Kálmán volt a negyedik ász a kártyapakliban

SAHIN TÓTH RÓBERTSAHIN TÓTH RÓBERT
Vágólapra másolva!
2005.08.22. 00:08
Címkék
"Megvan a negyedik ász, de a Jollykat továbbra is szívesen látjuk" - utalt lapunk pénteki beharangozójára Meszlényi Róbert szövetségi kapitány, aki nem is igen akarta leplezni boldogságát a portugálok elleni győztes meccs után. A rend kedvéért: Kálmán Lászlóra gondolt a tréner, aki a litvánok elleni felkészülési meccseken mutatott viszszafogottabb játékot követően sziporkázott a magyarok első Európa-bajnoki pótselejtezőjén.
Kálmán László remekül kosarazott a lisszaboni találkozón (Fotó: Czagány Balázs)
Kálmán László remekül kosarazott a lisszaboni találkozón (Fotó: Czagány Balázs)
Kálmán László remekül kosarazott a lisszaboni találkozón (Fotó: Czagány Balázs)
Kálmán László remekül kosarazott a lisszaboni találkozón (Fotó: Czagány Balázs)
Kálmán László remekül kosarazott a lisszaboni találkozón (Fotó: Czagány Balázs)
Kálmán László remekül kosarazott a lisszaboni találkozón (Fotó: Czagány Balázs)

Persze hogy a Falco karmestere villog, az önmagában nem meglepetés, jószerivel mást sem csinált a honi bajnokság legutóbbi idényében, nem véletlenül lett az övé az év játékosa cím. A nemzeti csapat azért mégis-csak külön világ, ezért is ragyogó hír, hogy a szekeret ezúttal is húzó három nagyágyú, Dávid Kornél, Gulyás Róbert és Németh István mellett Kálmán volt Magyarország vezére Lisszabonban. A vasi kosaras 15 pontot tett be a közösbe a 87-76-os magyar sikerrel végződő találkozón. "Mészáros Zalán már a bemelegítés közben megjegyezte, úgy érzi, ezen a napon én leszek a nyerő ember - így Kálmán László a kalandos hazaút közben, Münchenben. - A portugálok elleni teljesen más meccs volt, mint a litvánok ellen megvívott két ütközet, meg aztán most rendben voltam. A debreceni csaták előtt fájt a bokám, két napot ki is hagytam, talán ennek tudható be, hogy nem játszottam jól."
Nem úgy Lisszabonban. Úgy tetszik, tökéletesen bevált Meszlényi edző húzása, hogy a kispadról érkező Kálmán képes úgy impulzusokat vinni a mieink játékába. "Éreztem, hogy elkaptam a fonalat, így utólag lehet, érdemes lett volna egy kicsivel többet vállalnom - tette hozzá a harmadik negyedben két hallatlanul fontos triplát elsüllyesztő irányító. - Ôszintén szólva éppen ilyen meccsre számítottam, Portugália nem rossz csapat, nem szabad leírnunk, a visszavágón is teljes elánnal kell küzdenünk."

Ami pedig a remek Eb-pótselejtező-rajtot illeti, Kálmán László amondó, fontos lépést tettek a hőn áhított továbbjutás felé. A nagy menetelés kedden a fővárosi Körcsarnokban Svédország ellen folytatódik.

Előjelnek jó

Kitűnő előjel lehet számunkra a portugál válogatott, hiszen amikor utoljára kerültek össze a csapatok, Magyarország eljutott a kontinenstornára. Ennek már hat esztendeje, ám az akkori csapatból többen máig meghatározó tagjai a gárdának, míg az akkori szövetségi kapitány ezúttal csapatvezetőként volt jelen Lisszabonban. Valahol Franciaország felett arra kértük Mészáros Lajost, hasonlítsa össze az akkori és a mai együttest. "Noha vannak különbségek az akkori és a mai csapatjátékok között, a szerkezet nagyjából egyforma, már csak azért is, mert a gárda pillérei megmaradtak - mondta a sportvezető. - Úgy látom, hogy fegyelmezett és elszánt a gárda, és jó esélyekkel indul harcba az Európa-bajnoki szereplésért." ---- Nem vitás: a magyar férfiválogatott elmúlt esztendőkbeli sikertelenségének egyik meghatározó oka, hogy elhagyva hazánkat, meglehetősen gyengécske teljesítményre voltak képesek a játékosok. Még leírni is kínos, vendégként csaknem három éve, 2002 őszén tudott utoljára győzni a válogatott, akkor Minszkben vertük meg Fehéroroszországot. Azóta csupa betli, legyen szó lettországi, lengyelországi, észtországi, szlovéniai, németországi, belgiumi vagy éppen ukrajnai fellépésről. Hét meccsig tartó idegenbeli vesztő szériának vetett véget szombaton a Meszlényi-csapat, maradjunk annyiban, hogy már éppen ideje volt, hogy megtörjön a jég…


Szavazás

Ott lesznek-e férfi kosarasaink az Eb-n?


Szavazás

Mely ország nyeri a 34. férfi kosár Eb-t?

---- JEGYEK A SVÉDEK ELLENI MECCSRE

Sorban állás nélkül juthatnak a keddi, Svédország elleni meccsre érvényes belépőjegyhez mindazok, akik hétfőn vagy kedden neveznek a szeptember 10-i streetballfesztiválra. Az érdeklődőket a rendezvény központi jegyirodájában (Bp. Dózsa György út. 53, tel.: 06 30 270-7179) várják.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik