Bajnok lehet az Alba, de a szolnoki hit még nem veszett el

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.31. 13:36
Ma este bajnok lehet az Alba Fehérvár kosárlabda-együttese, ha nyer Szolnokon. A hazaiak természetesen nem így tervezik: Báder Márton csapatkapitány azt szeretné, ha az ötödik mérkőzés döntene a végső győzelemről – ez azt jelentené, hogy ma 2–2-re egyenlít a címvédő.

– Az Alba Fehérvárnak már csak egy győzelem hiányzik a bajnoki aranyhoz, önök viszont szorult helyzetbe kerültek. Hogy látja?
– Egyszerű a feladat, két összecsapást kell megnyernünk – válaszolta Báder Márton, a Szolnoki Olaj csapatkapitánya a Nemzeti Sport kérdésére. – Hazai pályán eddig kettőből kétszer legyőztük őket, s kontroll alatt tartottuk a meccseket. Pénteken is ezt kell tennünk. – Az Alba Fehérvárnak már csak egy győzelem hiányzik a bajnoki aranyhoz, önök viszont szorult helyzetbe kerültek. Hogy látja?
– Egyszerű a feladat, két összecsapást kell megnyernünk – válaszolta Báder Márton, a Szolnoki Olaj csapatkapitánya a Nemzeti Sport kérdésére. – Hazai pályán eddig kettőből kétszer legyőztük őket, s kontroll alatt tartottuk a meccseket. Pénteken is ezt kell tennünk.

Báder védekezésben jól teljesít, de támadásban 
már nem annyira (Fotó: Tumbász Hédi)
Báder védekezésben jól teljesít, de támadásban már nem annyira (Fotó: Tumbász Hédi)

– Elhiszi a csapat, hogy innen még bajnok lehet, mint két éve, amikor nulla kettőről fordítottak?
– A hit még megvan. Ezt a döntőt nem lehet összehasonlítani a korábbival, az egy másik Szolnok és egy másik Alba volt. Persze annyiban lehet építkezni belőle, hogy akkor még rosszabb helyzetből nyertünk. Két csapat között csak sorozatmérkőzéseken jöhet ki a reális különbség, nem egy meccsen. Azt mindenki látja, hogy kicsi a differencia a két gárda között. Most nyernünk kell, utána foglalkozhatunk az ötödik, idegenbeli találkozóval, amelyen bármi megtörténhet. Győzzön a jobbik.

– Az ötödik összecsapás Székesfehérváron, azaz idegenben lenne, az Olaj pedig a legutóbbi négy, Szolnoktól távol lejátszott meccsét elvesztette... Szembetűnő, mennyivel több hibával kosaraznak vendégként. Miért?
– Jó kérdés... A hazai produkciónk közelébe sem érünk idegenben, de nem tudjuk pontosan, miért. Rutinosak a játékosok, mégis idegenben gyakrabban elveszítjük a kontrollt.

– Mintha önnek sem menne a döntőben, sőt hallani olyan véleményeket is, hogy formán kívül játszik. Egyetért?
– Az én életfilozófiám szerint úgy kell lejönni a pályáról, hogy minden tőlem telhetőt megtettem. Szerintem védekezésben jól teljesítek, persze támadásban jobbat várok magamtól. Az Alba egyébként is jobban lezárja a palánkok alatti területet, így kevesebb helyzethez jutunk a gyűrű közelében. Tény, kevesebb pontot szerzek, de engem cseppet sem érdekel, ha mondjuk kettőt szerzek, magasról teszek rá, hogy az egyéni statisztikám milyen, ha nyerünk.

– Visszatérve a 2011-es döntőhöz, mintha az az együttes egységesebb lett volna a mostaninál...
– A kohézióval most sincs baj, sőt miután sok klubban játszottam már, talán joggal mondhatom, a jelenlegi együttesben az átlagosnál jobb a csapatszellem, jó a viszonyunk, az akarati tényezőkkel sincs baj. Ellenben a pályán sokszor összeomlik a rendszer, olykor nem csapatként működünk, de én még nem találtam magyarázatot a miértre. A szezon során, a középszakaszban a csapat játékában egyre gyakrabban jöttek a hullámvölgyek, aminek keresgettük is az okát, de már belefáradtam a kutatásba. Egyszerűen vannak dolgok, amiken nem lehet változtatni. Nekünk arra kell koncentrálnunk, ami előrevisz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik