Kobe Bryant számára nem lehet kérdés a válogatottbeli szereplés

Vágólapra másolva!
2009.01.16. 15:51
Megnyugodhatnak az amerikai kosárrlabdaajongók: a Team USA talán legnagyobb sztárja, Kobe Bryant továbbra is szerepel majd az ország válogatottjában. Hogy a többi ász, például LeBron James és Dwyane Wade csatlakozik-e Bryanthez, egyelőre nem tudni, de a Lakers játékosai közül Pau Gasol és Andrew Bynum számára is fontos a címeres mez.
Kobe Bryant a jövőben is magára húzza a Team USA mezét
Fotó: Imago (archív)
Kobe Bryant a jövőben is magára húzza a Team USA mezét
Kobe Bryant a jövőben is magára húzza a Team USA mezét
Fotó: Imago (archív)
Kobe Bryant a jövőben is magára húzza a Team USA mezét
„A lehetőség, hogy a hazámat képviseljem? Számomra ez nem kérdés: ha hívnak, jövök!" – nyilatkozta szerdán Kobe Bryant, amikor a Team USA-ban való szerepléséről kérdezték a 2010-es kosárlabda–világbajnokság és a 2012-es olimpia kapcsán.

A Gregg Popovich által a „földkerekség legjobb játékosának” tartott Bryant nyilatkozata talán megnyugtatja egy kicsit a kedélyeket Jerry Colangelóék háza táján: a válogatott igazgatója a 2008-as ötkarikás győztes csapat legtöbb tagjától eddig csak bizonytalan válaszokat kapott arra a kérdésre, hogy vállalják-e a válogatottbeli játékot. Bryant elkötelezettsége példamutató tehát, különösen akkor, ha vetünk egy pillantást arra, mi is forog kockán 2010-ben.

A törökországi világbajnokság győztese automatikusan olimpiai indulási jogot szerez, megspórolva ezzel a 2011-es selejtezőtornán való részvételt. Ez természetesen azt jelenti, hogy amennyiben az Egyesült Államok nyeri meg a vb-t, 2011-ben Kobe-ék pihenhetnek, nem kell három évre elkötelezniük magukat a válogatottnak, mint legutóbb. (Persze ha nem győznek a vilábajnokságon, marad a hároméves elkötelezettség.) A legnagyobb kérdés jelenleg azonban az, hogy az olimpiai csapat gerincét alkotó játékosok (LeBron James, Dwyane Wade, Chris Bosh) 2010-es nyara hogyan alakul: ha kilépnek a szerződésükből, szabadügynökök lesznek, ez pedig sok idejüket elvenné – esetleg a válogatott kárára.

Bryant elszántsága ugyanakkor a Lakersen belül is ragadós: az nem is kérdés, hogy Pau Gasol tagja lesz-e a spanyol keretnek. „Azért is maradok a válogatottal, mert szeretném megadni Paunak azt az esélyt, hogy revánsot vegyen rajtunk" – viccelődótt Kobe, aki megjegyezte, hogy a Lakers fiatal centere, Andrew Bynum is boldog lenne, ha lehetőséget kapna a csillagos-sávos mezben.

„Ha felhívnak, hogy jövök-e, hát tutira benne vagyok! Nincs nagyobb elismerés, mint a válogatott tagja lenni, tehát természetesen érdekel a dolog" – lelkendezett Bynum, akinek saját bevallása szerint nincsenek komolyabb tervei a nyárra, legalábbis a saját edzéstervén kívül.

„Kemény gyerek, és egyre magabiztosabb" – mondta Gregg Popovich Bynumról, aki a minap a San Antonio legendája, Tim Duncan ellen is jó teljesítményt nyújtott (18 pont, 9/15-ös mezőnymutatóval) – tehát vele sem gyengülne a válogatott.

Bryant szerint ugyan a nyári csapatösszetartások, illetve maga a világbajnokság (és persze az olimpia) sok időt igényel, amit a játékos a családjától vesz el, mégis megéri a nemzeti színekben szerepelni. Számára nemcsak az aranyérem jelent nyereményt, hanem maga a válogatottság is nagy élmény: „Annyira jól éreztem magam! Simán végigcsinálnám megint!"

www.bball.hu
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik