Kosárlabda: Hanga Ádám és a Barca túljutott a krízisen

Vágólapra másolva!
2020.12.30. 08:34
null
Hanga Ádám szerint a Barcának és neki is nagyon fontos volt a Real Madrid elleni siker (Fotó: Imago Images/Zuma Wire)
Az el Cláscio megnyerésével felelt a támadásokra a Barca, amely Hanga Ádám szerint képes mindent megnyerni 2021-ben.

– Mozgalmas napokon vannak túl.
Több szempontból is fontos volt az előző két hét, amely eléggé zaklatott lett – válaszolta a Nemzeti Sportnak Hanga Ádám, a spanyol Barca együttesének 31 éves magyar válogatott kiválósága, aki 27-én remek játékkal, tíz ponttal vette ki a részét a Real Madrid elleni el Clásicón aratott idegenbeli bajnoki győzelemből. – Borzasztó kritikákat kaptunk a Thomas Heurtellel történtek miatt, aki már nem tagja a keretnek. Isztambulban kikaptunk, aztán a Maccabitól is, krízishelyzet alakult ki, így kiemelten fontos lett a Madrid elleni fellépés. Az együttesen belüli beszélgetések után csapatként működtünk.

PÉLDÁTLAN TÖRTÉNET

A múlt héten a Barca a Fenerbahce otthonában lépett pályára az Euroligában, ám nem ez volt a spanyol lapok fő témája: a klubvezetők nem engedték Thomas Heurtelnek, hogy a csapattal együtt repüljön vissza Barcelonába, otthagyták egyedül a reptéren! A döntést azzal magyarázták, hogy mivel Heurtelre nem számít Sarunas Jasikevicius edző, szeretett volna a Fenerhez igazolni, csakhogy közben kitudódott, valójában a francia a rivális Real Madridhoz menne. Hanga Ádám, a Barca csapatkapitány-helyettese nem kommentálta a történteket, a spanyol lapok úgy értesültek, sem ő, sem Jasikevicius, sem Nikola Mirotic csapatkapitány nem tudott előre a döntésről, mert aligha hagyták volna, hogy ilyen példátlanul bánjanak el csapattársukkal – aki feljelentette a klubot, és már nem tagja a keretnek.

– Milyen volt a meccs?
– A sajtónak és a szurkolóknak csak a játékunkkal válaszolhatunk, így egyértelmű volt, győzelemmel tapaszthatjuk be a szájakat. Hogy mi lesz Thomasszal, azt nem tudjuk. Nekünk most arra kell koncentrálnunk, hogy kilábaljunk a hullámvölgyből.

– Hogyan jellemezné ezt az évet?
– Januárban nem sejtette az emberiség, milyen megpróbáltatásokkal kell szembenéznie a koronavírus miatt. Új kihívásokkal találkoztunk kényszerből, olyanokkal, amilyenekre sohasem gondoltunk volna. A bezárásokat, a maszkviselést, a nézők nélküli játékot, a buborékban lebonyolított meccseket értem ezen. A történtek egy egész generációra kihathatnak, amikor húsz-harminc év múlva visszatekintünk erre az időszakra, akkor látjuk majd a következményeit.

– Önt személyesen miként érintette a világjárvány?
– A családomban mindenki egészséges, és ez a legfontosabb, no meg az, hogy továbbra is azt csinálom, amit szeretek. Hiányoznak a nézők, de látjuk a fényt az alagút végén, ezért nem szeretnék panaszkodni, még mindig úgy érzem, szerencsés vagyok.

– Mit vár 2021-től?
– Hogy visszaállunk a normális életre, befejezzük az idényt, és mindent megnyerünk, amit lehet. Ehhez megvannak a megfelelő eszközeink, és reméljük, a járvány sem szól közbe.

– Az egymérkőzéses bajnoki döntőt egy kosárral vesztették el a Baskonia ellen – feldolgozta már?
– Túltettem magam a vereségen, ez is a sport része, együtt kell élni a sikerekkel és a kudarcokkal is. Bízom benne, a döntő építő jellegű lesz a jövőre nézve, és legközelebb mi nyerünk, így ha 2021-ben végre spanyol bajnok leszek, kevésbé fáj majd a korábbi ezüst.

– Az Európa-bajnokságot egy évvel későbbre halasztották, mit gondol erről?
– Hogy még egy évvel öregebb leszek, amikor játszunk rajta... Szurkolok a srácoknak, hogy kiharcolják a részvételt, sajnos én a selejtezőben továbbra sem tudok segíteni, de biztos vagyok benne, sikerül a kijutás. A lényeg, hogy 2022-ig egészséges legyek, mert fiatalabb nem leszek, és talán az lesz a búcsúm is a válogatottól. Bár azt sem lehet kizárni, hogy negyvenéves koromig játszom majd a nemzeti együttesben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik