Ragyogó Cserny-parádé

MIHÁLYI ANDRÁS jelenti PatraszbólMIHÁLYI ANDRÁS jelenti Patraszból
Vágólapra másolva!
2003.09.26. 23:03
Címkék
Borzasztó dolog reggel kilenckor, az ürességtől szinte kongó csarnokban játszani. Amennyiben ezt eddig nem tudták kosarashölgyeink, hát most megtudták, mert a B-csoportban elért ötödik helyezés csupán arra jogosította fel válogatottunkat, hogy a 912. helyért játsszon, az alsóház küzdelmeit pedig hagyományosan korán kezdik.
A későbbi időpontokat ugyanis a legjobbaknak tartogatják…
Ha kilenckor, hát kilenckor, de játszani kellett, és az első hat perc arról győzte meg a Patrasz határában felhúzott impozáns létesítmény piros székein helyet foglaló mintegy 25 magyar szurkolót, hogy ezúttal nem kell izgulnia. Sajnos azonban kellett. Mert bár ekkor már 13 ponttal vezetett a századik válogatottságát ünneplő Károlyi vezérelte kompánia, Cohen két triplája felhozta a hozzánk hasonlóan pozíciós center nélkül felálló izraelieket, és a második negyed elején már csak három pont volt az előny. Ezután viszont begyújtotta a rakétákat Cserny Réka, aki az első félidőben 18 pontot szórt, és az ő találataival el is húzott együttesünk, a harmadik játékrész hajrájához közeledve feljegyzett 61–46-os állás sima magyar sikert sejtetett. Ám Mizrahiék a folytatásban gyors bemutatót tartottak tripladobó-tudományukból, hamarjában négyszer is betaláltak kintről, minek következtében öt perc leforgása alatt 15-ről ötpontosra csökkent a különbség.
Eördögh és Cserny – aki úgy jutott el 30 pontig, 8 lepattanóig, és 3-3 szerzett labdáig, valamint gólpasszig, hogy csak 29 percet töltött a pályán, ráadásul a francia bírónő érvénytelenítette egy szabályos hármasát – azért gondoskodott róla, hogy ne legyen baj, de az izraeli csapat így is elmondhatja, hogy velünk játszotta eddig a legszorosabb találkozóját az Eb-n. Ez pedig felér egy kritikával, még akkor is, ha az ellenfél annak köszönhette a számára hízelgő eredményt, hogy 60 százalékkal dobott távolról a triplaesőt hozó összecsapáson.
"Meglepetést akartunk szerezni, és volt is rá esélyünk” – nyilatkozta az interjúszobában Moshe Weinkranz, izraeli szövetségi kapitány, amire magyar kollégája a következőképpen reagált: "Ez egy olyan mérkőzés volt, ahol végre mi voltunk a magasabbik csapat, ami a kosárlabdában nem éppen hátrány. Most mindenki arról beszél, milyen jól játszottak Mizrahiék és milyen jól dobtak, holott mi nyertük meg a meccset, ráadásul végig vezetve.” Emellett külön kiemelte, mennyire örül a fiatal Cserny Réka jó teljesítményének, aki 189 centis magasságával is megpróbált szerényen meghúzódni a háttérben a sajtótájékoztatón, de persze a meccs hőse nem úszta meg, hogy beszélnie kelljen a produkciójáról: "Az elején bementek a dobásaim, és ennyit számított, hogy magassági fölényben voltunk.”
A következő, ugyancsak nem éppen triplaszegény találkozón eldőlt, hogy szombaton a görögökkel csatázhatunk a kilencedik helyért, majd következett két sima negyeddöntő. Először a lengyelek biztosították be helyüket az elődöntőben a 19 pontot és 18 lepattanót szerző Margo Dydek vezérletével, majd az eddig mutatott játékuk alapján a torna egyik legnagyobb esélyesének tartott csehek következtek, és ők is végig kézben tartották a mérkőzést a bennünket kiejtő belgákkal szemben. A végén majdnem a százat is megdobták, az összes negyedet megnyerték, szemet gyönyörködtető kosárlabdájukkal pedig a nem túl nagy számú közönség szimpátiáját is elnyerték Machováék, akik a döntőbe kerülésért az előttük győző Lengyelország válogatottjával csapnak össze.

Epstein (11) képtelen volt érvényesülni a magyar válogatott kemény védôfalában
Epstein (11) képtelen volt érvényesülni a magyar válogatott kemény védôfalában
Epstein (11) képtelen volt érvényesülni a magyar válogatott kemény védôfalában
Jöttek az oroszok és a franciák, és a kora este elkezdődött harmadik negyeddöntő igazi csemegének ígérkezett, hiszen az előző kontinensviadal két döntősét láthattuk egymás ellen játszani. Az oroszok nyertek, tehát visszavágtak a két évvel ezelőtt Le Mans-ban elszenvedett vereségükért, és tették mindezt meglepően könnyedén, gyakorlatilag már a harmadik negyedben eldöntve a rangadót. Amelyen némileg meglepő módon alig játszott Sztyepanova és Korsztyin, két kulcsemberét tehát alighanem tudatosan pihentette Vagyim Kapranov, a szbornaja szakvezetője – vagyis valamit tudhatott a tréner. Vagy csak nagyon bízott a talonból előkapott helyettesekben; de hát igaza lett, Kalmikováék megtették a magukét.
Miként a spanyolok is a nap utolsó találkozóján, melyet Bodnár Péter játékvezető dirigált. Hihetetlenül rossz rajtot vettek Valdemoróék, már-már úgy tetszett, győznek a szerbek, amikor rákapcsolt Spanyolország, és bemasírozott a legjobb négy közé.

Tv: a Sport1 szombaton 19.30-tól felvételről közvetíti a Görögország–Magyarország mérkőzést

A szombati program
A 11. helyért.
9.00: Ukrajna–Izrael. A 9. helyért. 11.15: Görögország–Magyarország. Az 5–8. helyért. 14.00: Szlovákia–Belgium. 16.15: Franciaország–Szerbia-Montenegró. Elődöntő. 18.30: Lengyelország–Csehország. 20.45: Oroszország–Spanyolország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik