Férfi regionális Európa-kupa - Egy pontocska megmaradt

K. KUN ZOLTÁNK. KUN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2003.01.08. 21:56
Címkék
Ivkovics (jobbra) remekelt Losoncon
Ivkovics (jobbra) remekelt Losoncon
Ivkovics (jobbra) remekelt Losoncon
Ivkovics (jobbra) remekelt Losoncon
Ivkovics (jobbra) remekelt Losoncon
Ivkovics (jobbra) remekelt Losoncon
Északi főcsoport, negyeddöntő, 1. mérkőzés
BC Mogul Lucenec (szlovák)–Kaposvári Klíma-Vill KK 69–70
(12–16, 22–18, 13–22, 22–14)

Losonc, 1800 néző. V: Calik (lengyel), Volejnik (cseh)
LUCENEC: CSUROVICS (15/3), Tarabus (4), Laco (9/3), Svitek (4), Azacis (2). Cs: Melus (6), SNOPKO (15/15), Ceman (4), Suja (1), SIMONIDES (9/3). Edző: Tibor Jany
KAPOSVÁR: SIMON B. (12/6), Dzunics (21/3), JACKSON (13/6), DE GRAY (9), IVKOVICS (15). Cs: Filipovics (–), Varga R. (–), Szőke (–). Edző: Goran Miljkovics
Az eredmény alakulása. 3. p.: 0–6. 6. p.: 5–13. 12. p.: 15–18. 16. p.: 28–25. 23. p.: 34–40. 27. p.: 36–46. 34. p.: 57–63. 38. p.: 63–69

A rendkívüli útviszonyok miatt csak jelentős késéssel, mintegy félnapos utazást követően érkezett meg kedd este a Kaposvár a szlovákiai Losoncra. A gárda tagjai, miután gyorsan elfoglalták szálláshelyüket, a közeli csarnokba siettek, ahol Goran Miljkovics edző egy átmozgató tréninget vezényelt. Amíg Simonék a játéktérrel ismerkedtek, addig a kísérőket a losonci klub vezetősége részesítette kedves fogadtatásban. A B-csoport küzdelmeit megnyerő somogyiak öt győztes és egy vesztes csatát megvívva kerültek tovább, így természetesen tekintélyt szereztek a hazaiaknál. A szlovákok nehéz ütközetre számítottak talán azért is, mert Dzunics és Ivkovics személyében a somogyiaknál szerepel a kupasorozat legjobb dobója, illetve dobásblokkolója. A találkozó napján többen sétát tettek a mintegy 30 ezres település központjában. A lakosság csaknem negyven százaléka magyar ajkú, így mindig akadt, aki szívesen útba igazította a vendégeket. Szinte valamennyi üzlet kirakatában plakát hirdette az esti kupamérkőzést, jelezve, hogy errefelé igencsak komolyan veszik a kosárlabdát. Mint megtudtuk, a város élvonalban szereplő klubja gyakran vonz kétezres publikumot. Az öt esztendeje feljutó losonciak az elmúlt évben érték el legjobb eredményüket, amikor bronzérmet nyertek a szlovák ligában. Jelenleg a második helyen tanyáznak a bajnokságban, és a cseh-szlovák közös kupában is az elődöntőbe jutottak.
A nemzetközi menetelés megállítása a kaposváriak feladata volt. A selejtező találkozókon az Albacomp csapatától kétszer is vereséget szenvedő Lucenec persze nem tett le arról, hogy az északi főcsoport legjobb négy együttese közé jusson. A rettenetesen hideg csarnokban aztán ennek megfelelően nagy iramban kezdtek a losonciak, igaz, az első pontokat Ivkovics gyűjtötte be. A kezdeti hibák miatt Tibor Jany edző hamar időt kért, és harcba dobta a 216 centis Melust is. Vele elsősorban a palánk alatt erősödött a rivális, amely így egészen 12–13-ig zárkózott fel. A folytatásban Filipovics vezetésével jöttek a cserék a somogyiaknál, s ha nehezen is, de sikerült megőrizni a minimális előnyt. Egészen Snopko triplájáig, aki csapata negyedik hármasát küldte a vendéggyűrűbe. A legjobbkor jött Dzunics és Jackson hasonló válasza, amivel ismét a vendégcsapat tartott előrébb, ám Csurovics büntetőivel mégis döntetlennel zárult a félidő.
A pihenő után Jackson törte meg a kosárcsendet, és ekkor jobban is védekeztek a vendégek. Dzunics lopott labdát Csurovicstól, és ziccere után 44–36–os vendégvezetésnél jött az újabb szlovák időkérés. Jacksont negyedik hibája után Szőke váltotta. A szemre is tetszetős somogyi akciókat megtapsolta a rendkívül sportszerű közönség. A záró negyed elején Snopko és Simonides vezette rohamra a losonciakat, akik szinte önkívületben kosárlabdázva zárkóztak fel újra. A végjátékra visszatért Jackson is, aki két kihagyott büntetővel nehezítette csapata dolgát. Simon javított hamar egy hármassal, De Gray pedig sokadik lepattanóját váltotta kosárra. A hazai reményeket Snopko hozta vissza, ötödik (!) tripláját szerezve. Fél perccel a vége előtt Ivkovics lépéshibát követett el, ám az ajándékba kapott eséllyel nem tudott élni a vendéglátó. A kaposváriak az egypontos sikerrel előnyösebb helyzetben várhatják a jövő szerdai visszavágót.

Mestermérleg
Tibor Jany: – Sajnos a kritikus pillanatokban hibáztak a játékosaim, így hiába zárkóztunk fel többször is, nem sikerült fordítanunk.
Goran Miljkovics: – Nagyon örülök, hogy ismét idegenben tudtunk nyerni, ez jó előjel a szombati, zalaegerszegi Magyar Kupa-mérkőzés előtt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik