Női kosár: tarolt – és idehaza továbbra is egyeduralkodó a Sopron

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.12.30. 10:03
null
Ahogy képünkön Megan Walkertől (középen) sem tudták elvenni a szekszárdiak a labdát, a hazai vetélytársak még csak megszorítani sem voltak képesek a két aranyat nyerő Sopron Basketet (Fotó: Tolnai Népújság/Mártonfai Dénes)
Lemaradtunk az Európa-bajnokságról, amelyet a hazánkban (is) vitézkedő légiósok vezetésével Szerbia nyert meg; a Sopron újfent legyalulta itthoni riválisait és megint Final Fourt játszhatott az Euroligában, amely sorozatba több évnyi küzdelem után bekerült a Szekszárd is; Japán lett az olimpia meglepetéscsapata; Határ Bernadett bemutatkozott a WNBA-ben.


EZ TÖRTÉNT 2021-BEN

Február 4–6. Nem történt csoda, válogatottunk ugyan
Pöstyénben legyőzte Szlovákiát utolsó
Európa-bajnoki selejtezős meccsén, ám két nappal később a szlovákok megverték Hollandiát, akiktől mi óriási meglepetésre kétszer is kikaptunk, így együttesünk nem jutott ki az Eb-re.

Február 24–28. A Magyar Kupa nyolcas döntőjét a koronavírusjárvány miatt a fővárosi Gabányi utcai sportcsarnokban öt nap alatt, nézők nélkül rendezte meg a szövetség. A végeredményt tekintve ezúttal is elmaradt a meglepetés, a Sopron győzött, megszerezve története tizedik MK-serlegét, de váratlan volt, hogy a döntőt a fináléig vezető úton a Győrt és a PEAC-ot legyőző DVTK vívhatta.

Március 17–19. A soproni buborékban a hazai együttes már az első mérkőzésen biztossá tette helyét az Euroliga final fourjában, miután 94–68-ra kiütötte a Lyont. Igaz, két nap múlva sokan feszengtek a képernyők előtt, amikor a franciák minden mindegy alapon játszva a harmadik negyedben 19 pontot ledolgoztak a hátrányukból – végül mégsem kellett izgulni, a Sopron négy éven belül harmadszor is bejutott a négyes döntőbe.

Április 16–18. A Sopron negyedik lett az Euroligában, miután a spanyol Salamanca elleni elődöntőt és a török Fenerbahce elleni bronzmeccset is elvesztette Isztambulban.

Április 25.–május 4. A bajnoki döntő négy meccséből három tükörsima soproni sikerrel zárult. A kihívó Atomerőmű KSC Szekszárd az első hazai találkozóján három ponttal nyert, de a finálé egészét tekintve nem tudta megszorítani a sorozatban hatodik, összességében 14. bajnoki elsőségét szerző Sopront.

Május 19. Határ Bernadett, a magyar válogatott centere bemutatkozott az észak-amerikai női profi bajnokságban, a WNBA-ben. A 208 centiméter magas Indiana Fever-játékos hat ponttal és öt lepattanót jegyzett a Connecticut Sun ellen.

Határ Bernadett (44) hét meccset játszott a WNBA-en szereplő Indiana Feverben (Fotó: Facebook/Indiana Fever)
Határ Bernadett (44) hét meccset játszott a WNBA-en szereplő Indiana Feverben (Fotó: Facebook/Indiana Fever)

Június 17–27. A spanyol–francia közös rendezésű Európa-bajnokságot távolról figyeltük. Így azt is, hogy remekelnek a hazánkban játszó szerbek, s hogy Szerbia megnyeri a tornát Franciaország előtt. A franciák sorozatban az ötödik fináléjukat bukták el.

Július 26.–augusztus 8. A tokiói olimpián óriási meglepetésre Japán bejutott a döntőbe, ám ott papírforma-vereséget szenvedett az egymás után hetedszer győztes Egyesült Államoktól.

Augusztus 7–15. Történelmi bronzérmet szerzett a magyar
leányválogatott a debreceni U19-es világbajnokságon, Cziczás László szövetségi edző csapata a helyosztón Malit verte
meg.

Szeptember 22. Története során először jutott be az Euroliga csoportkörébe a Szekszárd, amely megnyerte a Sepsiszentgyörgyön megrendezett selejtezőt – előbb a török Kayserit, majd a házigazda Sepsit is legyőzte a minitornán.

November 11–14. A 2023-as Európa-bajnoki selejtező első két játéknapján a magyar válogatott előbb hatalmas küzdelemben négy ponttal kikapott Spanyolországtól Szekszárdon, három nappal később nagyszerű, 57 pontos győzelmet aratott Izlandon a C-csoportban.

A KÖVETKEZŐ ÉV
Az európai elitsorozat, az Euroliga január 12-én folytatódik, a csoportjában jelenleg harmadik helyen álló Sopron a Fenerbahcét, a továbbra is az első győzelmére hajtó újonc Szekszárd az MBA Moszkvát fogadja. Február 1-jén véget ér az alapszakasz, a kieséses szakasz a negyeddöntővel február 23-án kezdődik, a final fourt pedig április 8–10-én rendezik (a helyszínt még nem jelölték ki). Ami a Magyar Kupát illeti, immár hagyományos időpontban, február 18. és 20. között kerül sorra a nyolcas döntő, információink szerint Miskolcon. Az év hazai csúcseseménye a soproni U20-as Európa-bajnokság lesz júliusban. Női válogatottunk mindössze két tétmeccset játszik az évben, novemberben négy nap alatt Romániával és Spanyolországgal is idegenben mérkőzik. Az esztendő legfontosabb tornája a szeptemberben kezdődő világbajnokság lesz az ausztráliai Sydneyben.

Február 18-20.: Magyar Kupa, nyolcas döntő
Február 23.:  Euroliga, negyeddöntő
Március 13.: NB I, az alapszakasz vége
Március 16.: NB I, a rájátszás kezdete
Április 8-10.:  Euroliga, négyes döntő
Április 16.: NB I, a döntő kezdete
Június 21-26.:  3x3-as világbajnokság, Antwerpen
Július 8-16.:  U20-as Európa-bajnokság, Sopron
Szeptember 22.–október 1.:   világbajnokság, Sydney
November 24.: Európa-bajnoki selejtező, Románia–Magyarország
November 27.: Európa-bajnoki selejtező, Spanyolország–Magyarország

AZ ÉV JÁTÉKOSA KISS VIRÁG (PEAC)

– Hihetetlen esztendőt produkált a PEAC-cal, a naptári évben majdnem dupla duplát átlagolt...
– Köszönöm! Ha csak a számokat nézzük, tényleg ugrásszerű a javulás a játékomban, főleg az eredményesség szempontjából. Sokszor hangsúlyoztam már, nem volt könnyű döntés eljönni Szekszárdról, szerettem ott játszani, de voltak céljaim, nem bántam meg a váltást. Természetesen most nem lennék ilyen szintű játékos, ha nem töltöm azt a három évet Szekszárdon, ahol sokat fejlődtem.

– A 2021–2022-es idényben jelenleg a harmadik legjobb pontszerző és az ötödik legjobb lepattanózó az NB I-ben, tehát továbbra is remekel. Mi a titok?

– Nincs titok, Pécsen másfajta célokért küzdő csapatban más jellegű, nagyobb szerepet kaptam, éltem a bizalommal, élvezem a játékot, s egyre jobb együttesünk van. Kiváló légiósok kerültek hozzánk, az Európa-kupában is bizonyítottunk, s a bajnokságban is előreléptünk.

Kiss Virág hihetetlen esztendőt produkált a PEAC-cal (Fotó: Török Attila)
Kiss Virág hihetetlen esztendőt produkált a PEAC-cal (Fotó: Török Attila)


– Mivel stabil kerettag, az év krónikájához tartozik, hogy a magyar válogatott kisebb – sokak szerint nagy – meglepetésre nem tudta kiharcolni az Európa-bajnoki részvételt. Ön ezt hogyan látja?
– Fájó emlék, hogy lemaradtunk a nyári Eb-ről, nagy pofon volt nekünk, játékosoknak és a magyar kosárlabdasportnak, előzetesen mindenki azt gondolta, hogy a szlovákoknál és a hollandoknál is jobbak vagyunk. A keretből többen átélhettük már, milyen nagyszerű dolog Európa-bajnokságon szerepelni, nekünk még rosszabb volt feldolgozni a búcsút.

– Novemberben viszont már elkezdődött a 2023-as Eb-selejtező a spanyolok és Izland ellen.
– Hú, a spanyolok ellen nagyon közel álltunk a bravúrhoz, de végül kikaptunk, Reykjavíkban azonban simán győztünk. Két nehéz idegenbeli meccsünk lesz 2022-ben, meg kell próbálni mindkettőt megnyerni.

– Ön szerint ki volt 2021 legjobb magyar női játékosa?
– Határ Bernadett. Itthon mindent megnyert a Sopronnal, Euroliga négyes döntőben játszott, bemutatkozott a WNBA-­ben, én neki ítélném ezt a díjat.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik