Ötven NBA-játékos Japánban

PÁL SÁNDORPÁL SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2006.08.12. 15:01
Címkék
Az augusztus 19-én kezdődő világbajnokság abszolút sztárjai alighanem az NBA-játékosok lesznek, akiknek most hazájuk válogatottjában kell bizonyítaniuk. Ezúttal nem klubcsapatának, hanem hazája válogatottának lehet húzóembere a német Dirk Nowitzki, a kínai Yao Ming, az argentin Manu Ginóbili, a spanyol Pau Gasol vagy éppen a francia Tony Parker. Az amerikai együttes természetesen 15 NBA-kosarasból áll.
LeBron James és Dwayne Wade készül rá a vb-re
Reuters
LeBron James és Dwayne Wade készül rá a vb-re
LeBron James és Dwayne Wade készül rá a vb-re
Reuters
LeBron James és Dwayne Wade készül rá a vb-re

A „Team USA”-t természetesen teljes egészében a tengerentúli profiliga játékosai alkotják. A roppant impozáns névsor: Carmelo Anthony, Gilbert Arenas, Shane Battier, Chris Bosh, Bruce Bowen, Elton Brand, Kirk Hinrich, Dwight Howard, LeBron James, Antawn Jamison, Joe Johnson, Brad Miller, Chris Paul, Amare Stoudamire, Dwayne Wade.

Az amerikaiak közül jelenleg a legnagyobb név alighanem Wade-é, aki újdonsült NBA-bajnokként villoghat a vb-n. Az amerikai csapat péntek óta már Ázsiában tartózkodik - ma reggel Szöulban a litvánokat győzték le 14 ponttal - és a szakemberek az első számú esélyesnek tartják őket. Igaz, a címvédők a szerbek, az olimpiai bajnokok pedig az argentinok. Az amerikaiak négy éve még a dobogóra sem állhattak fel, utoljára ’94-ben nyerték meg a vb-t.

Az amerikaiak után a franciák rendelkeznek a legnagyobb NBA-s különítménnyel, szám szerint hat légióssal, közülük a legismertebb Tony Parker, a háromszoros NBA-bajnok San Antonio Spurs irányítója.

NBA-S JÁTÉKOSOK A VB-N

Argentína: Carlos Delfino (Detroit Pistons), Manu Ginobili (San Antonio Spurs), Andres Nocioni (Chicago Bulls), Fabricio Oberto (San Antonio Spurs)
Ausztrália: Andrew Bogut (Milwaukee Bucks)
Brazília: Leandro Barbosa (Phoenix Suns), Anderson Varejao (Cleveland Cavaliers)
Kína: Yao Ming (Houston Rockets)
Franciaország: Boris Diaw (Phoenix Suns), Mickael Gelabale (Seattle Supersonics), Tony Parker (San Antonio Spurs), Johan Petro (Seattle SuperSonics), Mickael Pietrus (Golden State Warriors),Ronny Turiaf (Los Angeles Lakers)
Németország: Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks)
Görögország: Vasszilisz Szpanoulisz (Houston Rockets)
Litvánia Linas Kleiza (Denver Nuggets), Darius Songaila (Washington Wizards)
Nigéria: Ike Diogu (Golden State Warriors), Ime Udoka (New York Knicks), Ejike Ugboaja (Cleveland Cavaliers)
Puerto Rico: Carlos Arroyo (Orlando Magic), Peter Ramos (Washington Wizards)
Szerbia és Montenegró: Darko Milicsics (Orlando Magic), Kosta Perovics (Golden State Warriors)
Szlovénia: Primoz Brezec (Charlotte Bobcats), Bostjan Nachbar (New Jersey Nets), Rasho Nesterovic (Toronto Raptors), Uros Slokar (Toronto Raptors), Beno Udrih (San Antonio Spurs)
Spanyolország: Jose Calderon (Toronto Raptors), Jorge Garbajosa (Toronto Raptors), Pau Gasol (Memphis Grizzlies), Sergio Rodriguez (Portland Trail Blazers)
Törökország: Ersan Ilyasova (Milwaukee Bucks)

Az argentinok húzóembere ezúttal is minden bizonnyal Manu Ginóbili lehet, aki szintén a Spurs játékosa. Yao Ming, az évek óta Houstonban játszó kínai hegy pedig még mindig a távol-keleti ország sikereinek elsőszámú és igazából egyetlen záloga. Utóbbinak sérülés miatt játéka azonban egyelőre kérdéses, miként az is: ha megkapja az orvosoktól az engedélyt, a több hónapos kihagyás után milyen teljesítményre lesz képes.

A németek üdvöskéje, Dirk Nowitzki szintén hátán viheti csapatát - ahogyan azt tőle megszokhattuk -, az idei NBA nagydöntőjét is megjárt, klubjában és válogatottjában évek óta meghatározó játékos az egyik nagy sztárja lehet a vb-nek.

Lakovic (Szlovénia, balra) és a Scola (középen), Prigioni (balra, mindketten Argentína) kettős akár a vb-n is találkozhat egymással, de ez még csak a szingapúri Philips-kupa volt
Reuters
Lakovic (Szlovénia, balra) és a Scola (középen), Prigioni (balra, mindketten Argentína) kettős akár a vb-n is találkozhat egymással, de ez még csak a szingapúri Philips-kupa volt

A címvédő szerbeknek meglepetésre csak két NBA-játékosuk van, és tegyük hozzá: egyikük sem alapember csapatában. A szlovénok szinte komplett NBA-s kezdőötössel is pályára léphetnek, míg a spanyoloknál a négy tengerentúli légiós közül ki kell emelnünk Pau Gasolt, a Memphis játékosát.

A vb-n szereplő csapatok közül mindösszesen kilenc - Olaszország, Szenegál, Katar, Japán, Panama, Új-Zéland, Angola, Venezuela, Libanon - nem alkalmaz NBA-játékosokat.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a világbajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik