Kökény Beatrix szerint titkos cél lehet az éremszerzés a női kézilabda Eb-n

Vágólapra másolva!
2024.10.08. 18:15
Kökény Beatrix szerint a reális cél a legjobb hat közé jutás lehet a magyar válogatott számára (Fotó: Dömötör Csaba)
Kökény Beatrix, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnökségi tagja szerint titkos célja lehet az éremszerzés a magyar női válogatottnak a november 28-tól december 15-ig tartó, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

„Azt gondolom, a reális cél a legjobb hat közé jutás lehet. Az olimpiai hatodik hely után szerintem nem is szabad mást kitűzni egy hazai rendezésű kontinenstornán. Úgy érzem, a titkos cél lehet az éremszerzés, és bízom benne, a lányok is azt gondolják, hogy ebből lehet egy érem” – nyilatkozta kedden az MTI-nek a játékosként 245-szörös válogatott, Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Kökény Beatrix.

Az erőviszonyokkal kapcsolatban elmondta, az olimpián is bizonyosodott, hogy a válogatott a legjobbakkal is fel tudja venni a versenyt. Meglátása szerint az olimpiai és Európa-bajnoki címvédő Norvégia és a világbajnok Franciaország eddig kiemelkedett a mezőnyből, „de jó kérdés, hogy ez a norvégokra igaz lesz-e az Eb-n, hiszen Stine Oftedal és Nora Mörk hiánya érzékeny veszteség, és nem látom, hogy őket megfelelően helyettesíteni tudnák”.

A múlt héten a magyar férfiválogatott összetartásán csak olyan 23 év alatti játékosok szerepeltek, akik a közelebbi vagy a távolabbi jövőben bekerülhetnek az első csapat keretébe. Kökény elárulta, örülne, ha a nőknél is lenne mód fiatalokból álló keret összehívására.

„Hasznos lenne, de nem tudom, mennyire illeszthető be a programba. El tudnám képzelni húsz fiatallal, akik nemrég még az utánpótlás-válogatottakat erősítették, mert szerintem vannak olyan lányok, akik ha az idei Európa-bajnokságon még nem is, de a jövő évi világbajnokságon már ott lehetnének” – magyarázta az FTC Kézilabda Akadémia sportigazgatója.

A magyar–osztrák–svájci közös rendezésű kontinenstornán a magyarok a csoportkört és továbbjutás esetén a középdöntőt is Debrecenben játsszák.

Kökény a német férfiélvonal és a magyar női másodosztály eseményeit is figyelemmel kíséri, hiszen junior-világbajnoki ezüstérmes gyermekei közül fia, Imre Bence a THW Kiel, lánya, Imre Szofi az Érd játékosa. A válogatott jobbszélső legutóbb tíz góllal járult hozzá a TVB Stuttgart 29–24-es legyőzéséhez.

„Kicsit el volt keseredve két hete, hogy nem úgy megy neki, ahogyan gondolta, de rengeteg változás érte az elmúlt kilenc hónapban. Részt vett a felnőtt Európa-bajnokságon, az olimpiai selejtezőtornán, az olimpián, utána jött a klubváltás, ami országváltással is járt, és saját bevallása szerint fejben egy picit elfáradt szeptember elejére” – mesélte a büszke édesanya.

Hozzáfűzte, a Stuttgart ellen végig a pályán volt és jól teljesített, ezért bízik benne, hogy fia stabilizálja a formáját. Elárulta: Bence számára az önállósodás a legnehezebb, mert eddig burokban élt, most viszont kiszakadt ebből, és nagyon sok dolgot saját magának kell megoldania, amire eddig nem is gondolt.

„A nyelvtanulás, ha döcögősen is, de megy neki, örülök és díjazom, hogy mer nyilatkozni angolul és németül is” – közölte Kökény.

Meglátása szerint a lánya sokkal nehezebb helyzetben van, hiszen mezőnyjátékosból legalább 12-13 kell egy csapatba, kapusból viszont csak kettő. A magyar élvonalban jelenleg elég sok külföldi véd, de reményei szerint Szofi is eléri majd az álmait.

„Mindenképpen szeretne az NB I-ben, egy nagyobb csapatban védeni. Bízom benne, hogy ezt eléri. A válogatottság nagyon nehéz kérdés és nagyon messzi célnak tűnik, ha egyáltalán reális” – vélekedett a korábbi világklasszis irányító.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik