A Pécs harmadszor is legyőzte a Bourges-t

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2005.03.15. 19:47
Címkék
A Pécsi VSK 70-61-re győzött a francia Bourges Basket ellen a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjében, így a két együttesnek az egyik fél második győzelméig tartó párharcában 1:0-ra vezet. Ez volt ebben a szezonban a harmadik alkalom, hogy a PVSK a háromszoros Euroliga-győztes Bourges-zsal találkozott, és harmadszor is legyőzte a francia együttest. A második mérkőzést pénteken rendezik Bourges-ban, ahol Rátgéber László csapata a továbbjutást is kivívhatja, ami azt jelentené, hogy újra bejut a négyes döntőbe.
Rátgéber Lászlónak volt oka az idegeskedésre, de az örömre is a Bourges ellen
Rátgéber Lászlónak volt oka az idegeskedésre, de az örömre is a Bourges ellen
Rátgéber Lászlónak volt oka az idegeskedésre, de az örömre is a Bourges ellen
Rátgéber Lászlónak volt oka az idegeskedésre, de az örömre is a Bourges ellen
Rátgéber Lászlónak volt oka az idegeskedésre, de az örömre is a Bourges ellen
Rátgéber Lászlónak volt oka az idegeskedésre, de az örömre is a Bourges ellen

Jól kezdett a Pécs: Béres Tímea két támadó-, Branzová pedig két védekező-lepattanót is szerzett, elöl pedig jól dobta a büntetőket a magyar csapat. Mindez elég volt ahhoz, hogy a PVSK három és fél perc után máris 10-2-re elhúzzon. Időt is kértek a franciák, de mielőtt még rendezhették volna soraikat, Branzová egy triplát is beszórt.

Ezután azonban két rossz pécsi passznak, valamint a franciák saját palánkjuk alatti agresszívabb játékának köszönhetően hamar a felére olvadt a hazaiak előnye, így Rátgéber László is kikérte idejét. Az újvidéki születésű mester hamar összerántotta csapata védekezését, és támadásban is pontosabbak lettek a lányok, megfosztva így a franciákat legveszélyesebb fegyverük, a lefordulás alkalmazásának lehetőségétől. Mindennek köszönhetően aztán 21-12-vel fordultak a csapatok az első negyed után.

A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abbamaradt: a pécsiek tartották a 10-12 pontos előnyt, míg a franciák nem találták befutásaik ellenszerét, de egy-egy lerohanás vagy szép kombináció eredményeképpen ők is be-betaláltak. A negyed felénél aztán 33-24-es állásnál Pierre Vincent megelégelte, hogy a magyar lányok gyakorlatilag szétfutják a csapatát, és kikérte második idejét is.

A baranyai gárda talán legjobbja, Iványi Dalma ekkor néhány perce már pihent, de a helyére beállt Fegyverneky is jól dobott mezőnyből, valamint Branzová és Vilipics is jól váltotta egymást mind támadásban, mind védekezésben. Aztán a pécsiek játékmestere egy triplával tért vissza a pályára, és Károlyi Andrea is beszórt egy hármast, eközben azonban a vendégek is jól alkalmazták sokmozgásos, gyors játékukat, így továbbra sem tudott elhúzni a PVSK.

A negyed vége előtt a Bourges-ból komolynak tűnő bokasérülés miatt kiválni kényszerült Ljubica Drljacsa is, míg a mieinknél Iványi egy hárompontos-kísérletet és egy büntetőt is hibázott, így kissé olvadni kezdett a magyar előny. Az utolsó pont aztán Dumerc révén a vendégeké lett, ezzel 42-32-es állás mellett vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második félidő elején két percig nem született kosár, majd a PVSK törte meg a gólcsendet Béres révén, másodpercek alatt jött azonban a francia válasz. Ebben az időszakban kicsit lassabbak voltak a magyar lányok, nem sikerült leválniuk a védőkről, és a mezőnyből is elég pontatlanul dobtak, így a franciák személyi hibák szerzése nélkül is meg tudták állítani őket. Szerencsére azonban a Bourges sem hengerelt, így maradt a 8-10 pont körüli különbség.

Kissé fáradni látszottak a pécsi lányok, és erre a franciák mestere is ráérzett: négy perccel a negyed vége előtt időt kért, és kijjebb tolta, keményebbé tette csapata védekezését, szerencsére azonban Dapo biztos kézzel dobta a hazai büntetőket (nyolcból nyolcat szórt be), így továbbra sem csökkent a magyar csapat előnye. A negyed végére aztán kissé kapkodóvá vált a PVSK támadójátéka, míg a Bourges-é összeállni látszott, így alig három perc alatt három pontosra olvadt a hazai előny: 52-49 volt az állás 30 perc után.

Iványi Dalma influenzájából épphogy kilábalva is jól játszott
Iványi Dalma influenzájából épphogy kilábalva is jól játszott
Iványi Dalma influenzájából épphogy kilábalva is jól játszott
Ha esetleg ez nem lett volna elég, az utolsó negyed eljén Jekabsone triplájával egyenlítettek is a vendégek, ám ekkor kikínlódtak két kosarat a pécsiek, a védekezésük pedig már-már az első percek ihletett játékát idézte. A franciák egyre keményebben védekeztek, és ebben partnerre találtak a játékvezetőkben is... Hősiesen küzdöttek viszont ekkor a pécsi lányok, és apránként növelni is tudták az előnyt: három perccel a vége előtt már 63-56 volt az állás, de Bjedov keze a legrosszabbkor sült el: hárompontosa visszahozta a Bourges reményeit.

65-59-nél, a lefújás előtt két perccel aztán Rátgéber László időt kért: ha sikerül pontot szerezni a következő támadásból, gyakorlatilag megvan a meccs - de nem így történt. Iványi eladdta a labdát, a franciák pedig újra kosarat dobtak. A következő támadásnál sem tudtuk feltörni a hatékony vendégreteszt, Jekabsone azonban ziccert hibázott, így nem jutott közelebb a Bourges.

Nem sikerült azonban pontot dobnia a PVSK-nak a következő kísérletből sem, így alig egy perccel a vége előtt újra a vendégek hozhatták a labdát. Béres Tímea zseniális védőmunkájának köszönhetően azonban sikerült megakadályozni a francia kosarat, Károlyi pedig végre bedobott egy kétpontost, és ezzel eldöntötte a mérkőzés sorsát. Az utolsó PVSK-büntető már nem osztott, nem szorzott: a pécsiek 70-61-es győzelmükkel 1-0-ás előnyre tettek szert az Euroliga negyeddöntőjében. Ha pénteken a Bourges otthonában (vagy legrosszabb esetben a 24-i pécsi harmadik meccsen) is győzni tud Rátgéber László csapata, akkor története során harmadszor juthat be a Final Fourba.

A pécsiek mestere azonban nem volt teljesen elégedett a látottakkal: "Nem úgy játszottunk, ahogy szerettünk volna. A Bourges azzal a szándékkal jött ide, hogy széttördelje a játékunkat, és ez sikerült is nekik. Iványi Dalma ráadásul influenzás volt a héten, így nem bírta végig a meccset. Korai lenne még ünnepelni, mert hátravan még egy mérkőzés, ráadásul idegenben."

Rátgéber nem rejtette véka alá elégedetlenségét a játékvezetéssel kapcsolatban sem: "Ha nekünk így fújtak volna a korábbi Euroliga-negyeddöntőkben, sokkal többször jutottunk volna a Final Fourba. Ezért is mondom, hogy a második meccs nagyon nehéz lesz, és hogy a magyar sportban minden győzelemnek örülni kell..."

A 19 pontjával a legeredményesebb pécsi, Károlyi Andrea egy fokkal vidámabban értékelte a mérkőzést: "Jól kezdtünk, de 13-2 után ráültünk az eredményre, hagytuk magunkra jönni az ellenfelet. Annál pedig jobb csapat a Bourges, hogy tízpontos előnynél hátradőlhessünk ellenük. Azt sem hiszem, hogy megtörtek volna a mai vereség után, de ha okosan, taktikusan játszunk ellenük, Franciaországban is bármi megtörténhet."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik