Megérdemelt vendégsiker

BOTÁR LÁSZLÓ, WEISZ FERENCBOTÁR LÁSZLÓ, WEISZ FERENC
Vágólapra másolva!
2005.01.19. 22:42
Címkék
Három exsoproni - Kovacová, Poto és Zirková - készülődött a cseh csapatban, egy volt brnói - Blahusková - pedig a zöld-sárgáknál. Presztízscsatának ígérkezett tehát a meccs, ezen túlmenően még azért is, mert a Gambrinus eddig csupán egyetlen vereséget szenvedett az Euroligában, épp az Euroleasingtől, saját pályáján.
Az MKB kispadján egyelőre civilben ült a csapat új szerzeménye, a múlt héten a bajnokságból kizárt Fotonból átigazolt center, Horváth Zsófia, aki másfél évre kötelezte el magát a városi vetélytárshoz.
A mérkőzést gyászszünet előzte meg a szerdán autóbalesetben elhunyt kiváló kézilabdázó Kulcsár Anita emlékére. Maga a találkozó szerb kosarakkal indult, a Kovacsevics és Matovics találataival szerzett négypontos előnyt egy ideig Blahusková eredményességével tartották a soproniak. Aztán jó ideig megrekedtek tíz ponton, ahonnan Matovics büntetőivel haladtak tovább, míg a másik oldalon Veselá "homálya" felért egy gólpasszal, ugyanis a sem palánkot, sem a gyűrűt nem érintő labda Machová kezében landolt, aki közelről nem hibázott. A Brno ott lihegett a hazaiak nyomában, a játékrész Kovacová büntetőivel és 15-15-ös "teniszdöntetlennel" zárult.
A második szakasz elején Kovacsevics nem nagyon tudott mit kezdeni a nála vagy egy fejjel magasabb Viteckovával - négy 190 centi körüli kosarassal állt fel ebben a szakaszban a vendég. Néhány ponttal meg is léptek a csehek, ám a zöld-sárgák Blahusková és Matovics palánk alatti játékára alapozva 6-0-s rohammal fordítottak. McWilliams időközben nagyon "gólképes" volt mindkét palánk alatt: tartani ugyan sem Blahuskovát, sem Matovicsot nem tudta, ám az MKB kosara környékén könyörtelenül kihasználta helyzeteit, emellett a kispadról beszálló Vitecková két triplát dobott. A félidő vége felé felváltva vezettek a felek, a soproniak büntetőkkel tartották a lépést ellenfelükkel, aztán az utolsó perc a Gambrinusnak sikerült jobban, az addig észrevétlen Vecerová két ügyes kosara négypontos előnyt jelentett számára a szünetre.

Vecerová úgy folytatta fordulás után, ahogy húszpercnyi játék után abbahagyta, azaz kosárral. Sokkal agresszívebben kezdtek a vendégek, a hazai csapat több mint két és fél perc után szerezte első kosarát a második félidőben: Horváth találata három pontot ért, ám azonnal jött rá a hasonló válasz Machovától. A harmadik negyed közepén újra a volt csapata ellen hatalmas bizonyítási vággyal és kitűnően játszó Blahusková vette vállaira az MKB-t, és amikor a játékrész második felében Kovacsevics is megvillant, kettő pontra jött fel Natália Hejková együttese. Nagy "meló" volt ez, hiszen a Brnóban mindig akadt valaki, aki a kiélezett kritikus helyzetekben újítani tudott, ebben a szakaszban ez hol Veselának, hol pedig McWilliamsnek sikerült. A negyed amolyan ámokfutással zárult, és ebből sajnos a Gambrinus jött ki jobban, méghozzá sokkal jobban, 8-0-s részhajrával és tízpontos előnnyel zárva a harmincadik percet.
Az utolsó negyedben aztán Matovics próbálta meg a lehetetlent: egyedül versenyben tartani a soproni együttest. Hiába ért azonban el két alkalommal is erejét és harcosságát kihasználva kosár plusz büntetős akciót, mivel a brnóiak szinte minden támadásukat kosárral fejezték be, így nem sikerült közelebb kerülniük hozzájuk a zöld-sárgáknak. A hajrá pedig egyértelműen a cseheké volt, nekik minden sikerült, míg az erőlködő soproniaknak szinte semmi. A hazai közönség a vereségbe beletörődve nézte a fejleményeket, és sajnos a soproni csapat is így játszott kicsit a végén. Megérdemelten vágott vissza a Brno, mert euroligás szinten úgy még a gyengébb riválisok ellen is nehéz mérkőzést nyerni, hogy egy együttesből csupán a két center nyújt átlagon felüli teljesítményt.
Márpedig az Euroleasinggel most ez történt.

Mi a véleménye a cserepadon ülő játékosai játékáról?
Natália Hejková, a soproniak edzője:
Többek között azért is veszítettük el a mérkőzést, mert a cserejátékosaink semmit sem tudtak hozzátenni az eredményhez. De el kell mondanom azt is, hogy kifejezetten jó csapattól szenvedtünk vereséget.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik