyakorolták, s kedden reggel már Litvániába utaznak, ott csatlakozik a kerethez Váradi Benedek és Golomán György, akik a balti országban légióskodnak.

„Igyekszem beilleszkedni” – miniinterjú Mócsán Bálinttal
– Hogy érzi magát a válogatottnál?
– Örülök, hogy itt lehetek, pláne hogy már teljes értékűen, hiszen tavaly már kaptam egyszer meghívót, ám akkor sérült voltam. Jó érzés végre a pályán is együtt lenni a srácokkal, szokom a környezetet, nyilván új vagyok, igyekszem beilleszkedni. Személyesen amúgy mindenkit ismerek, szóval nincs problémám a környezettel.
– Mennyire várja, hogy pályára kerüljön?
– Nagyon, s mindent megteszek, hogy kiérdemeljem a lehetőséget arra, hogy meccsen is bemutatkozzak a felnőttválogatottban.
– Számít, hogy Montenegrónak kétszer ki kell kapni?
– Ez nincs hatással ránk, nekünk magunkkal kell foglalkozni, s csak utána lehet ránézni a többiek eredményeire.
– Jó passzban van a klubjával, a Debrecennel, amely az edzőváltás óta öt bajnokit nyert egymást követően...
– Jól jött az impulzus, felszabadultak lettünk, elkezdtük újra élvezni a játékot az edzéseken is, meccseken. Rossz játékkal is győzni tudtunk, ez nagy fegyvertény.
A PROGRAM – VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, K-CSOPORT
11. forduló, csütörtök. Csehország–Franciaország, 18.30, Litvánia–MAGYARORSZÁG, 18.30 (Tv: M4 Sport), Bosznia-Hercegovina–Montenegró, 20. 12., utolsó forduló, vasárnap. Franciaország–Litvánia, 18, MAGYARORSZÁG–Bosznia-Hercegovina, 19 (Tv: M4 Sport), Montenegró–Csehország, 19
Az állás: 1. Franciaország 18 pont (831–620), 2. Litvánia 18 (770–718), 3. Montenegró 16, 4. Bosznia-Hercegovina 15 (776–834), 5. MAGYARORSZÁG 15 (720–788), 6. Csehország 13 * – Franciaország és Litvánia már kijutott a vb-re
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik