„Laci bácsi nagyon kiosztott minket, de én akkor is örültem, hogy ezüstérmesek lettünk”

PUSZTAI VIOLAPUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2024.10.24. 07:30
null
2024-ben immár ötödik alkalommal léphet pályára a magyar női kézilabda-válogatott hazai rendezésű világversenyen. A sort az 1982-es világbajnokság nyitotta, majd tizenhárom évvel később, 1995-ben, Ausztriával közösen szintén vb-t rendezett Magyarország, s ez ugyancsak ezüstéremmel zárult. Sorozatunk második részében Kökény Beatrixszel nosztalgiázunk.

„Fantasztikus csatában veszített a Laurencz-csapat” – ezt az alcímet kapta a Nemzeti Sport 1995. december 18-i számában megjelent, a magyar női kézilabda-válogatott vb-döntőjéről szóló tudósítása.  A fantasztikus és a vereség ritkán szerepel egy mondatban, de Kökény Beatrix is úgy emlékszik vissza a Dél-Korea (Koreai Köztársaság) ellen, 25–20-ra elvesztett csatára, hogy bár Laci bácsi nagyon kiosztott minket, de én akkor is örültem, hogy ezüstérmesek lettünk”. A Bécsújhelyig vezető útra pedig talán a fantasztikus jelző kevés is, az euforikus sokkal jobban leírja azt, amit a Körcsarnokban, illetve a Győrben játszott mérkőzéseken átélt a csapat és a szurkolótábor. A korabeli beszámolók szerint pedig már akár akkor sláger lehetett volna Az éjjel soha nem érhet véget, ha az nem három évvel később, 1998-ban lát napvilágot.

Idézet a Nemzeti Sportból

A vb slágere nem volt más, mint a Republic együttes Szállj el, kismadár című dala. A visszaemlékezések szerint a Győrben játszott, horvátok elleni csoportmeccsen vált ez a magyar válogatott „himnuszává”, miután önkívületben tombolt rá a csapat és a szurkolótábor. Hogy erre Kökény Beatrix is így emlékszik, az videónkból kiderül. 

 

A Nemzeti Sport tudósítása a vb-döntőről (Forrás: Arcanum)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik