Golovin Vlagyimir: Azon dolgozunk, hogy a svédek és a franciák féljenek tőlünk

JAKUS BARNABÁSJAKUS BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.09.24. 19:40
Jó hangulatban telt a munka (Fotó: Kovács Péter)
Felcsúton tartott nyílt edzést az olimpiai hatodik magyar női kézilabda-válogatott. A szövetségi kapitány szerint meccsről meccsre kell fejlődni, az újonnan kinevezett segédje sokra hivatott, tehetséges társaságról beszélt a románok elleni csütörtöki és szombati mérkőzések előtt.

Először jött össze a magyar női kézilabda-válogatott a párizsi olimpia után, ahol a hatodik helyen zárt az együttes, nem sokon múlott, hogy a legjobb négybe jusson. Ez azonban a múlt, a figyelem középpontjában már a (közel)jövő szerepel, november végén ugyanis kezdődik a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság, először a románokkal meccselnek Simon Petráék. Kapásból kétszer, előbb csütörtökön zárt kapuk mögött, szombaton pedig már a szurkolók is láthatják az együttest Tatabányán. A Magyar Kézilabda-szövetség közben már megtette az új időszak első lépését, meghosszabbították a szövetségi kapitány szerződését, Golovin Vlagyimir kontraktusa immáron 2028-ig szól.

„Nagyon kíváncsi voltam, milyen hangulatban lesznek a lányok, már vártuk ezt a pillanatot – mondta a Nemzeti Sportnak a szakember. – Tudom, hogy sok feladatom van még, és ezt a csapatot lehet fejleszteni. Azon leszünk a következő időszakban, hogy még erősebbek legyünk. Korábban többször elhangzott, hogy méltó ellenfelei voltunk a francia és a svéd válogatottnak, el kell jönnie annak is, hogy féljenek ők, ha velünk találkoznak.” A románok elleni mérkőzésekkel kapcsolatban elmondta, erős ellenfélre számít, keleti szomszédunk női válogatottjánál hosszú távon ugyanúgy gondolkodnak, mint mi, a következő olimpiai ciklusra építkeznek.

„Mindkét mérkőzésen győzelemre számítok, nincs olyan, hogy tét nélküli találkozó, minden esetben a legtöbbet kell kihozni magunkból. Meccsről meccsre kell fejlődnünk, ráadásul előre is tekintünk, mert a románokkal lehet, hogy összefutunk az Európa-bajnokságon. A svédekkel biztosan megmérkőzünk majd, akik aktuális ellenfelünkhöz hasonlóan szintén sokat operálnak az átlövésekkel, így az azokkal szembeni védekezést is tudjuk gyakorolni.”

A stábban viszont történt változás, Szilágyi Zoltán lett a kapitány segédje, az eddigi másodedzőt, Pigniczki Krisztinát a női serdülő válogatott élére nevezték ki. Szilágyi lapunknak úgy fogalmazott, közvetlenül az olimpia után kereste meg Golovin Vlagyimir.

„Nem gondolkodtam rajta sokat, hiszen ez hatalmas megtiszteltetés, a felnőttválogatottnál dolgozni mindig nagy szó. Persze, a családommal azért megbeszéltem… A kapitány olyan koncepciót vázolt fel a következő négy évre, ami nagyon szimpatikus nekem, örülök, hogy részt vehetek ebben, ráadásul bízom a csapatban is, ebben a sokra hivatott, tehetséges társaságban. Nagy várakozással tekintünk az Európa-bajnokságra, remélem, ezt az olimpián látott lendülettel tudja folytatni a válogatott” – mondta Szilágyi, aki nem klasszikus értelemben vett másodedzői szerepkört tölt be, ezt külön kérte Golovin Vlagyimir.

„A kapitány azt szeretné, hogy akár a stratégia, taktika kialakításában, meccselésben is aktívan részt vegyek, ebben pedig nagyon szívesen segítek. Egyeztettünk már erről korábban, de a közös munka során fog majd kialakulni, hogy a szerepkörökben kinek milyen feladat jut.”

Az előzetesen meghirdetett keretből sérülés miatt kikerült Albek Anna, a jobbátlövő újra az Achilles-ínával bajlódik, az elvégzett MRI-vizsgálat alapján úgy két-három hét pihenő vár rá.

A keddi nyílt edzéssel tehát új időszak vette kezdetét, a cél pedig mi más lehetne, mint amit a szövetségi kapitány is említett: majd a svéd és a francia lapok írhassák a magyarok elleni vereséget követően, hogy méltó ellenfelek tudtak lenni.

 

„Jó érzésekkel tértem haza, alig vártam, hogy anyanyelven tudjak megszólalni, izgatottan várom, milyen célokat hoz ez az időszak. Jól érzem magam a Metz csapatában, egy teljesen más világba csöppentem, nyilván megvannak a nehézségek, de egy nagyon jó közeg jött össze” – mondta a válogatott irányítója.
VÁMOS PETRA

KÉZILABDA
NŐI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Szeptember 26., csütörtök
17.00: Magyarország–Románia, Tatabánya (zárt kapuk mögött)
Szeptember 28., szombat
17.30: Magyarország–Románia, Tatabánya (Tv: M4 Sport)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik