Kosárlabda: ötven százalékban változni fog a Falco játéka

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.08.25. 10:02
Nyílt tréninget tartottak a szombathelyiek, vezetőedzői szerepben is bemutatkozott a sajtónak Milos Konakov, aki elégedett volt csapata teljesítményével.
Az előző idényben vezetőedzőként bajnoki címet ünneplő Gasper Okorn kislánya is aktív részese volt a Falco edzésének (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Az előző idényben vezetőedzőként bajnoki címet ünneplő Gasper Okorn kislánya is aktív részese volt a Falco edzésének (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

A bajnok és Magyar Kupa-győztes Falco-Vulcano Energia KC Szombathely keddre meghirdetett nyílt edzése nem a kemény gyakorlás miatt került a középpontba, hanem az ismerkedés kapott nagy hangsúlyt. Eleve értelmetlen lett volna széthajtani a játékosokat, akik hétfő este felkészülési mérkőzést játszottak az Arena Savariában az OSE Lionsszal, s 69–56-ra győztek. A segédedzőből vezetőedzővé előlépő szerb Milos Konakov elégedett volt a látottakkal, több szempontból is.

NAGY LEHETŐSÉGET KAPOTT
– Meglepte Milos Konakov, amikor a Falcóhoz hívta?
– Elsőre igen, de nagyon örültem neki, mert tudtam, milyen neves klubhoz jöhetek dolgozni, és mekkora kihívás, hogy elérjük a céljainkat – fogalmazott Marko Csurovics, a Falco szerb segédedzője.
– Milyenek az eddigi tapasztalatai?
– Nagyszerűek, tetszik a város, a csarnok adottságai megfelelőek a hatékony munkához. A vezetőség, a háttércsapat is mindent megtesz, hogy a körülmények kifogástalanok legyenek.
– Évekig dolgozott Ománban, hogyan képzeljük el az ottani életet és kosárlabdát?
– A mostani teljesen más történet a sportág színvonalát, a kultúrát tekintve – ott más az építészet, mások a városok és az életritmus. Ám szerettem azt a világot is, hét évet töltöttem el benne. Mivel azonban a kosárlabda jelenti a prioritást, egyértelmű, hogy Szombathelyen nagy lehetőséget kaptam, hogy segítsem a srácokat jobb játékossá válni, és én magam is sokat tanulhatok.

„A szűken vett közös munka még csak két hete folyik, ehhez képest a játékosok jól reagáltak az eddig tanultakra – állapította meg a mester, miközben a parketten tanítványai végrehajtották a feladatokat. – Az ötvenhat kapott pont önmagáért beszél, nagyon sok energiát fektettünk a védekezésbe. Kifejezetten örültem a fiatalok produkciójának, Kovács Benedek húsz, Verasztó Péter több mint tizenöt, Sövegjártó Ábel tíz perc lehetőséget kapott, szinte végig az U23-as szabálynak megfelelően forgattam a csapatot. Nagyjából ötven százalékban lesz ugyanolyan a játékunk, mint az előző idényben, nyilván van még mit csiszolni az elemeken. A szeptember első hétvégéjén esedékes Bányász-kupán már hasonlítani fogunk arra, ahogyan ki kell néznünk a következő idényben, addig is három-négy naponta játsszuk a felkészülési mérkőzéseket.”

A délszláv szakember elmondta, szerdán szlovéniai edzőtáborba utaznak, Kranjska Gorában hat nap alatt két találkozó vár rájuk, előbb a Sentjurral, aztán a Helios Domzaléval csapnak össze. Konakov szerint a túra kulcsfontosságú lesz a csapat egybegyúrása és saját helyzetének megszilárdítása szempontjából: össze lesznek zárva, minden az edzői stáb útmutatása alapján történik, vagyis sokat lehet javítani a kohézión.

Ebben fontos szerep juthat a új szerb másodedzőnek, Marko Csurovicsnak, no meg a szlovén Gasper Okornnak, aki három év vezetőedzői munka után hátrébb lépett, szakmai tanácsadóként dolgozik tovább a klubnál. A kedd déli foglalkozásra magával vitte kisfiát és kislányát is, utóbbi volt az elevenebb. Felmutatta a faultok közlésénél használt ötös számot Perl Zoltánnak, vagyis „kipontozta” a vasiak válogatott hátvédjét, illetve önfeledten játszott Marvin Clarkkal, a frissen igazolt amerikai bedobóval, aki amúgy imád énekelni.

„Friss közegbe kerültem, és tetszik, amit tapasztalok – jelentette ki Clark, akit első magyarországi benyomásairól kérdeztünk. – Békés a környezet, kedvesek az emberek, alig várom, hogy a szurkolók is részesülhessenek a meccsélményből! Azért jöttem a Falcóhoz, hogy kipróbáljam magam egy nemzetközi kupában szereplő csapatnál. Már az első beszélgetéseink alkalmával egyetértésre jutottunk Gasperrel és Milossal abban, hogy a játékosok nem robotok, hús-vér emberek, akik néha elszúrnak valamit, vannak rossz napjaik. Ez Európában egyáltalán nem általános, a többség elvárja a folyamatosan kiváló produktumot, a ragyogó statisztikákat. Szeretnék olyan gárda tagja lenni, amely trófeákért küzd, és itt mindenki keményen hajt a napi tréningeken, hajlandó védekezni, senki sem önző, nem rest kiosztani egy passzt, így biztosan jó irányba indulunk el.”

A Falco kerete még egy emberrel bővül majd, irányítóposzton erősítene az alakulat. Ebben a pozícióban szerepel a magyar válogatott Somogyi Ádám, aki a nyáron a spanyol élvonalbeli Burgoshoz igazolt a DEAC-tól, ugyanakkor ha nem tud megragadni a bivalyerős klubnál, kölcsönadhatják. Ha így alakul, több honi csapat, például a Falco is szívesen látná. Ha mégsem Szombathelyen köt ki, külföldi játékmester kerülhet a sárga-feketékhez.

FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 2021–2022
Érkezett: Marvin Clark (amerikai; Champagne Chalons-Reims, francia), Golomán György (Spirou Charleroi, belga), Verasztó Péter (Atomerőmű SE)
Távozott: Kyan Anderson (amerikai; Giessen 46ers, német), Evan Bruinsma (amerikai; Büyükcekmece, török), Dancsecs András (HOYA-Pannon Egyetem Veszprém), Doktor Péter (PVSK-Veolia), De'Quon Lake (amerikai; ?)
Edző: Milos Konakov (szerb; új)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik