Amorim az olimpia előtt és az olimpián is sok borsot tört a magyar válogatott játékosainak orra alá a brazilok színeiben (Fotó: Török Attila)

 

„Már a járvány előtt úgy gondoltam, a tokiói olimpia után megállok és visszavonulok a válogatottól. Most békével a szívemben számolhatok be erről a döntésről. Büszke vagyok, hogy annyi éven át viselhettem az országom színeit, mindig a legjobb teljesítményre törekedve és annyira sokat tanulva. Minden alkalom nagy megtiszteltetés számomra, amikor Brazíliát képviselhettem" – írta hivatalos Facebook-oldalán a brazil játékos.  

Amorim hozzátette, nem szeretne a jövőben sem hátat fordítani a brazil kézilabdázásnak, szurkolóként bármikor számíthatnak a tanácsaira, valamint keresi a módját, hogy távolról is segíteni tudjon a sportágának Brazíliában. 

„Kiváltságosnak tartom magamat amiatt, hogy ennyi örömteli pillanatot oszthattam meg veletek!” – tette hozzá, köszönetet mondva a szurkolóknak, edzőinek, játékostársainak, akik a brazil válogatott tagjaként segítették az elmúlt 15 évben. 

Amorim 2006-ban lett brazil felnőttválogatott, a csapatban több mint 200 tétmeccsen lépett pályára. 2013-ban Szerbiában világbajnoki címet nyert, a pánamerikai játékokról három, a pánamerikai bajnokságokról négy aranyérme van. 

A 35 esztendős játékos 2006 óta légióskodik Európában, 2009-től egészen 2021 nyaráig a Győri Audi ETO KC tagja volt. 10-szeres magyar bajnokként, ötszörös BL-győztesként döntött úgy, hogy a Rosztov-Don színeiben is próbára teszi magát.