Bostonban tudott nyerni az Antawn Jamison vezérelte Washington

Vágólapra másolva!
2008.01.15. 07:14
Az NBA, az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság alapszakaszának 73. játéknapján a Washington Wizards meglepetésre ötpontos győzelmet aratott Bostonban. A ligaelső Celtics gödörbe került: ez még csak hatodik vereségük volt ugyan, de az utóbbi négy mérkőzésükből már a negyediket veszítették el. A hosszabbításig vitte és ott kétpontos különbséggel nyert az LA Lakers a Seattle Supersonics vendégeként. Hazai pályán győzött hét ponttal a San Antonio Spurs. Hiába remekelt a Dallas támadásban - 120 pont idegenben: 35 kezdésnek, 40 zárásnak -, ha védelme még „ponterősebbnek” bizonyult.
Antawn Jamison Bostonban: Nézzetek a táblára!
Reuters
Antawn Jamison Bostonban: Nézzetek a táblára!
Antawn Jamison Bostonban: Nézzetek a táblára!
Reuters
Antawn Jamison Bostonban: Nézzetek a táblára!

Alighogy beállította a Boston a klubtörténet legjobb idénykezdetét, máris beleszaladt egy igen rossz szériába, de mindenek előtt a Washington Wizarsba, mindjárt kétszer gyors egymásutánban.

Két nappal ezelőtt Washingtonban kaptak ki hét ponttal (85-78) a Wizardstól a Kelták, ezúttal hazai pályán, Bostonban nem jött össze a visszavágás.

Mindkét oldalról kiváló védekezés és pontatlan támadójáték jellemezte a mérkőzés első félidejét, amelynek végén a hazaiak kétpontos előnyre tettek szert (37-35).

A harmadik harmad végére tovább nőtt az előny (63-59), majd a zárórész közepére már jócskán tíz pont fölött is volt a különbség a javukra (77-63). A hajrához érve is biztosan tartotta maga mögött a fővárosiakat a Celtics, de az utolsó 3:10 percet 18-4-re nyerték a vendégek, akik így fordítani tudtak. A nyerőember Caron Buttler volt, aki egymaga a kilenc pontot szerzett ebben a fontos periódusban.

A címvédő Spurs hazai pályán tudott győzni a Philadelphia ellen: bár a találkozó egészen a hajráig szoros volt. Öt perccel a vége előtt a vendégek még vezettek is, igaz mindössze két ponttal (75-73), és akár nyerhettek is volna, ha tudják tartani Manu Ginobilit. Nem tudták, az argentin légiós szerzett négy hárompontost (!), értékesített két büntetőt és adott egy gólpasszt.

Partiban volt a Denver is vendéglátójával, a Charlotte-tal, de a Nuggets sem ment sokra ezzel. Az utolsó öt percnek itt is a vendégek futhattak neki előnnyel (110-106), de a Charlotte két perc alatt egy 8-0-s szériával elhúzott, majd nyert is. Carmelo Anthony így hiába szerzett 35 pontot, nem úgy a győztes oldalon 40-t Gerald Wallace.

Kobe Bryant húzóemberhez méltón játszva egymaga vezette győzelemre övéit. A Lakers kiválósága 48 ponttal segítette csapatát, miközben társai közül senki nem tudta túllépni a tizenöt pontot.

Pedig Bryant sem parádézott, nyolcból hat kinti kísérletét rontotta el, büntetőből is kihagyott hétből hármat. Mezőnyből rendkívül sokat vállalt (19/36 kétpontos kísérlet), azonban még így is mínusz hármas mutatóval tudott zárni.

Az összecsapáson az első félidő még a vendégeké volt (64-62), de a Seattle a harmadik negyedet követően átvette a vezetést (91-87), így a Lakersnek kellett iparkodni. Ezt végül sikerrel meg is tették, miként a 8-6-ra megnyert túlórában is ellenfelük fölé kerekedtek.

Jó kezdett és jól is zárt a Dallas a Sacramento vendégeként, de mivel a második és a harmadik felvonásban csak átlagosat nyújtottak, miközben a hazaiak egyre jobban belejöttek (26 ponttal nyitottak és 36-tal zártak), végül a Kings győzni tudott.

A kiegyenlített hajrá utolsó percében tizenhét pont esett, a döntést végül két másodperccel a vége előtt, 120-120-nél az így 22 pontig jutó John Salmons mondta, azaz dobta ki.

Így aztán hiába dobott 25-25 pontot Devin Harris (egy tripla a hajrában) és Jason Terry (öt pont a hajrában), valamint 21-t Dirk Nowitzki, mindannyijukat lepipálta a túloldalon egy csereember, Kevin Martin. Igaz, ő még sajátjait is elhomályosította. Martin 27:36 perc alatt szerzett 39 pontot, gyakorlatilag alig hibázott: 2/2 a vonalon kívülről, 12/14 kétpontos kísérlet, 9/11 büntetőből. Igen irigylésre méltó pontosság.

NBA, ÉSZAK-AMERIKAI KOSÁRLABDA-BAJNOKSÁG:

ALAPSZAKASZ, 73. JÁTÉKNAP:
Charlotte Bobcats - Denver Nuggets 119-116
Boston Celtics - Washington Wizards 83-88
New Jersey Nets - Portland Trail Blazers 73-99
San Antonio Spurs - Philadelphia 76ers 89-82
Utah Jazz - Milwaukee Bucks 98-87
Seattle Supersonics - Los Angeles Lakers 121-123-h.u.
Sacramento Kings - Dallas Mavericks 122-120
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik