Nyitónegyedbeli 46 pontjával demoralizálta a Phoenix a Denvert

Vágólapra másolva!
2008.01.08. 07:36
Az NBA, az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság alapszakaszának 66. játéknapján a Nyugati-főcsoport két csoportelsője, a Phoenix és a Denver csapott össze. Az ütközet parádésra sikeredett, bár az együttesek a védekezéssel nem nagyon törődtek, és töltés nélkül tüzeltek, de azt legalább pontosan: az első negyedben összesen nyolcvan(!) pontot termeltek. Végül 252 pontnál álltak meg, Suns viszont 22-vel többet szerzett mint a Nuggets. Hiába mentette döntetlenre a mérkőzést a második félidőben a Spurs, a túlórában a Golden State kerekedett felül.
Amare Stoudemire (Phoenix Suns) blokkolja Nenét (Denver Nuggets)
Getty Images
Amare Stoudemire (Phoenix Suns) blokkolja Nenét (Denver Nuggets)
Amare Stoudemire (Phoenix Suns) blokkolja Nenét (Denver Nuggets)
Getty Images
Amare Stoudemire (Phoenix Suns) blokkolja Nenét (Denver Nuggets)

Allen Iverson négy pontjával kezdett a Denver, de a Phoenix kétszer is egyenlített, majd átvette a vezetést. Az ötödik perc végére pedig már tizenegy pontos előnyre tettek szert (22-11). Hiába remekelt a folytatásban is Iverson is szerzett a nyitó felvonásban 17 pontot, együttese már 12 pontos hátrányban volt (46-34).

Az elképesztő lendületből ugyan visszavettek valamelyest a felek, de azét szorgalmasan termelték a pontokat a hátralévő játékrészekben is. A másodikat követően például újabb hét pontot tett hozzá előnyéhez a vendéglátó.

A harmadik felvonásban hozott valamit riválisán a vendégcsapat, igaz mindössze három pontot, ez pedig vajmi kevés volt ahhoz, hogy akár egy cseppnyi izgalmat is csempésszenek a hajrába.

A mérkőzés legeredményesebbje a maga 32 pontjával Iverson lett, ám ez aligha vigasztalta a vesztes rangadó miatt. Hiába hozott egy jó átlagos dobóteljesítményt a Denver, a messze átlagos felüli Sunsnak nem tudott méltó ellenfele lenni.

A vendéglátó együttesben több remek egyéni teljesítményt is láthattunk: Shawn Marion 27 pontot és 14 lepattanót, Amare Stoudemire 20-t és tízet szerzett. Grant Hill húsz, a csereember Marcus Banks húsz perc alatt 23 pontot termelt. Steve Nash 13 pontja mellett kiosztott 10 gólpasszt.

A Suns játékosai 53.8 százalékos hatékonysággal dobáltak mezőnyből, 31(!) hárompontos kísérletükből húsz(!!!) volt sikeres. Banks 7/8-a a kispadról beszállva egészen elképesztő, de legalábbis elhomályosítja Marion 5/9-t, pedig… Büntetőből egyszer hibáztak a vendéglátók (17/18).

Eközben a vendégek 13 alkalommal próbálkoztak a hárompontos vonalon kívülről, de csak négyszer voltak eredményesek.

A Phoenix 24. győzelmét aratta, a Denver 13-szor kapott ki.

Kétpontos Spurs-előnnyel ért véget az első negyed, de a Warriors remek második negyedbeli támadójátékának köszönhetően - kétszer annyi pontot szereztek, mint a nyitó részben - a nagyszünetre megfordította az állást (51-44).

A harmadik felvonásban két pontot faragott hátrányából a San Antonio, majd a záró rész közepén egy remek, 10-2-s szériával már a vezetést is átvették (90-89).

Pár percnyi kiegyenlített küzdelem után a GSW szinte már nyeregben érezhette magát, hiszen megszerzett hatpontos előnyüket az utolsó percre is magukkal vitték (110-104).

Akkor azonban Tim Duncan 2+1-gyel, majd egy kétpontos kosárral ismét nyílttá tette a mérkőzést. Stephen Jackson két büntetőjére pedig Tony Parker egy triplával felelt meg hat másodperccel a vége előtt. Egyenlő.

A hosszabbítás eleje a vendégeké volt, a hazaiaknak kellett kapaszkodniuk, de kétpontos Suns-vezetés után (119-117), a hátralévő 2:13 percben már csak a hazaiak voltak eredményesek.

A vesztes oldalon a három húzóember igencsak kitett magáért, Parker 31 pontja mellett adott nyolc asszisztot, Duncan pedig a 32 szerzett pont mellett leszedett 13 lepattanót. Manu Ginobilire sem lehet panasz, a maga húsz pontjával, ám a társak nem igazán tudtak felnőni hozzájuk és az elenfélhez.

Különösen a 34 pontot és 14 lepattanót szerző Baron Davishez, illetve a 29 pontot termelő Jacksonhoz, aki a túlórában sem fáradt. A hazai siker értékét növeli, hogy mindössze három cserejátékossal tudták le a találkozót.

Tizedik vereségét húzta be a San Antonio, huszadszor nyert a Golden State.

NBA, ÉSZAK-AMERIKAI KOSÁRLABDA-BAJNOKSÁG:

ALAPSZAKASZ, 66. JÁTÉKNAP:
Phoenix Suns - Denver Nuggets 137-115
Golden State Warriors - San Antonio Spurs 130-121-h.u.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik