Káprázat az Égei-tenger partján: magyar győzelem a németek ellen

CH. G. A.CH. G. A.
Vágólapra másolva!
2008.07.26. 18:39
Rátgéber László tanítványai szigorú védekezésükkel és Fegyverneky Zsófia remeklésével megszerezték első sikerüket az Eb-selejtezőkre történő felkészülés során. A magyar válogatott Németország ellen nyert 66–49-re.

NYILATKOZATOK

Rátgéber László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
– Megígértem magamnak, kollégáimnak és a lányoknak, hogy jó csapatot faragok belőlük. Ennek alapja a védekezés, és ez ma jól működött. Felemelő érzés látni játékosaim emberfeletti akarását. Ki kell emelnem Fegyverneky Zsófia extraklasszis teljesítményét és a tizennyolc éves Krivacsevics Tijana remek centerjátékát.

Fegyverneky Zsófia, a mezőny legjobbja:
– Kezd összeállni a védekezésünk. A felkészülésnek ebben a szakaszában hol jól megy a dobás, hol rosszul – tegnap, az ukránok ellen rosszul ment, ma jól. Azért ne szálljunk el ettől a győzelemtől!

Krivacsevics Tijana, a csapat tizennyolc éves centere:
– Kimondhatatlanul örülök a győzelemnek, és annak is, hogy valamit magam is hozzá tudtam tenni…
Nagy kérdés volt, hogy az ukránoktól elszenvedett ötpontos pénteki vereség után miképpen tud talpra állni a mindössze 23 év átlagéletkorú magyar női kosárlabda-válogatott.

A kusadasi torna második napjára Rátgéber László szövetségi kapitány némiképp átalakította a magyar válogatott kezdő ötösét: meglehet, egy nosztalgikus ötlet hatására csupa egykori és jelenlegi pécsi kosarast küldött parkettre a Szpartak Moszkva Region Euroliga-címvédő sztárcsapatának szakvezetője.

A bemelegítésnél megpróbáltak ránk ijeszteni a magyar szakember, Szittya Imre dirigálta németek: centerük, a 202 centis Katja Bavendam lazán zsákolt. Aztán feldobták a labdát, és a második magyar akció végén a 18 éves Krivacsevics Tijana olyan pazar csellel ültette „hintába” a nála másfél fejjel magasabb Bavendamot, majd értékesítette a ziccert, hogy az ámulattól tátva maradt a szánk. Sőt utána olyasmi történt, ami még egyszer sem Kusadasiban: indításból könnyű kosarat szerzett Magyarország, konkrétan Vajda Anna. Tizenkettő-nyolcig azt hittük, álmodunk, de aztán Anne Breitreiner negyed végi két triplája felriasztott az édes révületből.

A tizenharmadik percben kifordult Bujdosó Nóra bokája – ekkor 17–17 volt az állás –, s a harlemi grundkosárlabdát játszó Breitreinert nem tudtuk tartani, már tizenöt pontnál járt. Ám támadásban mi is remekeltünk, Fegyverneky Zsófia férfias tempódobásokkal jeleskedett, Krivacsevics centeriskolát tartott, Bujdosó is visszatért – nem volt súlyos a sérülése –, szóval, volt ok az örömre bőven. Pláne, hogy hatpontos előnnyel (32-26) zártuk a félidőt!

A nagyszünet után folytatódott az álom. Fegyverneky túlugrotta a nála harminc centivel magasabb Bavendamot (!), és általánosságban is vertük a lepattanózásban az elképesztő magassági fölényben lévő németeket. Hiába, a kosárlabda egyszeregy alapfogalma, a kizárás remekül funkcionált… Fegyverneky labdaszerzés után ziccerezett, minden lepattanó a miénk volt, az ellenfelet csak a zseniális Breitreiner tartotta versenyben – úgy-ahogy.

Végre szereztünk kosarakat gyors lerohanásból is, persze ennek az volt a feltétele, hogy a védekezés működjön. És az működött is, de úgy, ahogy azt csak oktatófilmeken látni! Igazi csapatmunka volt ez a javából, Fegyverneky kirobbanó egyéni teljesítményével fűszerezve. A hajrában persze jött egy kis hullámvölgy, de csak 12 pontra tudtak felzárkózni a németek, mert akkor Englert Orsolya hármasával tőrt döfött a szívükbe. Kár, hogy Englert fél perccel a vége előtt súlyosnak tetsző saroksérülést szenvedett.

Csodálatos a győzelem – Rátgéber második kapitányi mandátumának első győzelme –, és vasárnap a törökökkel a tornagyőzelemért játszunk!

Mindazonáltal nem árt, ha két lábbal a földön maradunk…

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

EREDMÉNY
Magyarország–Németország 66–49 (14–16, 18–10, 17–13, 17–10)
Kusadasi, 200 néző. V: Izik, Gönen (törökök)
Magyarország: SEMSEI 7/3, FEGYVERNEKY 15, Bujdosó 2, VAJDA 9/3, KRIVACSEVICS 9. Csere: HORTI 8, Fűrész, Vida, Englert 3/3, Köllő, Horváth Zsó. 5/3, SOMOGYI 8. Edző: Rátgéber László
Németország: Richter 4, Austmann 4, BREITREINER 25/15, Gläser 3, Bavendam 2. Csere: Koop 2, Von Geyr, Mersch 2, Danckert, Loewe 6, Janzon 1. Edző: Szittya Imre
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik