A románok ellen kezdjük meg a felkészülést a női kézi Eb-re

J. B. J. B.
Vágólapra másolva!
2024.09.28. 09:55
Amikor Pásztor Noémi ajánlatot kapott Bukarestből, azonnal megragadta a lehetőséget (Fotó: Árvai Károly)
A november végén kezdődő, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra hangol a magyar női kézilabda-válogatott, a csütörtöki zárt kapus mérkőzés után szombaton Tatabányán a szurkolók is láthatják, hogy áll az olimpia után a női csapat. A nyáron Bukarestbe igazoló Pásztor Noémi elmondta, mi az együttes célja az elkövetkezendő időszakban.

Két év után találkozik ismét Romániával a magyar női kézilabda-válogatott, 2022. október 29-éhez hasonlóan ezúttal is Tatabányán méri össze erejét a két együttes. Azt a felkészülési mérkőzést 33–28-ra megnyerték Győri-Lukács Viktóriáék, majd az utána következő Európa-bajnokságon a 11. helyen zárt Golovin Vlagyimir csapata. Az Eb csak november végén kezdődik, de az olimpia után hasznos felmérő lesz, ráadásul azok is bizonyíthatnak, akiket nem vitt magával a párizsi játékokra a szövetségi kapitány.

A románok nem jutottak ki az olimpiára, a későbbi ezüstérmes franciáktól viszont csak két góllal kaptak ki még áprilisban. Florentin Pera 2022 óta dolgozik a válogatottnál, tavaly óta a Gloria Bistrita vezetőedzője, az előző kiírásban ezüstérmesek lettek az Európa-ligában, idén pedig a Bajnokok Ligájában indulnak. A tréner a klubnál együtt dolgozik Kácsor Grétával, a balátlövő Debrecenből igazolt az erdélyi csapathoz. A hazai bajnokságban szereplőkre építő, korábbi meghatározó játékosai – Cristina Neagu, Crina Pintea és Nicoleta Dinca – utódait kereső román válogatottban hárman képviselik a beszterceieket: egyikük Kerekes Éva, a székelyudvarhelyi nevelésű balszélső, akinek nagy álma, hogy egyszer a Győrben vagy a Ferencvárosban folytathassa pályafutását. Bemutatkozik ellenfelünknél a korábbi ukrán válogatott Jaroszlava Burlacsenko, a beálló idén kapta meg a román állampolgárságot.

Ha már szóba került Kácsor, nem csupán vele bővült a nyáron a romániai magyar légió, bár a bronzérmes mosonmagyaróváriakat elhagyó Pásztor Noémi eredetileg nem is gondolt arra, hogy Nantes helyett Bukarestben kezdi el az idényt.

Egyik napról a másikra történtek az események, szinte nem is volt időm reagálni rá – mondta a Nemzeti Sportnak a beálló, aki új klubja, a Neptunes de Nantes csődje miatt került a román fővárosba. – Hamar jött a CSM Bucuresti ajánlata, ez pedig olyan lehetőség, amin nem sokat gondolkodik az ember. Jólesett, hogy kétéves szerződést kínáltak, és nemcsak vészmegoldásként gondoltak rám.”

Akadtak azért kisebb nehézségek, fel kellett fedeznie a várost, új nyelvet és kultúrát ismert meg, de Pásztor úgy érzi, be tudott illeszkedni a csapatba.

„Jó érzés látni a lányokat a válogatottnál. Olyan, mintha tegnap mentünk volna haza az olimpiáról, mégis rengeteg minden történt, szóval van miről mesélnünk egymásnak. A keret nagyja együtt maradt, így könnyebben tudunk tovább építkezni, szerintem ez is a célja az Európa-bajnokság előtti összetartásoknak” – fogalmazott.

Pásztor bukaresti csapattársa, Alisia Gogirla a gsp.ro-nak elmondta, a tatabányai összecsapás és az edzőtábor segíti a válogatottat, hogy még jobban összeálljanak az Európa-bajnokságig, a magyaroknak pedig fiatal és erős csapatuk van. Reméli, jó eredményt érnek el, és senki sem sérül meg.

A két együttes csütörtökön zárt kapuk mögött már megmérkőzött egymással, ám a találkozóról nem közölt végeredményt a két ország kézilabda-szövetsége. A szombati összecsapást Tatabányán már nézők előtt rendezik, a mérkőzés 17:30-kor kezdődik a Multifunkcionális Sportcsarnokban, az NSO és az M4 Sport is élőben közvetíti.

Vámos Petra, a válogatott irányítója: „Még mindenkiben ott motoszkál, hogy mi történt az olimpián, úgy érzem, nem gyógyult be teljesen az a seb, amit a svédek elleni mérkőzésen átéltünk. Ezt az időszakot ezzel az edzőtáborral lezárjuk, és a hazai Európa-bajnokságra készülünk. Meg kell találnunk újra az irányvonalat, úgyhogy izgatottan várom a következő lépcsőfokot.”
Florentin Pera, a román válogatott szövetségi kapitánya: „Ez a felkészülési időszak jó alkalom arra, hogy megismerjük a játékosok edzettségi szintjét és megnézzük, hogyan működnek a csapaton belüli kapcsolatok. A Magyarország elleni mérkőzések célja a különböző játékrendszerek és taktikai elemek tesztelése.”
Vélemények

KÉZILABDA
NŐI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
17.30: Magyarország–Románia, Tatabánya (Tv: M4 Sport)
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik