Férfi kézi-vb: Nem elégszünk meg a negyeddöntővel – Rosta Miklós

P. V.P. V.
Vágólapra másolva!
2021.01.26. 17:41
„Nem a vereség zavar, hanem az, ahogy...” – írta Instagram oldalán Nagy László, miután a magyar férfi kézilabda-válogatott kikapott a spanyoloktól a középdöntő záró fordulójában. Az MKSZ alelnöke a keddi sajtófélórán hangsúlyozta, nem adták fel a csoportelsőségről döntő meccset. Gulyás István arról beszélt, hogy amiatt (is) pihentették a kulcsjátékosokat, mert nem az ötödik hely bebiztosítása volt a cél, hanem az, hogy minél tovább jussanak az egyiptomi világbajnokságon. Rosta Miklós szerint mindenkinek az a titkos célja, hogy megnyerjék a vb-t. 

„Kicsit magyarázkodni kellett, hogy miért pihentetjük a játékosainkat, miért nem verjük meg a spanyolokat. A cél nem az volt, hogy csoportelsők legyünk a középdöntőben és az ötödik hely biztosítva legyen, hanem az, hogy minél tovább menjünk, és nyerjük meg a versenyt” – jelentette ki Gulyás István szövetségi kapitány, s ezzel egybehangzóan Nagy László is arról beszélt, semmiképp sem adták fel a spanyolok elleni mérkőzést, de a közeli és a távoli jövőt is szem előtt tartva azoknak is lehetőséget kellett adniuk, akik eddig kevesebb szerepet kaptak.

A csapat gyorsan túltette magát a vereségen – hangzott el Rosta Miklóstól, aki arra is kitért, hogy egyáltalán nem elégedtek meg azzal, hogy már elérték az előzetesen kitűzött célt, a negyeddöntőbe jutást.

„Titkon senki sem csak a negyeddöntőig akar jutni, hanem az elődöntőbe vagy a döntőbe. Meg szeretnénk nyeri a világbajnokságot, de ebben nincs semmi különös, mindegyik csapat úgy jön ide, hogy a végén ő legyen a legjobb. Sokunk úgy fogja fel, hogy a franciák elleni találkozó lesz az élete meccse vagy az év meccse, mindent meg fogunk tenni a győzelemért. És igen, miután itt vagyunk a világ legjobb nyolc csapata között, érzem a realitását annak, hogy akár a végső győzelemért is harcolhatunk. Miért ne lehetne a miénk a világbajnoki cím? Nyilván nagyon nehéz az út odáig, három igen komoly meccset kellene megnyernünk extraklasszis teljesítményt nyújtva. De szerintem nincs lehetetlen” – jelentette ki a beálló.

Máthé Dominikot nem lepte meg, hogy húzóemberré lépett elő a válogatottban, hiszen az Elverumban igen jó félévet produkált. Élvezi a szakmai stáb bizalmát, s a csapattársak is sokat segítenek abban, hogy kiemelkedően kézilabdázzon a vb-n. Úgy érzi, mindenkiben van még tartalék, és senkinek sem esik nehezére, ha netalán hatvan percet kell játszani.

A spanyolok elleni meccsen láthattuk, hogy a kiállítását követően igen dühösen ült le a kispadra, Nagy László ment oda hozzá, hogy megnyugtassa. Ezzel kapcsolatban a 21 éves jobbátlövő elmondta, amiatt volt frusztrált, hogy nem megy a csapatnak a játék, a korábbi világklasszis szavaira bárki másénál jobban hallgat, miután ő a példaképe.

Nagy Lászlóra hallgatnak a játékosok, a fiatalok felnéznek a korábbi világklasszisra (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)
Nagy Lászlóra hallgatnak a játékosok, a fiatalok felnéznek a korábbi világklasszisra (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)

Bízzunk benne, hogy ez a negyeddöntőben is így lesz, s ez igaz lesz az egész csapatra, hiszen Nagy László felvázolta azt is, mivel verhetnénk meg a többszörös Bajnokok Ligája-győztesekkel, világbajnokokkal felálló franciákat.

„A támadásban elszórt labdákat és az abból kapott gyors gólokat a minimálisra kell csökkenteni. Technikai hibák semmiképpen sem férnek bele. Védekezésben, főleg középen, nagyon masszívnak kell lennünk. Az átlövőik, az irányítójuk nagyon jól mozgatják a falat, dinamikusak, magasra tudnak ugrani, elképesztő lövőerejük van. Veszélyesek távolról, közelről, valamint beállóban is nagyon erősek, mindegy, hogy Karabatic vagy Fabregas van fent a pályán. Szélen nem is kell ecsetelni, hogy mekkora klasszisaik vannak mind a két oldalon. A rutin is mellettük szól, nem nagyon van gyenge pontjuk. De ha kontrollálni tudjuk a rohanó játékukat, fegyelmezetten vissza tudunk zárni, akkor pariban leszünk velük.”

Az biztos, hogy a Veszprémben játszó, a vb-n kiválóan teljesítő Kentin Mahé extrán motivált lesz ellenünk, de Nagy szerint egy fecske nem csinál nyarat.

„Ha dob tizenöt gólt, de mi nyerünk eggyel, akkor elértük a célunkat.”

Máthé Dominik úgy véli, Lékai Máté egy egyezései ülhetnek a francia belső védőkkel szemben, míg ők Bánhidi Bencével a viszonylag alacsony szélsők körül okozhatnak zavart. Mikler Roland védései is igen fontosak lesznek, azok után meg kell próbálni minél több lerohanásgólt szerezni. A rutinos kapus egyébként a fiatal átlövőnek is rengeteget segít a meccsek előtt azzal, hogy átbeszéli vele, melyik kapus mennyit készül a lövéseire, és kinél mit érdemes lőni.

„Neki kell mennünk a franciáknak. Egy lapra felteszünk mindent, az életünk árán is harcolnunk kell, hogy bejussunk az elődöntőbe”erősítette meg zárásként a korábbi kijelentését Rosta Miklós.

A franciák elleni negyeddöntő szerda este fél kilenckor kezdődik.

AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ MENETRENDJE
DÖNTŐ (KAIRÓ)
1. 31.17.30A két elődöntő győztese
BRONZMÉRKŐZÉS (KAIRÓ)
1. 31.14.30A két elődöntő vesztese
ELŐDÖNTŐ (KAIRÓ)
1. 29.17.30Dánia/Egyiptom–Spanyolország/Norvégia
1. 29.20.30Svédország/Katar–Franciaország/Magyarország
NEGYEDÖNTŐ
1. 27.17.30, Kairó
Dánia–Egyiptom

1. 27.

20.30, KairóSvédország–Katar
1. 27.20.30, Új főváros
Spanyolország–Norvégia
1. 27.20.30, Gíza
Franciaország–Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik