Világraszóló pécsi bravúr

M. A.M. A.
Vágólapra másolva!
2003.10.23. 23:10
Címkék
Ez egyszerűen hihetetlen! A MiZo-Pécsi VSK legyőzte a dúsgazdag VBM-SGAU Szamara csapatát, az első ízben kiírt klubvilágbajnokság friss győztesét! Méghozzá idegenben és szemtelenül simán, tíz ponttal!
Pedig rendkívül kimerítő, 13 órás utazás után érkeztek meg az orosz városbeli Euroliga-idénynyitóra Iványi Dalmáék. "Ez volt az eddigi nyolc euroligás évünk alatt a leghosszabb utunk. Moszkvában nyolc órát várakoztunk, majd következett egy egyaránt másfél órás repülő-, illetve buszút, végül helyi idő szerint hajnali háromkor foglalhattuk el a szálláshelyünket” – mondta Rátgéber László vezetőedző, hozzátéve, hazafelé 19 órás túra vár az együttesre. De milyen hangulatos 19 órás túra! A kicsiny küldöttség csütörtök este még szinte el sem hitte, hogy világraszóló győzelemmel ünnepelte meg október 23-át, pedig utólag visszagondolva a mérkőzésen történtekre teljesen egyértelmű: itt csakis a pécsiek nyerhettek. Jobban dobtak és meglepő módon jobban is lepattanóztak az öt Európa-bajnokkal felálló házigazdánál, és már az első feldobás utáni percekben magukhoz ragadták a kezdeményezést és a vezetést. A negyedik percben már 11 pont volt az ellenfelét egyáltalán nem tisztelő magyar bajnok előnye, és bár a meglepő eredményt látva a játékvezetők kicsit "megbillentették” a pályát a hazaiak felé, Rátgéber László csapata elsősorban Anderson és Branzova vezérletével hősiesen küzdve őrizte vezetését.
A legmelegebb pillanatokat a harmadik negyed elején élték át a fekete-fehérek, amikor két eladott labdájuk után egyetlen pontra olvadt előnyük, ám ugyanennek a játékrésznek a végén valóságos triplazáport zúdítottak a Szamara gyűrűjére, és megint megléptek 11 ponttal. Ugyan aggodalomra adott okot, hogy a PVSK első számú centerének, az amerikai Andersonnak ekkor már négy személyi hibája volt, de a MiZo centercseréje, Ambrus Erzsébet kitűnően helytállt, amikor rá került a sor, olyannyira, hogy még egy hárompontost is elhelyezett a vetélytárs gyűrűjében. No meg Albena Branzova, aki négyes poszton játszó játékos létére három hármast szórt, a mezőnyből pedig szenzációs, 13/17-es dobóteljesítményt produkált. Káprázott is a meglepetésre nem telt háznyi szamarai közönség szeme a bolgár erőcsatár mutatványai láttán, aki hat lepattanóval és három gólpasszal is megspékelte nagyszerű teljesítményét.

Íme a meccs hôse, Branzova, aki egy híján harminc pontot dobott a klubvilágbajnoknak (Fotó: Meggyesi Bálint)
Íme a meccs hôse, Branzova, aki egy híján harminc pontot dobott a klubvilágbajnoknak (Fotó: Meggyesi Bálint)
Íme a meccs hôse, Branzova, aki egy híján harminc pontot dobott a klubvilágbajnoknak (Fotó: Meggyesi Bálint)
Andersonnak a hajrában egymás után fújták a lépéshibákat a magyar győzelem ellen más fegyvert kitalálni nem tudó bírók, de hiábavaló volt minden próbálkozásuk, a tíz pontig és kilenc gólpasszig jutó, tehát szenzációsan irányító Iványi Dalma pörgette pécsiek csak nem akarták kiadni a kezükből az előnyt. A végén 60–70-et mutatott az eredményjelző tábla a PVSK javára – ezt aztán senki sem gondolta volna, pláne nem az oroszok, akik a várakozásokkal ellentétben nem vetették be az újdonsült WNBA-bajnok tengerentúli légiósukat, Swin Cash-t, és az is meglepetésként hatott, hogy az Európa-bajnok Artyesina sem került be Igor Grugyin edző a mérkőzésre benevezett tízes keretébe.
Na de ez legyen a szamaraiak baja, akik a végén olyan döbbenten álltak, mint Bálám szamara. Micsoda blama! S micsoda szenzáció!

Mestermérleg
Rátgéber László:
– Nagyon jól védekeztünk és rotációs csererendszerünk újra jól működött, támadásban pedig fegyelmezetten és szervezetten játszottunk, ráadásul a kiváló csapatmunkát szenzációs egyéni teljesítményekkel fűszereztük meg. Sok nagy csapattal játszottunk már, de talán ez az a győzelem, amire az egész kosárlabdavilág felkapja a fejét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik