Kirilenko vezérletével meglepő, de teljesen megérdemelt diadal

Vágólapra másolva!
2007.09.15. 23:54
Az orosz válogatott nagy napja volt a mai Madridban. David Blatt együttese ugyanis Andrej Kirilenko vezérletével legyűrte a jóval esélyesebbnek tartott litván nemzeti csapatot a Spanyolországban zajló férfi kosárlabda Európa-bajnokság második elődöntőjében. A Utah Jazz erőcsatára korlátlan úr volt a palánkok alatt 29 pontot szórt és leszedett nyolc lepattanót. Vasárnap az oroszok a világbajnoki címvédő, hazai környezetben szereplő hispánokkal néznek farkasszemet a fináléban, a bronzmérkőzésen Litvánia és a címvédő Görögország feszül egymásnak.
Andrej Kirilenko (balra) vezéregyésnisége volt ezúttal is az orosz csapatnak
Andrej Kirilenko (balra) vezéregyésnisége volt ezúttal is az orosz csapatnak
Andrej Kirilenko (balra) vezéregyésnisége volt ezúttal is az orosz csapatnak
Andrej Kirilenko (balra) vezéregyésnisége volt ezúttal is az orosz csapatnak
Szerdán véget értek a középdöntők. Amint ismertté vált az egyenes kieséses folytatás ágrajza a legtöbben spanyol-litván döntőt jósoltak. Túlzás lenne állítani, hogy a két válogatott egyértelműen kiemelkedett volna a negyeddöntő mezőnyéből, de ha csak árnyalatnyival is, mindenképpen komolyabb játékerőt képviselnek, mint a vetélytársak. A házigazda hispánok a németeket nagy különbséggel, a címvédő görögöket pedig óriási csatában múlták felül, a derekasan küzdő horvátokat drámai hajrában felülmúló baltiaknak adott volt tehát a feladat Oroszország ellen.

Ehhez képest Szavraszenko vezérletével 8-1-es villámrajtot vett David Blatt papíron esélytelenebb tartott társulata, így két és fél perc elteltével Ramunas Butautas kénytelen volt időt kérni. A fejtágítás azonban fabatkát sem ért, Jasikevicius, Songaila és a többi litván sztár klasszisát meghazudtolva vergődött. A 6. percben Holden duplája után sokan lefényképezhették az eredményjelzőt, ugyanis 18-3 volt olvasható a mátrixtáblán. Szinte hihetetlen, de az első tízperc után 25-12-re vezetett Ororszország.

Az összecsapás koreográfiája a második etapban sem kecsegtetett túl sok jóval a litvánok számára, A 13. percben előbb Szamojlenko, majd Kirilenko hozott biztos kézzel újabb két pontot a konyhára, ezzel tovább növelve az amúgy sem szégyellnivaló előnyt (33-14). Úgy tűnt belendül végre a litván gépezet, hiszen Siskauskas dupláját Kaukenas triplája követte (33-19), Platt-mester azonban remek érzékkel kért időt, ezzel megakadályozva a baltiakat, hogy túlzottan lábra kapjanak. Ez a húzás be is jött, hiszen a 16. percben újra elhúztak az oroszok, Pagyusz középtávoliját követően 38-21 volt az állás.

Ezután fordult a kocka, s ekkor már különféle taktikai utasításaival David Blatt sem tudta kifogni a szelet a litvánok vitorlájából. A Butautas-alakulat a nagyszünetig hátralévő öt és fél percet 12-1-gyel abszolválta, ezzel újra nyílttá téve az összecsapást. Jasikevicius remekbe szabott távoli dobásával egészen közel kerültek a riválishoz. A dudaszó 40-33-nál harsant fel.

A térfélcsere után két és fél perc elteltével újra lőtávon belülre került Litvánia, Jasaitis mintaszerű hármasa után három pontra olvasd a különbség (45-42). Sőt a 26. percben Siskauskas egyenlített (55-55). Az etap hátralévő perceire azonban ismét odatette magát az orosz nemzeti csapat, a szűk négy perces periódust 10-3-mal tudta le, ezzel hétpontos fórt szerezve a negyedik negyedre.

A záró felvonást megelőző szusszanásnyi szünetben már sejteni lehetett, ez a csata bizony még korántsem dőlt el. Blatt-mesternek az okozhatott némi fejfájást, hogy Morgunov és Hrjapa is négy személyi hibánál járt három negyednyi játék után. A litvánok mindent megtettek a felzárkózásért, de ezeket a rohamokat az oroszok rendre visszaverték. Egy perc ötvenkét másodperccel a vége előtt a palánkok alatt rendkívül határozott, mitöbb hatékony és eredményes Kirilenko pontosan büntetőzött, ezzel 82-74-re alakítva az állást.

Egy perc negyven másodperccel a dudaszó csarnokot betöltő, búgó hangját megelőzően az utolsó szalmaszálba kapaszkodva időt kért Butautas kapitány. A kontinensviadal eddigi elképesztő végjátékait látva nagyon nehéz, de nem lehetetlen feladatnak ígérkezett ennyi idő alatt lefaragni a tízpontos hátrányt (84-74). Ebben a röpke másfél minutumban a baltiak azonban már nem tudták megváltani a világot, így óriási meglepetésre lemaradtak a fináléról. Vasárnap este Spanyolország és Oroszország között fog eldőlni az Európa-bajnokság aranyérme. Litvánia csak a bronzért játszhat a torna zárónapján.

FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG)

ELŐDÖNTŐ (MADRID):
Ororszország-Litvánia 86-74 (25-12, 15-21, 25-25, 21-16)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik