A soproniak bevették Pécs várát

MIHÁLYI ANDRÁS, S. TÓTH JÁNOSMIHÁLYI ANDRÁS, S. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2002.05.31. 01:57
Címkék
MIZO-PÉCSI VSK-GYSEV-RINGA

54-68 (16-10, 9-13, 15-19, 14-26)

54-68 (16-10, 9-13, 15-19, 14-26)


A mérkőzés osztályzata: 2

Pécs, 3500 néző. V: Bodnár, Ádám

PÉCS: Iványi 8, Csák 2, KÁROLYI 16/3, Vilutyté 6, TUVICS 15, CSERE: Ujvári 7/3, Djelmis -, Keller -, Edző: Rátgéber László.

GYSEV: ZIRKOVÁ 17, Balogh J. 11/6, EÖRDÖGH 9/6, Kovácová -, MUJANOVICS 9, CSERE: Török 4/3, SERES 18/3, Dénes -, Edző: Farkas Sándor

Az eredmény alakulása. 3. p.: 2-2. 7. p.: 9-2. 14. p.: 23-10. 18. p.: 23-17. 22. p.: 25-29. 27. p.: 35-33. 29. p.: 35-42. 34. p.: 44-50. 40. p.: 52-68

Kipontozódott: Kovácová (39. p.)

Tuvics (labdával) 15 pontja kevés volt az üdvösséghez
Tuvics (labdával) 15 pontja kevés volt az üdvösséghez
Tuvics (labdával) 15 pontja kevés volt az üdvösséghez
Úgy látszik, kezd unalmassá válni az emberek számára a PVSK--GYSEV párosítás. Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy kevesen voltak Pécsett, de a legnagyobb jóindulattal is csupán szellős telt háznak lehetett nevezni, amit a kezdő feldobás előtt körülnézve láthattunk. Nem is olyan rég még egy átlagos bajnoki rangadón volt megszokott ez a látogatottság Baranyában -- most oda jutottunk, hogy unalmas női bajnokságunk legtöbb mérkőzése Pécsett sem igazán hozza lázba az embereket, és immár egy bajnoki döntőn is lehet üres helyeket találni. Vagyis, egyre több kézzel fogható jele van annak, hogy bizony csökkenő tendenciát mutat a női kosárlabda népszerűsége kis hazánkban.

Illetékes urak (és hölgyek)! Valamit gyorsan ki kellene találni, amíg nem késő...

A vártnál kevesebb szurkoló ide vagy oda, érdekesen indult a találkozó. Egy szép horogból az a Szlobodanka Tuvics szerezte ugyanis az első kosarat, aki a finálé első ütközete során egyetlen pontot sem tudott dobni. Ebből is leszűrhető volt, nagyot változott a világ vasárnap óta, de hogy ekkorát, azt nem sokan gondolták volna Sopronban: az akkor brillírozó GYSEV ezúttal sehogy sem találta a kosarat, borzasztóan rosszul dobtak a zöld-sárgák az elején. Még a PVSK legutóbb látott huszonnyolc százalékos produkcióját is alul tudták múlni a vendégek, akik az első hat és fél percben pontot mindössze kettőt értek el, mezőnykosarat pedig egyet sem. Amire még az sem lehet mentség, hogy az ausztrál Tully Bevilaqua, a GYSEV elsőszámú irányítója térdsérülése miatt nem léphetett pályára csütörtök este.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a Pécs sem dobott jól, tiszta helyzetekben is gyakorta hibáztak Csákék, de mivel ők rontottak kevesebbszer, végig vezettek az első félidőben. A tizennegyedik percben már tizenhárom ponttal, amikor fontos dolog történt: Razija Mujanovics-Brcsaninovics, a soproniak új sztárja megszerezte első dupláját. Legalább ekkora jelentőséggel bírt, hogy a dobás közben szabálytalankodott vele szemben Tuvics, a hazaiak ásza, és mivel ez már a jugoszláv center harmadik faultja volt, azonmód le is cserélte őt Rátgéber László. A megnövekedett mozgásteret meg a lehető legjobban használta ki Mujanovics: gyorsan megszórta magát, szinte pillanatok alatt bevarázsolt hét pontot, amivel felhozta együttesét. Ettől pedig lendületbe jött a GYSEV, és a második negyed utolsó másodperceiben Zirková révén kettő pontra faragta hátrányát.

A szlovák hátvéd nem tétlenkedett a fordulás után sem, az ő nevéhez fűződött az a dupla, amivel egalizált a trónkövetelő. De nem elégedett meg ennyivel a vendégcsapat, a csereként beálló, és a harmadik játékrészben remek teljesítményt nyújtó Seres Éva vezérletével az előnyt is magához ragadta, amit döbbenten vett tudomásul a pécsi közönség. Rátgéber László meg tombolva, mert természetesen a soproni feltámadást pécsi bakik idézték elő, a hibákat meg ő sose bocsátja meg könnyen játékosainak. Hatott is a leteremtés, visszavette a vezetést a PVSK, de nem sokáig tudta megőrizni kedvezőbb pozícióját, mert a negyed hajrájában Eördögh és Seres hármasa nyomatékosította, a GYSEV nem csak a hazai mérkőzésein tör győzelemre.

MESTERMÉRLEG

Rátgéber László, a Pécs vezetõedzõje: -Több játékosom adós maradt a jó teljesítménnyel ezen az estén, de most majd mindenki bebizonyíthatja, mit is jelent számára a PVSK. Csodálatos közönségünk ugyanis ez alkalommal nyújtott produkciónknál biztosan többet érdemel.

Farkas Sándor, a Sopron vezetõedzõje: - Bizonytalanul kosárlabdáztunk a találkozó elején, ám amikor rendeztük a védekezésünket és a küzdõszellemben is felvettük a versenyt a házigazdákkal, megfordult a meccs sorsa. Mindenki önmagát múlta felül, támadásban jobbnál jobb egyéni teljesítmények születtek. Az „i" betût már megrajzoltuk, de még nem ünnepelünk, hiszen vasárnap nagyon kemény csata várható.
Érdekes volt, hogy a Sopron azzal együtt is vezetett az utolsó negyednek nekivágva, hogy legjobb pontdobójának, Balogh Juditnak nagyon nem ment a játék az addig eltelt háromnegyed-meccsnyi időszakban. A záró etapot viszont egy triplával kezdte az alaszakaszgyőztes csapatkapitánya, és ezzel már nyolc ponttal tartott előbbre a vendég. Aki a hátralévő időben változást várt -- akadt vagy háromezer ilyen ember a csarnokban --, csalódnia kellett: az idő múlásával elképesztő fordulatszámra felpörgő Zirková vezérletével higgadtan tartotta tíz egység körül mozgó előnyét a GYSEV, a PVSK-nak meg harmic százalék körüli dobóteljesítményével nem lehettek illúziói.

Azért persze a hajrában megpróbálkoztak a pécsiek a reménytelennek tűnő helyzetekben bevethető utolsó fegyverrel, az egészpályás letámadással, de szinte semmit sem értek el vele. Maradt a magabiztos GYSEV-előny, egészen a lefújásig, azaz a párharc második felvonásán is soproni siker született, ez pedig annyit jelent, vasárnap bajnok lehet a Farkas-csapat.

Ennek már csak annyi a feltétele, hogy hazai pályán még egyszer megverje a PVSK-t, amire a látottak alapján meg is van minden esélye...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik