Chema Rodríguez: Olyan volt ez a hét, mint egy útlevél

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2024.10.07. 09:39
Chema Rodrígueznek (balra) ezúttal Telkiben Sótonyi László (jobbra) segített, akinél jobban Magyarországon kevesen ismerik ezt a fiatal generációt (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar férfi kézilabda-válogatott szövetség kapitánya, Chema Rodríguez válogatott edzést tartott a fiataloknak Telkiben, és mint lapunknak elmondta, az ilyen összetartásokra nemcsak ezeknek a játékosoknak van szükségük, hanem neki is, hogy ne csak a csapat jelenét, hanem a jövőjét is ismerje.

 

AZONNAL MUNKÁBA ÁLLT a kéthetes spanyolországi nyaralása után Chema Rodríguez, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki már augusztus 20-án visszatért a családjával Budapestre, mert a gyerekei elkezdték az iskolát. Újra megnézte és elemezte az olimpián játszott meccseket, és bár nem volt hivatalos válogatott időszak, egy hete összehívta az itthon játszó fiatalokat válogatott összetartásra Telkibe, ami nemcsak előremutató, hanem azért is érdekes, mert a kapitány eddig sohasem csinált ilyet.

„A következő négy évre az az elképzelésem, hogy a stábbal igyekszünk megismerni az összes fiatalt, aki szóba jöhet a jövőben, hogy elkezdjünk velük dolgozni. Mindig azt hangoztatom, nem számít, hogy egy játékos tizenhét vagy negyvenéves, ha megvannak a megfelelő képességei és a tehetsége, akkor be fogom hívni a válogatottba – mondta Telkiben Chema Rodríguez a Nemzeti Sportnak. – Ezeknek a srácoknak általában nehezebb megmutatniuk magukat, mert kisebb csapatokban játszanak, de nekik is tudniuk kell, milyen rendszerben és stílusban kézilabdázunk a válogatottban, szeretném, hogy a jövőben ne legyen számukra minden új, hogy tudjunk haladni.”

Nemcsak az lehet biztató ezeknek a játékosoknak, hogy a kapitány kifejezetten nekik tartott szeptember 30. és október 4. között összetartást, hanem az is, hogy a válogatottba nem lehetetlen fiatalon bekerülni. Jó példa erre Fazekas Gergő (20 éves), Palasics Kristóf (22), Imre Bence (21), Ilic Zoran (22), Krakovszki Zsolt (22) vagy Krakovszki Bence (22), akik már egy jövőbeli csapat gerincét alkotják. Azt a fiatal gárdát, amelyet a kapitány most összehívott, az alapoktól kell felépíteni, mert még nem ismerik minden részletében a taktikát. Chema szerint ebben nagy segítségükre vannak a hazai edzők, akikkel össze tudják hangolni a munkát.

„Minden edzőnek megvan a saját rendszere, a saját elképzelése a játékról, ami talán hasonlít, ám nem feltétlenül azonos a válogatottéval – magyarázta a kapitány. – Az összetartáson most nem dolgoztunk túl sokat, inkább a taktikai és a technikai elemeket helyeztük előtérbe. Ezeket a játékosokat már ismerem, mert az első ligában játszanak, és igyekszem minél több bajnokit megnézni. A fiatal korosztályra pedig különösen figyelek, de van segítségem is, például Sótonyi László vagy Gulyás István, akik felhívják a figyelmem, hogy kire érdemes figyelnem.”

Ezzel kapcsolatban Chema Rodríguez hangsúlyozta, hogy most ugyan behívtak 19 játékost, ám bármikor lenne 19 másik, akit meg lehetne és kellene nézni, mert nagyon sok tehetség van Magyarországon. Amit azonban igazán látni akar a fiatalokon, hogy a válogatott meznél nincsen számukra fontosabb.

A kapitánynak az volt a legfontosabb, hogy a fiatal játékosok élvezzék az összetartást, és vissza akarjanak térni (Fotó: Dömötör Csaba)

„Már az első nap mondtam nekik, azt akarom látni, hogy úgy küzdenek, mint az őrültek! Mintha döntőt játszanánk minden edzésen. Ha másfél vagy két órán át edzünk, mindenkinek végig koncentrálnia kell, minden labdáért küzdenie és a legjobbat kihoznia magából – tette hozzá Chema Rodríguez. – Ha ez megvan, majd utána pihenhetünk. A másik fontos dolog, hogy élvezzék, amit csinálnak, és ezt lássam is rajtuk. Mert olyan volt ez a hét, mint egy útlevél: ha most jól érezték magukat, mindent meg fognak tenni, hogy visszajöhessenek a válogatottba. Ugyanis az a lényeg, hogy ne csak én akarjam ezt, hanem ők is.”

A magyar férfi kézilabda-válogatott legközelebb november 4-én gyűlik össze megint, de akkor már nem a fiatalok, hanem a nagyok, a csapat gerince, ugyanis két nappal később Európa-bajnoki selejtezőt játszanak Szlovákiával a győri Audi Arénában, majd november 10-én Finnországba utaznak a következő selejtező mérkőzésre.

A FÉRFIVÁLOGATOTT LEGUTÓBBI KERETE  
Kapusok: Mikler Krisztián (NEKA), Balogh Ádám (Szeged), Várady-Szabó László (Veszprém)
Jobbszélső: Szilágyi Benjámin (Szeged)
Jobbátlövők: Ónodi-Jánoskúti Máté (FTC), Temesvári Gábor (NEKA), Tóth Péter (Csurgó)
Irányítók: Csörgő Kristóf (FTC), Tóth Levente (NEKA), Sztraka Dániel (PLER)
Beállók: Németh Bulcsú (Szeged), Papp Tamás (Csurgó), Karai Miklós (FTC), Mészáros Máté (FTC)
Balátlövők: Fazekas Máté (Győr), Balogh Dániel (Szeged), Kovács Tamás (NEKA), Gazsó Péter (NEKA)
Balszélső: Krakovszki Bence (Tatabánya)
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik