Benczét NBA-s klubok figyelik

SAHIN TÓTH RÓBERTSAHIN TÓTH RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.03.03. 21:21
Címkék
Meglehet, Dávid Kornél után Székesfehérvárról kerül ki a második magyar NBA-s kosaras is  Bencze Zoltán, az Albacomp ifjú centere állítólag felkeltette több, az amerikai profiligában érdekelt társulat érdeklődését.
Bencze Zoltán (jobbra) optimista, szerinte teljesülhet a nagy álma
Bencze Zoltán (jobbra) optimista, szerinte teljesülhet a nagy álma
Bencze Zoltán (jobbra) optimista, szerinte teljesülhet a nagy álma
Bencze Zoltán (jobbra) optimista, szerinte teljesülhet a nagy álma
Bencze Zoltán (jobbra) optimista, szerinte teljesülhet a nagy álma
Bencze Zoltán (jobbra) optimista, szerinte teljesülhet a nagy álma
Csapjunk a közepébe: a 22 esztendős, 213 centis óriásról a Milwaukee Bucks, illetve a Detroit Pistons szeretne többet megtudni annál, mint amiről a számok árulkodnak, így a két egyesület hamarosan megkapja az "egy ifjú centercsillag első szárnypróbálgatásai” munkacímen emlegetett rövidfilmet.
Hogy aztán a látvány lenyűgözi az amerikai szakértőket vagy sem, az a jövő zenéje, mindenesetre figyelemre méltó, egy, a hazánkban tevékenykedő kosarasügynök feltett szándéka, hogy NBA-s centert farag Benczéből. De hallgassuk máris Kegye Rolandot, aki saját bevallása szerint mostanság az éjszakái nagy részét szenteli annak, hogy a profiliga kapuit döngetve minél több információt juttasson el Amerikába a centerről. "Egy tengerentúli ügynökség, az Edge Sports Management International megbízásából néztem körül a hazai piacon, olyan kosarasokat kerestem, akik néhány éven belül szerepet kaphatnak az NBA-ben – kezdett bele Kegye Roland. – Én úgy gondolom, Bencze Zoltán az egyik legtehetségesebb magyar kosaras, és mivel fantasztikusak az adottságai, eljuthat a világ legerősebb bajnokságába.”
Az ötletet tett követte, majd miután az amerikaiaknak tetszett a Kegye által előterjesztett játékos, felgyorsultak az események. "Az egyik internetes portálon megjelentettünk egy kis cikket arról, hogy Magyarországon pattogtat egy magas fiú, aki esetleg ott lehet az idei NBA-drafton, és ez az írás beindította több menedzser fantáziáját – tette hozzá az ügynök. – Információim szerint ebben az esztendőben kevés igazán nagyra nőtt európai center lesz ott a börzén, ezért úgy döntöttünk, Bencze Zolit felvetetjük a draftra. Hangsúlyozom, mindez nem jelenti azt, hogy hamarosan az NBA-be kerül, ám az csöppet sem elképzelhetetlen, hogy az érdeklődő két csapat, a Bucks vagy a Pistons, netán valamelyik másik gárda meghívja a nyári táborába, mint ahogy az is elképzelhető, hogy személyi edzőt küld mellé.”
A Milwaukee és Detroit egyébiránt várhatóan már ezen a tavaszon Fehérvárra küldi a megfigyelőjét, térképezze föl, mit is tud valójában a magyar tálentum. Vagyis Bencze, aki egyelőre kellő mértéktartással követi az eseményeket.
"Semmi konkrétumról nem tudok beszámolni, ezért pillanatnyilag csak egyet tehetek, igyekszem minél jobban játszani – így a listavezető Albacomp és a magyar válogatott kosarasa, aki elárulta azt is, a kedvenc amerikai klubja a San Antonio Spurs. – Mindazonáltal nagyon bízom benne, hogy hamarosan lehetőségem lesz megmutatni magam a tengerentúliaknak, az álmom mindenképpen az, hogy egy-két éven belül eljussak az NBA-be. Ha úgy adódik, a nyáron ki is mennék Amerikába, persze addig még számos teendőm van idehaza is, nagyon szeretném például, ha hozzá tudnék járulni ahhoz, hogy a csapatom az idény végéig megtartsa a jelenlegi pozícióját.”
Egyelőre tehát első az Albacomp, Nagy Gábor egyesületi elnök legnagyobb örömére. A sportvezető nem titkolja, korainak tartja a center és az NBA közös emlegetését. "Én is hallottam a lehetőségről, ám tudomásom szerint kevés tényalapja van – jegyezte meg Nagy Gábor. – Annyit mondhatok, hogy bennünket egyetlen NBA-s klub sem keresett meg. Zolit magam is hatalmas tehetségnek tartom, aki az elmúlt években óriásit fejlődött.”

Dávid: Van esélye

"Beszéltem Bencze Zolival az NBA-ről, biztattam, hogy mindenképpen vágjon bele, ha van lehetősége, menjen ki és mutassa meg magát”– mondta egy igazi szakértő, a szintén az Albacompból Amerikába került Dávid Kornél. A Zalgiris Kaunas centere szerint Bencze azon a poszton szerepel, amely a leginkább megmozgatja az amerikai játékosügynökök fantáziáját. "Figyelem az otthoni eseményeket, és tudom, hogy mostanában jól megy neki. Azt tanácsolom, ne érje be ennyivel, állandósítsa a remek formát – tette hozzá Dávid. – Rengeteget kell még dolgoznia, de kifizetődhet a munka, ugyanis könnyen el tudom képzelni, hogy néhány év múlva NBA-szerződést tesznek elé.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik