Bánhidi Bence is segédkezett a sorsolásban (Fotó: Mudra László/EHF)


2022-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG–SZLOVÁKIA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Budapest): Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland, Hollandia
C-csoport (Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

A magyar válogatott menetrendje a B-csoportban
2022. január 13.: Magyarország–Hollandia
Január 16.: Portugália–Magyarország
Január 18.: Izland–Magyarország

A 2022-es férfi kézi Eb-t január 13. és 30. között rendezik meg Magyarországon és Szlovákiában. Tizennyolc nap alatt 24 csapat 65 találkozót játszik. A csoportmeccseknek Budapest (az épülő multifunkcionális csarnok), Debrecen (Főnix-csarnok), Szeged (az épülő új csarnok), Pozsony (2 csoport) és Kassa ad otthont, a középdöntőben Budapest és Pozsony rendez mérkőzéseket, a záró hétvége a magyar fővárosban lesz. A magyar válogatott a továbbjutása esetén a középdöntőben is Budapesten lép pályára. 

A HELYSZÍNEK

Gulyás István csapatát előzetesen a második kalapba sorolták. A sorsolás során a résztvevőket hat négyes csoportba osztották be. Magyarország Portugáliával, Izlanddal és Hollandiával találkozik majd a B jelű kvartettben, és a továbbjutáshoz legalább a második helyet kell elérnie.

ELLENFÉLNÉZŐ

PORTUGÁLIA
LEGJOBB EREDMÉNYEI

Olimpia: nem szerepelt
Vb: 10. hely (2021) – 4 részvétel
Eb: 6. hely (2020) – 2 részvétel
Magyar mérleg ellene: 7 mérkőzés, 5 győzelem, 2 vereség, 177–179-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2020. január 21., Malmö, Európa-bajnokság, Portugália–Magyarország 34–26 (16–14). Legjobb magyar dobók: Balogh Zs. 5, Bánhidi 5

IZLAND
LEGJOBB EREDMÉNYEI
Olimpia: 
2. hely (2008) – 7 részvétel
Vb: 5. hely (1997) – 17 részvétel
Eb: 3. hely (2010) – 11 részvétel
Magyar mérleg ellene: 42 mérkőzés, 25 győzelem, 3 döntetlen, 14 vereség, 1077–1000-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2020. január 15., Malmö, Európa-bajnokság, Magyarország–Izland 24–18 (9–12). Legjobb magyar dobók: Bánhidi 8, Bóka 4, Szita 4

HOLLANDIA
LEGJOBB EREDMÉNYEI
Olimpia:
 nem szerepelt
Vb: nem szerepelt
Eb: 17. hely (2020) – 1 részvétel
Magyar mérleg ellene: 20 mérkőzés, 20 győzelem, 476–364-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2017. június 18., Veszprém, Eb-selejtező, Magyarország–Hollandia 35–30 (16–13). Legjobb magyar dobók: Győri M. 10, Bánhidi 6

N. P.

„Kiegyenlített lett a csoportunk, talán a hat csoport közül a leginkább kiegyenlített. Norvégiát elkerültük, ezt nem bánjuk, ez szerepelt az előzetes kívánságlistán. A hollandokra nagyon oda kell figyelnünk, feltörekvő csapat, Izland mindenkire veszélyes lehet, Portugáliát pedig jól ismerjük, kellemetlen ellenfél, kint lesz az olimpián, nagyon régóta együtt játszik, szívós csapat. Reményeink szerint telt ház előtt játszhatunk, nagyon számítunk a szurkolókra!” – értékelt a sorsolás után Gulyás István szövetségi kapitány az MKSZ honlapjának.

A magyar szakvezető a sorsolást követően az M4 Sport vendége volt, és elárulta: a magyar csapat legközelebb szeptember végén találkozik, utána havonta lesz három-négy napos összetartása, novemberben már edzőmérkőzést is játszik, az Európa-bajnokság előtti edzőtábor pedig december közepén kezdődik.

A csapatkapitány, Mikler Roland hatalmas csatára számít.

„Első ránézésre nem tűnik megoldhatatlan feladatnak a továbbjutás a csoportból, de nyilvánvaló, hogy már a torna első percétől kiemelten kell koncentrálnunk, hogy jó eredményt érjünk el. Ha bejutunk a középdöntőbe, akkor újabb kőkemény mérkőzések várnak ránk, csak igazán kiemelkedő teljesítménnyel lehet majd a legjobb helyezésekért harcolni, ám ez az Európa-bajnokság, nagyon sok nagyszerű válogatott szerepel a tornán, hagyományosan óriási a versengés.”

Máthé Dominik – aki a szövetségi kapitányhoz hasonlóan reméli, tízezres tömegek buzdítják a magyar csapatot a budapesti mérkőzéseken – az EHF Instagram-oldalának élő adásában mondta el a véleményét.

„Nagyon nehéz dolgunk lesz Portugáliával és Izlanddal szemben (...), és a holland kézilabda is egyre jobb” – véli a norvég Elverum jobbátlövője.

A magyar válogatott a tervek szerint 2022. január 13-án, Hollandia ellen kezdi meg az Európa-bajnokságot, ezt követi a Portugália és az Izland elleni találkozó.

A hivatalos labda (Fotó: EHF)
Bánhidi átvette az Eurokupa-trófeát
Fotó: Mudra László/EHF

A csoportok beosztásán részt vett Michael Wiederer, az európai szövetség elnöke, aki átadta Bánhidi Bencének az Eurokupa-serleget. A magyar válogatott múlt szombaton a horvátok legyőzésével biztosította be a sorozat megnyerését.

A SORSOLÁS

A sorsológála végéhez értünk. Köszönjük a figyelmet!

Magyarország ellenfelei a B-csoportban tehát Portugália, Izland és Hollandia lesznek.

Így eldőlt, hogy a magyar válogatott utolsóként Hollandiát kapta!

Litvániát az F-be, Montenegrót az A-ba, Ukrajnát a C-be, Bosznia-Hercegovinát az E-be sorsolták...

Lengyelország – amely 2023-ban vb-t rendez, a pozsonyi D-csoportba kerül.

És végül jöjjön az utolsó hat csapat, amely ellenfelet kap!

Izland viszont ellenfelünk lesz – ellentétben a D-be kerülő Fehéroroszországgal és az A-ba érkező Észak-Macedóniával.

A harmadik kalapból elsőre eldőlt a legizgalmasabb kérdés: a háromszoros Európa-bajnokság elkerülte Magyarországot, és a C-csoportban kapott helyet.

Oroszország az F-, Ausztria a D-, Szerbia az C-, Svédország az E-, Norvégia pedig a D-jelű négyesbe került.

Jöhet a 2. kalap, amelynek a magyar válogatott is tagja volt (és már a B-csoportba került)! A csapatok neveit a szegedi beállós, Bánhidi Bence húzza majd ki. „Mindenki ellen van esélyünk” – jelentette ki a felvezető videóban.

Norvégia az F-, Spanyolország pedig az E-csoportba került, így az első kalapból Portugália lesz Magyarország ellenfele!

Elsőként az első kalap csapatait osztják szét, a Mol-Pick Szeged vb-bronzérmes horvát jobbátlövőjének, Luka Stepancicnak a segítségével. „Örülnék, hogy ha a magyar válogatottal játszhatnánk a döntőt” – mondta el.

Hat csapat már korábban megkapta csoportját: a rendező Magyarország és Szlovákia, illetve az általuk kiválasztott 2-2 ország: Csehország, Horvátország, Németország és Szlovénia.

A két rendező ország, illetve a kontinens kézilabda szövetségének elnökei, Jaroslav Holesa, Kocsis Máté, illetve Michael Wiederer rövid videoüzenetekben hívták meg a szurkolókat a jövő év januárjában kezdődő Európa-bajnokság mérkőzéseire. „Mindannyian tudjuk, milyen nehézségekkel és kihívásokkal kell szembenéznünk az egyetemes sport világában is, de az eltökéltségünk változatlan: minden idők legjobb, élményekben gazdag Európa-bajnokságát szeretnénk megrendezni" – fogalmazott Kocsis.

Elkezdődött a sorsoló gála: a műsorvezetők Szalay Edit és Tihanyi Viktor köszöntik a nézőket.

A résztvevőket hat darab négycsapatos csoportba sorsolják, a csoportok első két helyezettje jut a középdöntőbe.

A KALAPBEOSZTÁS A SORSOLÁS ELŐTT
1. kalap:
Spanyolország, Horvátország, Norvégia, Szlovénia, Németország, Portugália
2. kalap: Svédország, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Dánia, Szerbia, Ausztria
3. kalap: Szlovákia, Fehéroroszország, Izland, Csehország, Franciaország, Észak-Macedónia
4. kalap: Hollandia, Montenegró, Ukrajna, Lengyelország, Bosznia-Hercegovina, Litvánia

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének sorsolása Budapesten. Tartsanak velünk!